Terhi Koulumiehen blogi

Ilmaiset terveyspalvelut turisteille helsinkiläisten verovaroilla?

Helsingin kaupunginhallitus miettii vakavissaan, pitäisikö helsinkiläisten veronmaksajien rahoilla alkaa tarjota ilmaisia terveyspalveluita turisteille. Tämä ei ole aprillia.

Vasemmistoliiton entinen kaupunginvaltuutettu Hanna-Kaisa Siimes esittää aloitteessaan selvityksen ja toimintaohjeiden laatimista paperittomien siirtolaisten välttämättömien terveyspalvelujen turvaamisesta. Apulaiskaupunginjohtaja oli valmistellut eiliseen kaupunginhallituksen kokoukseen järkevän vastauksen aloitteeseen, mutta asia jäi pöydälle Vihreiden pyynnöstä.   

Sosiaali- ja terveysvirasto vastustaa aloitteen hyväksymistä. http://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginhallitus/Suomi/Esitys/2013/Halke_2013-04-29_Khs_17_El/4AE831BB-E9A5-4BB2-A2E8-C52969689D61/V_Stj_-_Valtuutettu_Hanna-Kaisa_Siimeksen_aloite_p.html )

Suomessa tulisi maan hallituksen johdolla laatia yhtenäiset kansalliset ohjeet siitä, miten paperittomien hoito tulisi järjestää ja mitä tässä yhteydessä tarkoitetaan välttämättömällä hoidolla. Tällainen asia ei voi olla yksittäisen kaupungin vastuulla. 

Nykytilanteessa lainsäädäntö ja kuntien ohjeistukset ovat niukkoja ja epämääräisiä, mikä jättää toimintayksikkökohtaisesti hoitavalle lääkärille suuren harkintavallan päättää, millaista hoitoa paperittomille siirtolaisille ja turisteille tarjotaan.      

Kaikilla Suomessa oleskelevilla on oikeus saada kiireellistä hoitoa. Terveydenhuoltolain 50 §:n mukaan kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Tarkempaa määrittelyä, mitkä sairaudet tähän ryhmään kuuluvat, ei ole.     

Aloitteen tekijä, ex-kaupunginvaltuutettu Siimes arvioi Suomessa olevan 2000-3000 paperitonta siirtolaista. No, jos aloite toteutuu, voimme odottaa heitä tänne runsain joukoin lisää, samoin kuin sairaita turistejakin. Ehkä olisikin kätevintä sijoittaa ilmaisia terveyspalveluja tarjoava suoraan rajalle laivaterminaaliin? Täytyy sanoa, että jos tällainen hanke saa kaupungissa enemmistön kannatuksen, niin helsinkiläiset veronmaksajat ovat maailman anteliainta kansaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

keke keskinen
Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Aloitteisiin vedetään nimikirjoitus paperiin, en osaa tulkita noita allekirjoituksia. Täällä ne ovat skannattuina:

http://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginhall...

Heli Hämäläinen

Soitin Herttoniemen terveysasemalle ja pyysin saada antihistamiinia tyttärelleni. jolla on todettu koivuallergia. Se olisi edellyttänyt lääkäriä. Ilmeni, että ensimmäiset kiireettömät lääkäriajat olisivat toukokuun 29. päivästä eteenpäin.

Kiitin hoitajaa ja sanoin, että koivuaika alkaa olla tuolloin jo ohi. Hoitaja sanoi, että aamulla voisi yrittää akuuttiaikoja. Periaatteessa akuuttiajat ovat akuuttipotilaille.

Ilmeisesti pitää mennä yksityislääkärille. Toinen vaihtoehto on itse lääkitä käsikauppavalmisteilla, mutta lapselle annostelu on aina arpapeliä. Kouluterveydenhoitajakaan ei ehdi näköjään kommentoimaan.

Jukka Mäkinen

Olisit soittanut ruotsinkieliseen palveluun. Apua olisit saanut välittömästi.

Pekka Heliste

Suurin syy jonoihin ovat laiskat lääkärit.

Olen nyt tarkistanut mietn noita aikoja syntyy. Lääkärin pitäsi pistää varauskirjaan 8 aikaa per päivä, mutta useimmat laittavat vain 6 ja osa ei joka päivälle yhtään

Kun osa tekee osapäivää ja pitää omaa yksitystä vastaanottoa jolle ohjaa maksukykyisimmät asiakkaat niin ei ole ihme, jos aika päätyölle ei riitä.

Nykyinen järjestelmä on umpikorruptoitunut

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Paperiton siirtolainen ja turisti on kokolailla eri asia.

Pekka Heliste

Samassa jonossa hekin ovat ja Koulumies juuri valittaa, että resurssit eivät riitä kaikkien hoitamiseen.

Jos lääkäri laiskottelee niin se on poissa kaikilta

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mistä erottaa laittoman maahantulijan ja turistin? Älä vain sano, että hihamerkistä...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Siirtolainen, ei mikä tahansa maahantulija.

Mutta kysymykseesi. Turisteilla on ne paperit kunnossa ;) Ja lisäksi myös maassaoloaika ja syy olla Suomessa on kokolailla toisenlainen kuin siirtolaisilla.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #8

Ei turisteillakan ole välttämättä papereita esim Ruotsista tai muista Pohjoismaista voi tulla arjan yli ilman papereitakin

Tai varas vie lompakon ja siinä paperit.

Ei turistin paperittomuus mitenkään harvinaista ole

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #14

Saivartelet. Niillä jotka eivät tarvitse noita papereita on tässä mielessä paperit kunnossa. Koskee aika pitkälti kaikkia EU:n kansalaisia(+ pari muuta maata). Muualta tuleva turisti ei pääse laillisesti maahan ilman niitä papereita ja jos täällä ollessa hukkaa passinsa, niin joutuu selvittelemään tilannettaan viranomaisten kanssa.

Paavo Kymäläinen Vastaus kommenttiin #16

Siis ei pääse siihen matkustusvälineeseen, jos ei ole papereita. Kun on päästy sisälle, niin sitten ne paperit "katoavat". Maahan pääsee sillä taikasanlla asylum.

Paavo Kymäläinen

Kerroppas nyt Kivelä mihin ne paperit hävisivät?
Itse en ole enää moneen vuoteen päässyt mihinkään rajanylittävään laitteeseen ilman henkkaria/passia.
Jos taas paperit varastetaan ulkomailla, niin ko. maan suurlähetystö taitaa olla paikka mistä saa uudet.
Minulla on sellainen tunne, että hyväksyt yhteiskunnan varojen käytön tähän toimintaan?
Tässä tarjous, josta et voi kieltäytyä. Saat maksaa myös minun osuuden tästä hölmöydestä. Otathan vastaan? Otathan?

Paavo Kymäläinen

Kivelä. Oodotetaan vastausta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En ole erityisen kiinnostunut vastaamaan ihmiselle joka keksii omasta päästään minulle mielipiteitä ja tivaa sillä perusteella minulta vastauksia. Jos luet uudelleen mitä olen kirjoittanut ja mihin kommentoinut, niin huomaat, etten ole ottanut mitään kantaa asioihin joista sinulla on "tunne".

Paavo Kymäläinen Vastaus kommenttiin #22

Selitä nyt kuitenkin ne "hävinneet" paperit.

Arre Kougappi

Suomessa on jopa 30 000 rakennuspuolen työmiestä sesonkiaikana joista todella isolla osalla ei ole oikeutta saada mainitsemasi hoitoa. He ovat pienien ulkomaalaisten yritysten palkkalistoilla tai muuten nämä urakoitsijät käyttää heitä pimeästi.

Heidän urakkatarjoukset ovat halvemmat johtuen ainoastaan siitä, että eivät maksa samansuuruisia sos.maksuja, vakuutusmaksuja ja veroja kohdemaahan joilla vastaavasti suomalaiset urakoitsijat näillä maksuilla rahoittavat täällä Suomessa hyvinvoinnin ja infran.

Tämän seurauksena kaikki pienemmät suomalaiset urakoitsijat joutuvat lopettamaan ja tilalle on tullutt näitä ns. paperittomia työmiehiä yrityksineen joiden hintataso on noussut sitä mukaan kun suomalaiset pienet urakoitsijat ovat lopettaneet.

Esim.pääkaupunkiseudun katukuvassa näkyy hienoja ja vähemmän hienoja autoja viron rekisterissä, nämä ovat juuri näitä paperittomia jotka luonollisesti sairastelevat myös kun tulevat tekemään töitä Suomeen, verotuloja he eivät Suomeen maksa.

Eli jäljellä jääville työtätekeville jää entistä isompi rasite hoidettavaksi (työttömät rakennusmiehet,terveypalvelut paperittomille ja paperittomien hienot autot yms) kaiken muun typeryyden lisäksi.

Sikäli absurdi tilanne, että eräät politikot ja päättäjät ovat niin vieraantuunet todellisista ongelmista, että ovat valmiit tuhoamaan tämän yhteikunnan oman tietämättömyyden ja laiskuuden takia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mutta lienee tarpeellista myös kertoa mistä on kyse kun joku asia jätetään pöydälle. Kyse ei ole aloitteen kannattamisesta vaan siitä, että otetaan aikalisä asiaan perhetymiseen ja joskus mahdollisten lisäselvitysten saamiseen. Eli pöydällejättö yleensä tarkoittaa vain sitä, että asia halutaan päättää paremmin valmistautuneena ja paremmin tiedoin. Pöydällejättö ei siis vielä ole kannanotto mihinkään suuntaan.

Kannattaa olla tarkkana sen suhteen mitä kerrotaan ja minkälaisia mielikuvia luodaan.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Paperiton siirtolainen on todennäköisimmin tullut maahan vapaaehtoisesti, joko alun perin laittomasti tai laillisesti ja "ylioleskellut" laillisuutensa eli kummassakin tapauksessa syyllistynyt rikokseen. Rikokseen voi olla lieventäviä asianhaaroja, mutta ensisijaisesti paperiton tulisi poistaa maasta, mikäli maassaololle ei ole esittää pätevää perustetta.

Mikäli taas laiton siirtolainen on ihmiskaupan uhri, hänen tulisi kääntyä suojeluntarpeen takia viranomaisten puoleen ja antaa raskauttavaa todistusaineistoa häntä hyväksikäyttäneitä tahoja vastaan, jotta nämä voidaan tuomita.

Turisti on maassa laillisesti oleskeleva, usein maahan myös vaihtelevan määrän rahaa tuova henkilö, jonka panoksella paljon paikallisia työllistyy eri turismisidonnaisilla toimialoilla.

Toisesta EU-maasta tullut kerjäläinen on EU:n vapaan liikkuvuuden väärinkäyttäjä muttei paperiton siirtolainen. Vapaa liikkuvuus koskee henkilöitä, jotka kykenevät omaehtoisesti elättämään itsensä ennen maahantuloa hankkimallaan rahalla TAI työllistymään laillisesti maassa ollessaan. Kerjääminen ei ole kumpaakaan ja siksi kerjäläisten käännyttäminen ei sotisi edes vapaan liikkuvuuden kirjainta vastaan.

Missä määrin millekään näistä ryhmistä Suomessa kuuluu maksuton terveydenhoito on tietysti erillinen kysymys. Koska jo nyt EU-matkailijoilla on teoriassa oikeus samanlaiseen terveydenhuoltoon Suomessa kuin paikallisilla ja viisuminsaannin edellytyksenä taas voimassa oleva sairaanhoidon kulut kattava vakuutus, lailliset turistit ovat käytännössä vakuutettuja Suomessa oleskellessaan ja oikeutettuja täällä joko yksityiseen tai julkiseen terveydenhoitoon mikäli sitä tarvitsevat. Siinä ei ole sen kummempia muttia.

Itse olen sitä mieltä, että "paperittomalla" siirtolaisella pitäisi olla mahdollisuus laillistaa statuksensa tietyin edellytyksin, mutta ensisijaisesti tällainen henkilö tulisi käännyttää maasta. Sama pätee hoitoon. Akuutit ongelmat hoidetaan - maksua/laskua vastaan. Muussa tapauksessa jos lääkäri haluaa tehdä työtään veronmaksajien/työnantajan kustantamien tilojen ulkopuolella pro bono paperittomien hyväksi, se on lääkärin oma asia. Muiden maksamaa työaikaa tai tiloja ei kuitenkaan tähän tulisi käyttää.

Pekka Heliste

"Vapaa liikkuvuus koskee henkilöitä, jotka kykenevät omaehtoisesti elättämään itsensä ennen maahantuloa hankkimallaan rahalla TAI työllistymään laillisesti maassa ollessaan. Kerjääminen ei ole kumpaakaan ja siksi kerjäläisten käännyttäminen ei sotisi edes vapaan liikkuvuuden kirjainta vastaan."

Kerjäläisyys ei ole EU:ssa kiellety ammatti ja jos sillä kykenee elättämään itsensä niin on rehellisesti rahansa ansainnut. Ei hän ole ansainnut sen rikollisemmin rahojaan kuin palkansaaja

Kerjäläisyyttäkin rajataan pukeutumisen ja kansallisuuden mukaan esim kultaisena patsaana seisovaa ei katsota kerjäläiseksi vaikka hänkään ei tee muuta kuin kerjää.Hän kun on jotenkin parempaan luokkan kuuluva.

pekka numminen

"Kerjäläisyys ei ole EU:ssa kiellety ammatti ja jos sillä kykenee elättämään itsensä niin on rehellisesti rahansa ansainnut."

Kerjäläinen kykenee siis elättämään itsensä, eli ei käytä oleskeluvaltion palveluja?

Jos tälläinen "itsensä elättävä kerjäläinen" esimerkiksi sairastuu tai ei vanhuuden takia enää pysty kerjäämään niin elelee sitten kerjäämisestä kertyneillä varoilla?

No nämä "itsensä elättävät kerjäläiset" eivät käytä paperittomille ehdotettuja ilmaispalveluja vaan asioivat tarvittaessa yksityisillä lääkäriasemilla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nämä ovat niitä ihmiskaupan uhreja

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Vaikea kuvitella, että kerjäämisellä tarkoitetaan jonkin asteista työllistymistä, mitä vapaalla liikkumisella tarkoitetaan. Se, että ilmoittautuu kerjäläiseksi oikeuttaa siis rekisteröitymään poliisille ja saa yli 3 kuukauden oikeuden oleskella maassa? Veikkaan, että tämä koskee vain Romanian mustalaisia. Jos valkolainen tekee saman, lentää kuin leppäkeihäs ulos maasta.

Ilmeisesti tuo Helsingin kaupunginhallituksen Hanna-Kaisa Siimeksen esitys on tarkoitettu juuri näille Romaniasta tulleille mustalaisille.

Joachim Seetaucher

"Kaikilla Suomessa oleskelevilla on oikeus saada kiireellistä hoitoa. Terveydenhuoltolain 50 §:n mukaan kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Tarkempaa määrittelyä, mitkä sairaudet tähän ryhmään kuuluvat, ei ole."

Tässä kohden tingin oleellisesti kapitalistisesta asennoitumisestani.

Olen nähnyt niin USA:ssa kuin Kiinassakin tilanteita, joissa akuutin avun tarpeessa oleva onnettomuuden uhriksi joutunut henkilö on käännytetty sairaalan ovelta vain siksi, että saattajilla ei ole ollut tarpeeksi rahaa kerätä tarvittavaa kolehtia. Kiinassa olisin maksanut erään henkilön puolesta luottokortilla takuun, mutta sairaala vaati käteistä ja heitti ulos meidät verisine onnettomuuden uhreinemme.

Toimituksen poiminnat