Terhi Koulumiehen blogi

Helsinki ampuu kania tykillä

Tiesitkö, että Helsinki käyttää kanintorjuntaan 1,14 miljoonaa euroa + kahden kaniasiamiehen palkan? Se on 3200 euroa joka ikinen päivä + ne kahden virkamiehen palkat päälle.

Kaninraadot syötetään ilmeisesti Korkeasaaren leijonille. Ne saattavat hyvinkin nauttia maailman kalleinta sapuskaa.

Kanien pyytämisen taustalla on tosiseikka, että villikani on kansallisen vieraslajistrategian mukaan haitallinen vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon. Haitalliset vieraslajit kuuluu ensisijaisesti hävittää kokonaan tai kannan jo vakiinnuttua yrittää rajoittaa kannan kasvua.

Helsingin kanien torjuntasuunnitelman periaatteita ovat kasvillisuuden ennakoiva suojaus, kanikannan seuraaminen ja säätely, tehokas ja avoin tiedotus sekä yhteistyö eri tahojen kanssa. Kanien pyynti tapahtuu eläinsuojelulain sekä metsästyslain ja -asetuksen mukaisesti.

Pakostakin tulee kuitenkin ajatelleeksi, että olisiko nykyisille torjuntamenetelmille olemassa halvempia ja tehokkaampia vaihtoehtoja. Kaksi kaniasiamiestä ja yli miljoonan euron vuosittaiset lisärahat menevät mielestäni vähän överiksi sodassa pitkäkorvia vastaan.

Kanikantaa voisi varmastikin rajoittaa kustannustehokkaammin ja luonnonmukaisemmin investoimalla kettuhin. Kaneilta puuttuu tarpeeksi luontaisia vihollisia Helsingissä. Susia emme tänne halua, mutta kettuja meillä on jo ennestäänkin, ja niitä voisi hyvin hankkia hieman lisää.

Entä voisiko kaneista kehittää matkailuvaltin pääkaupungille? Helsingin turismi saisi tervetullutta buustia, kun matkailijoille olisi tarjolla kaupunkimetsästystä kanijahdin muodossa. Mitä muita keinoja kanintorjuntaan voisi keksiä? Ideoita? Anyone?

 

-- Täytyy korjata kirjoitusta sen verran, että saamani excel-taulukon mukaan kanirahat ovat jakautuneet muutamalle vuodelle. Älyttömän suurista summista on silti kyse...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Matti Jalagin

Siis viattomat kaniparat syötetään leijonille?

Mistä noille kaniasiamiehille oikein maksetaan palkkaa?

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

No ne ajavat niiden kanien asiaa. Syömättömät kanit voivat esimerkiksi hakea leskeneläkettä Kelasta ja tarvitsevat apua verkkopalvelussa asiointiin.

Matti Jalagin

Nyt ymmärrän, kiitos. Eli siellä on ne pahat teurastajat erikseen ja sitten nämä kaksi (De Gröda), jotka ajavat henkiin jääneiden asiaa puuttumatta varsinaisesti ja konkreettisesti siihen leijonalauman ruokintaan.

On hyvä, että demokratiassa voimalla on vastavoima.

Käyttäjän SebastianSorri kuva
Sebastian Sorri

Nimenomaan. Tapporaha jokaisesta stadissa ammutusta kanista. Bonus sille joka ampuu sen, joka ne on "luontoon" päästänyt.

Johan Lom

Ehkäpä voisi harkita rajoitetun susikannan tuomista Keskuspuistoon. Sellainen olisi myös suuri matkailuvaltti. Koirathan kuitenkin pitää pitää Keskuspuistossa kytkettyinä, joten niille ei olisi vaaraa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Hmm...

"Ammu hesalainen Eläintarhassa!" - "Shoot a local for free!"

Matti Jalagin

For free?

Kyllä kaikesta huvittelusta täytyy töristiltä maksu saada.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Montako työtöntä tuolla summalla voisi työllistää ampumaan jousipyssyllä kaneja, vaikkapa puolipäiväisesti (-öisesti)?
Asian vakavuuslaajuudesta tietämättä en oikein osaa summiin ottaa kantaa. Montako euroa menetettäisiin vuodessa jos ei tuota euromilliä tähän tuhlattaisi?
Voiko ihminen syödä kania?
Onko se hyvää?
Missä on kaniravintola?
Kuka perustaisi sellaisen, joku maahanmuuttaja kenties?

kati sinenmaa

Mää voisin hakea kaninmetsästäjäksi.
nimmerk.
kokemusta 60-luvulta oikeasta metästyksestä

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Vaarallinen suhde -elokuvassa Glenn Close keitti kanin vaivattomasti kattilassa, joten eiköhän noita voisi ihmisen ruuaksikin hyödyntää.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Oletan että kaniasiamiesten tehtävä on suunnitella, kohdentaa ja hankkia ulkoistettu kanien metsästys, käsittely ja kuljetuspalvelut eläintarhaan. Kaniasiamies lienee hyväpalkkainen virastobroileri. Halvemmalla työn tekee kaninmetsästyskoira tai metsästyshaukka, ne tekevät työnsä ruokapalkalla. Tehokkainta olisi hankkia metsästyskoiria pelastuslaitoksen tai poliisiin palvelukseen, siis laajentaa jonkin olemassa olevan ammattikunnan toimialaa kaninmetsästyksellä. Koira on haukkaa parempi vaihtoehto jos kanit loppuvat kokonaan Helsingistä. Siinä tapauksessa koira voi viettää eläkepäiviä jonkun virkamiehen kotieläimenä. Metsästyshaukalle on taidettu Suomessa myöntää vasta yksi lupa, se on hankalampi kotieläimenä ja saattaa mieluimmin popsia muita eläimiä kuin kaneja. Tuolla 1.4 miljoonalla saa muutaman koira ja voi työllistää jopa pari palolaitoksen pelastusmiestä tai poliisia lisää. Kanijahdin lisäksi nämä virkamiehet voivat toimia myös muissa alansa tehtävissä tarpeen vaatiessa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Koulutetut koirat minullakin ovat mielessä.

Aikanaan lähetin siitä jopa ehdotuksen asianomaiselle kaupungin virkamiehelle.
Vastausta vaan ei kuulunut.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Aloitteellista toimintaa Jorma.

Kaninmetsästykseen soveltuvia koirarotuja on muutama. Fox Paulistinha ja parsonrussellinterrieri ovat näistä parhaita ja soveltuvat myös vapaa-aikanaan seurakoiriksi. Lisäksi saksalaisperäinen mäyräkoira ja nopea juoksija greyhound tai sitä pienempi whippet ovat oivallisia tähän puuhaan. Vinttikoira juoksee kiinni kanin kuin kanin ja pienemmät terrierit ryömivät ne luolistaan.

Matkailuvalttina voisivat olla vuosittaiset Helsingin kanikoirakilpailut. Eniten kaneja metsästänyt koira palkitaan arvonimellä ja sen kouluttaja ja omistaja kutsutaan itsenäisyyspäivänjuhliin.

Jari Reinikka

"Entä voisiko kaneista kehittää matkailuvaltin pääkaupungille? Helsingin turismi saisi tervetullutta buustia, kun matkailijoille olisi tarjolla kaupunkimetsästystä kanijahdin muodossa."

Hahaha! Venäläiset vodkapäissään haulikoiden kanssa espalla lahtaamassa kaneja. Mahtava idea.

Johan Lom

Kiinalaisille ravintolanpitäjille voisi kyllä vihjata, että saavat hankkia niistä raaka-ainetta ruokalistoille. Alkaisi muuten kummasti vähetä kanta.

Jari Reinikka

Itseasiassa eikä vain kiinalaisille. Toi on hyvä idea, "paikallista kanipataa". Ostaisin.

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies Vastaus kommenttiin #17

Ilmeisesti eduskunnan täytyisi puuttua tähän kanigateen. Laki estää villikanien metsästämisen muuta kuin jäniseläinten saalisaikana. Helsinki on saanut siihen erityisluvalla lievennystä, mutta pupujen metsästys on siis periaatteessa kielletty nykyään.

Ellei luotoa oteta avuksi tässä kanintorjunnassa, niin kanta lisääntyy vaan. Muualla maailmassa on kuulemma kokeiltu jopa kanien ehkäisypillereitä :D, mutta nekään eivät ole rajoittaneet sikiämistä.

kati sinenmaa

Sitten ne valtavat hanhilaumat myös. Ja merimetsot. Kyllä kebabeissa sai olla puluvartaitakin.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Punainen nauha käsivarteen, kanithan ovatkin jo valkoisen tapaisia.

Susanna Kinnunen

Kaneja olisi pitänyt ampua tykillä noin 20 v. sitten. Vaan mitäpä typerää ns. vihreät eivät tekisi, kuten vieraslajia suojelisi.

Kanien leviämistä ei tunnu pidättävän oikein mikään. Edessä lienee pysyvät kulut kaikelle toiminnalle, joka tähtää talvenkestävien puuvartisten viljelyyn.

Äkkiseltään on vaikea tietää, mitä saadaan miljoonalla eurolla kanintorjuntaa. Luultavasti talvisuojausta kaupungin puistoistutuksille. Kysymys ei siis liene vain kanien hävittämisestä vaan vahingosta, joka kaneista on syntynyt. Istutuksista voidaan toki luopuakin. Eihän Tashkentissäkään suojella kaupunkipuita kaneilta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Riippuu siitä, miten vakavana ongelmana kaniineja pitää. Eräs vaihtoehto olisi, että evakuoimme pääkaupunkiseudun ja sen jälkeen aloitamme metropolialueen hallitun neutronipommittamisen.

Jari Reinikka

Onko tämä sitä hihamerkkihuumoria vai keskustan vaihtoehto?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tuskin nyt kukaan haluaa estää Suomen Keskustaa pitämästä samanaikaisesti puoluekokoustaan Helsingissä ?

Pulinat pois kerralla !

Lauri Korhonen

Jos Jalonen olisi ehdottanut tankkeja olisin uskaltanut veikata huumoria. Nyt ei pysty päättelemään - jäi arvoitukseksi.

Matti Jalagin

Neutronipommi, tuo kaikkien demokratiajysäysten isoäiti, tappaa kaiken elollisen, mutta jättää rakennukset ja rahat.

Lauri Korhonen

Joku jolla on aiempaa kokemusta eläinten päästämisestä luontoon ehkä sieltä löytyisi neuvoja ja apuja tähän käytännön ongelmaan? Tiedättehän. Jotta pystyy vapauttamaan eläimiä eikö pidä osata käsitellä myös.

Löytyisikö ideoita?

Matti Jalagin

Kettutyttöjen asiantuntemus riittänee kaniasianaisen virkaan?

Animalia voisi avittaa ja tuoda minkkejä metropoliin eikä päästää niitä luontoon.

Lauri Korhonen

Hyvä idea. Saattaisi olla. Olivatko nämä kettutyöt enempi poliittisia toimijoita vai suoraan toimintaa erikoistuneita?

Mikäli oikein tulkitsin nyt nimenomaa haetaan vaihtoehtoja nykyiselle suoralle toiminnalle kun nykyisessä on joku vika kai. Kustannukset mainittu mutta jotain muutakin?

Oli se yksi sarjis missä valonheittimellä valaistiin lepakko kaupungin taivaalle kun kaivattiin apua. Meinaan toimisikohan sama idea tässä. Eläin kuin eläin mutta ainakin huomattaisiin.

kati sinenmaa

Ja jos kaneja ei eliminoitaisi, lasku olisi paljon suurempi. Vähän rotia nyt tuohon hyysäämiseen. Mielelläni antaisin luvan ihmisille kanin metsästykseen; niistä saa varmaan hyvän keiton ja tumput.

kati sinenmaa

Ensin vihreät päästävät kaneja kaupunkiluontoon ja sitten valittavat, jos niihin kosketaan. Tuntuu vähän siltä, että vihreillä on jokin suunnitelma kaupunkien tuhoamiseksi...
Olette paljastuneet. Parasta kaikille olisi, että te vihreät julkistaisitten suunnitelmanne, koska teidät on jo paljastettu.
Game is over.

Petri Haapa

Antakaa kissojen kulkea vapaana, niin pian ei ole kaniongelmaa.

Matti Jalagin

Minä päästäisin ne leijonat vapaiksi, niin ei tarvitsisi ruokkia niitäkään erikseen. Sitä lööppien määrää ja oikenisi laakista väärät käsitykset maailmalla siitä, että täällä jääkarhuja teputtaa kaduilla vapaana.

Ei teputa, ne ovat Suomen leijonia kun kaneja syövät.

Käyttäjän MikaelHalleen kuva
Mikael Halleen

Voisiko ne turkistarhaiskijät sen sijaan että päästävät tarhaketut sinne luontoon missä ei ole mitään syötävää ottaa niitä säkkiin ja tuoda Hesaan. Kyllä loppuu kanit kohta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos Britannian ja Australian esimerkkejä on uskominen, kanikantaa kannattaa säännöstellä kovalla kädellä.
http://evergreenrabbitcontrol.co.uk/Damage-coused-...
http://www.forestry.gov.uk/pdf/fcpn2.pdf/$file/fcpn2.pdf
http://www.environment.gov.au/biodiversity/invasiv...

Kanit osaavat matkustaa myös junalla, joten pelkkä Helsingin ongelma tämä ei enää ole.
http://www.iltalehti.fi/espoo/2010011410927594_eo....

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Olli Kankaanpää

Jopa satiaiset kuolevat sukupuuttoon naisten brasilialaisen vahauksen myötä. Helsingin kanit kuuluvat Liisan ihmemaahan, jossa Terhikin on varmaan käynyt. Toivottavasti et tuonut pupuja tai muuta mukanasi? Minun helikopterini ei lentänyt EK:n pääkonttorin edessä, se maksoi vain 150 €!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jälleen hyvä syy minimoida pääkaupungissamme käyntejä. Kohta saa pelätä, että tulee hauleja tai nuoli selkään, jos Espalla käppäilee.

Onko kukaan muuten ajatellut, että evoluutio voi muuntaa kaniydyskunnat sellaisiksi agresiivisiksi käyttäytviksi joukkioiksi varsin nopeasti.

Otsikko hesarin pokkarin kokoon kutistuneessa lehdessä (5v:n kuluttua). "Tappajakanit iskivät taas Kaivopuistossa. Hyökkäys tapahtui lähellä kaivohuonetta sulkemisajan jälkeen. 3 kuoli ja 10 haavoittui ennekuin Kanikopla ehti paikalle ja ampui konekivääreillä ja singoilla petoja kohti. Ihmisiä pyydetään välttämään ulkoilua ko. alueella. Kuljetukset ravintolaan ja takaisin hoidetaan armeijan toimesta Pasi panssarijoneuvoilla, toistaiseksi......."

Sami Aario

Tuskin ne kanit Helsingistä mihinkään katoavat. Nyt kun Helsinki on palkannut kaniasiamiehet niin kanikanta on muodostanut symbioosin kaupungin hallinnon kanssa.

kati sinenmaa

Jääkäämme odottamaan valtuutettumme Jussi Halla-ahon arviota asiasta

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Syksyllä 2010 käytiin tällainen sähköpostikeskustelu.
Mihin se johti, se ei ole tiedossa:

Lähettäjä: jorma moll (ankkurit@hotmail.com)
Lähetetty: 9. syyskuuta 2010 7:50:30
Vast.ott.: stara.kirjaamo@hel.fi
Kopio: jorma moll (ankkurit@hotmail.com)

Voitteko ystävällisesti ohjata tämän sähköpostin oikealle henkilölle.

Citykanit ovat ongelma Helsingissä.
Eikö niiden hävittämiseen voisi käyttää koulutettuja koiria.
Parhaimmillaanhan ne tuovat saaliiin vaikka isäntänsä jalkojen juureen.

Ystävällisin syysterveisin

Jorma Moll

Kotisivu: http://my.afterdawn.com/ankkuri

lllllllllllllllllllllllllllllll

VS: City- kanien hävittämisestä?
Lähettäjä: Starakirjaamo HKI/STARA (stara.kirjaamo@hel.fi)
Lähetetty: 9. syyskuuta 2010 9:44:00
Vast.ott.: 'jorma moll' (ankkurit@hotmail.com)

Hei, olemme vastaanottaneet Staralla ko. postinne ja olen lähettänyt sen ympäristönhoitoomme projektipäällikkö Antti Rautiaiselle.
ystävällisin terveisin
Mirja Kulmala
osastosihteeri
Stara, Hallinto

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

RE: VS: City- kanien hävittämisestä?
Lähettäjä: jorma moll (ankkurit@hotmail.com)
Lähetetty: 9. syyskuuta 2010 19:07:43
Vast.ott.: stara.kirjaamo@hel.fi
Kopio: jorma moll (ankkurit@hotmail.com)

Kiitoksia toimenpiteistä.
Hyvää syksyn jatkoa.

J.M.

Kotisivu: http://my.afterdawn.com/ankkuri

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kanihan on menestynyt Helsingin alueella mukavasti juuri pienpetokannan heikkouden vuoksi. Mitä aktiivisemmin Helsinki nakertaa rakennusmaata viheralueiltaan, niin sitä paremman rauhan kanit lisääntymiselleen saavat.

Kustannuksia ja ulkonäköhaittoja tulee kasvien suojauksesta. Tietysti se metsästyskin maksaa. Ehdotettuja venäläisiä haulikkomiehiä paremmin toimisi varmaan pientaloalueiden pihoilla tapahtuva ansapyynti.

Perheellä on Vallilan siirtolapuutarhassa viljelypalsta, jossa ainakaan viime kesänä ei isompia kanihaittoja enää ollut. Kiitos siitä kuuluu ilmeisesti sille kanitykkipatterille, jonka avulla kaupunki on niitä lahdannut.

Pelko leviämisnopeudesta muualle maahan on kai ollut aiheeton. Helsingin ympärillä on ilmeisesti riittävästi viheraluetta pienpetojen elellä ja pitää kani-invaasiota kurissa.

Matti Jalagin

Börje.

Riippuu ansasta. Oletko kuullut pitkäkorvan itkua, kun on jäänyt vääränlaiseen ansaan?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kanien loukkupyynti on se yksinkertaisin vaihtoehto. Elävänä pyytäviä kaniloukkuja on ollut vireessä myös siirtolapuutarhan palstoja erottavilla käytävillä. Omakotitontillaan ja kaupungin vuokratontilla jokainen metsästäjä voi aloittaa pyynnin. Pyyntiin voisi kannustaa vähän tehokkamminkin. Ei kaikkea tarvitsisi aina tehdä virkamiestyönä.

http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvirasto/Viher...

http://www.varuste.net/tuotetiedot2.php?_id=31813&...

Ari Lotvonen

Annetaan pikkupojille ilmakiväärit ja lupa tappaa.

Ainakin ennenvanhaan tuommoiset 'ongelmat' hoitui sillätavalla.

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Olisi kiinnostavaa tietää, montako kania tuolla summalla on saatu hävitettyä? Eli paljonkohan on käytetty euroja per listitty kappale?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Vaihtoehtolaskelma voisi sitten olla paljonko yksi listitty kappale olisi voinut aiheuttaa taloudellista vahinkoa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Olli Kankaanpää

Kunhan äänestäjät ovat tyytyväisiä, kaikesta pitää maksaa hinta, jopa rakkaudesta. Kerro minulle mikä maailmassa on ilmaista?

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Kaniongelman hoitokustannus per kani lienee helppo laskea, oletan että kaupungin viranhaltijoilla on kaikki tieto tällaisen yksinkertaisen laskelman tekemiseen. Hinta on vähintäänkin useita satoja euroja per kani. Aikanaan laskin rauhoitetun naakan hinnaksi noin 600 euroa per siipipari niillä puutteellisilla tiedoilla, joita minulla oli saatavilla. Kanin hinta on vähintään samaa luokkaa, todennäköisesti paljon enemmän.

Jari Vuorinen

Tässä on kyllä niin pal asiaa,että nyt se tykinkuula kimposi kanista.

Mutta eíhän tykinkuula voi kimmota kanista.Ernst Rutherford oli toista mieltä.Hän ilmoittikin ,että aivan kuin tykinkuula olisi kimmonnut paperin palasta.

Kalle Penttinen

Terhi Koulumies,

kokoomuslaisena kaupunginvaltuutettuna olisit varmastikin voinut valottaa kirjoituksessasi päätöksentekoa tuon aiheen tiimoilta. Olet itse ollut valtuustossa edelliselläkin kaudella, tehtiinkö päätös silloin? Kokoomus on vuosia ollut suurin puolue Hgin kaupunginvaltuustossa, joten uskoisin sinulla olevan tietoa päätöksenteosta rahankäytön suhteen tässä asiassa.

Lauri Ilovaara

Kanit ovat hyvin uusiutuva ruokavaranto helsinkiläisille. Järjetöntä että niitä pidetään ongelmana. Tosin jos ilmasto lämpenee niin kanitkin siirtyvät laajemmalle alueelle ja haitat lisääntyvät, sikäli olisi kyllä hyvä jos ne saataisiin pyydettyä pois luonnosta.
Mutta siis; metsästyksen helpottaminen on järkevin ratkaisu asiaan. Loukuilla pyynti lienee paras tapa, mutta miksei jousimetsästys tai muukin pyynti tietyillä alueilla onnistu. Pientä lakimuutosta kaiketi tarvitaan.
Ja metsästäjille kaniruokakursseja, ettei vain heitetä koirien tai leijonien ruuaksi herkullista riistanlihaa.

Voi sinne tietysti ketuille tekopesiäkin kaivella, jos niitä halutaan kaupunkeihin, ja huuhkajille pesälaatikoita rauhallisten rakennusten katoille jne.
Mutta virkamiestyönä niitä kaneja ei tosiaankaan kannata metsästää. Korkein voidaan kouluttaa metsästäjiä virkamiestyönä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset