Terhi Koulumiehen blogi

Guggenheim yrittää taas Helsinkiin tienaamaan

Guggenheim-hanke ei sitten näköjään olekaan vielä haudattu. Helsingin kaupungin virkamiesjohto on käynyt viime aikoina neuvotteluja Guggenheim-taidemuseon saamiseksi Helsinkiin. Niin siitä huolimatta, että kaupunginhallitus tyrmäsi hankkeen jo vuosi sitten.

Tällä kertaa Guggenheim-hankkeen puuhamiehet eivät ole kokoomuslaisia vaan demareita. Kuulemma alkuunpanijana on toiminut apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sdp). En kerta kaikkiaan ymmärrä mikä demareita siinä motivoi.

Guggenheimin intoa saada pystytettyä filiaali tänne Helsinkiin en sen sijaan ihmettele yhtään. Säätiö on haistanut vielä uuden mahdollisuuden päästä tienaamaan helsinkiläisten veronmaksajien kustannuksella ja on tällä kertaa palkannut oikein lobbarifirman ajamaan etuaan.

Edellisellä Guggenheim-kierroksella me suomalaiset pistimme kaksi miljoonaa euroa sen selvittämiseen, mitä hyötyjä ja haittoja taidemuseosta olisi Helsingille. Lopputulos oli, että se olisi tullut meille hemmetin kalliiksi. Museon perustaminen olisi maksanut helsinkiläisille noin 200 miljoonaa euroa, minkä lisäksi veronmaksajat olisivat joutuneeti maksamaan kymmeniä miljoonia euroja lisenssimaksuja joka vuosi jenkkien pääkonttoriin.

Guggenheim on amerikkalainen bisnes, joka ei tuota säätiön pääkonttorille koskaan tappiota vaan pienemmät haaramuseot kattavat häviönsä aina itse. Aikaisemmin jotkut Guggenheimin filiaalit ovat tuottaneet niin paljon tappiota, että ne on pitänyt lopettaa. Edes Pietarin taidepiirit yhdessä Las Vegasin bisnesmiesten kanssa eivät saaneet museotaan kannattamaan.

Aivan identtistä ehdotusta Guggenheim tuskin tekee Helsingille tällä kerralla. Esimerkiksi museolle kaavailtu sijainti saattaisi siirtyä Katajanokalta muutama kymmenen metriä länteen torin toiselle puolelle. Onhan sekin myönnytys tavallaan... Itse voin kertoa nyt heti, että olen valmis kannattamaan Guggenheimia Helsinkiin vain, jos se toteutetaan 100% yksityisellä rahalla.

Viime kierroksella yksityiset yritykset tosin eivät nähneet taidemuseossa bisnesmahdollisuutta, joten hirveän todennäköisenä en sellaista mahdollisuutta pidä. Guggenheim on ollut harvinaisen huono diili kenellekään muulle osapuolelle kuin säätiölle itselleen. Tuskin nyt on toisin, varsinkin jos hanketta on pitänyt ajaa salassa neuvottelemalla ja palkkamalla lobbausfirma myymään hanketta kaupungin päättäjille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Matias Härkönen

Apulaiskaupunginjohtaja ei varmasti laita tuollaista hanketta eteenpäin, ilman että kaupunginjohtaja Pajunen siitä tietäisi. Kokoomus on hankkeessa mukana ihan samalla tavalla. Ilo silti kuulla, että et äänestä Guggenheimin puolesta. Paitsi jos puoluekuri vaatii...

Jouni Haimi

Tuota Terhi teillä taitaa ollasielläHelsingissä vähän kuumma tapa jos vertaa virkamiesten suhtautumista luottamusmiesten päätöksiin Niin kuin tuossa alppila päätöksessä niin myös tässäkin virkamiehet sivuutavat sen että kh on tehnyt kilteisen päätöksen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Malliesimerkki siitä miten virkamiehet ajavat "omia" hankkeitaan, kuin käärmettä pyssyyn. Kun tarpeeksi monta kertaa yrittää, voi joku jopa uskoa hankkeen täydellisyyteen.

Luottamushenkilön ei pidä lähteä virkamiesten juoksulaiseksi.

Kaadettu hanke ei toista tulemista kaipaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kysyisin Terhi Koulumieheltä, että mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä, kun virkamiehet yrittävät kävellä demokraattisesti valitun lautakunnan päätösten yli omavaltaisesti?

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Ensinnäkin poliitot yrittävät valtakunnan tasolla kävellä virkamisten yli. Toiseksi onko kokoomus tullut järkiinsä, vai onko odotettava seuraaviin vaaleihin?

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Kokoomuksessa on montaa mieltä Guggenheimin suhteen kuten viimeksikin. Osa kannattaa ja osa vastustaa. Vastustajia vain ei julkisuudessa jostain syystä noteersttu kun hanke leimattiin kokoomuslaiseksi. Oikeasti se jakoi kaikkia puolueita.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #23

Epäpoliittinen hanke kieltämättä yksilöityi Helsingin kokoomuslaiseen kaupunginjohtajaan

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Terhi Koulumies! En saanut vastausta kysymykseeni, vaikka mielestäni kyseessä oli hyvin helppo kysymys!

On hyvä että näitä asioita tuodaan julkisuuteen, mutta parempi olisi jos tällaisiin juttuihin tuotaisiin mukaan myös ratkaisu miten tällaiset demokratian vastaiset toimet estetään vastaisuudessa ja miten tällaisessa tapauksessa pitäisi toimia?

Mutta poliitikon on ilmeisesti helppo ottaa esille näitä asioita, muttei ottaa esille miten nyt pitäisi toimia, kun virkamiesjohto kävelee demokraattisen päätöksenteon ylitse salaa!

Miksi ottaa asia edes esille, jos siihen ei edes yritä keksiä ratkaisua?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun Guggenheim ehdotti museota Helsingille, oli hommassa kiristyksen maku. "Tehkääpä nyt nopea päätös, koska kyllä meillä ottajia on!"

Hah hah! Stadi on selvästikin vastannut kysymykseen säätiön mielestä väärin, koska tiedustelua ollaan nyt toistamassa. Onnittelen helsinkiläispäättäjiä kylmähermoisesta taktikoinnista viime kerralla.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Terhi Koulumies

Eihän kukaan tappiokseen ryhdy liiketoimintaa harjoittamaan.
Eikös tuon nyt pitäisi olla kokoomuslaiselle kaupunginvaltuutetulle pävänselvää.

Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sdp) on kovan linjan kaveri, joka Jussi Pajusen (kok) kanssa järjesti Helsingin kaupungin vuokra-asuntotuotannonkin uuteen uskoon. Siinä ei kaupunginvaltuuston rivimiehillä ja naisilla ollut nokan koputtamista.

Jos Helsingin kokoomus- ja demarijohtajat ovat löytäneet yhteisen sävelen, voisin lyödä vetoa sen puolesta, että Guggenheim-museo tulee Helsinkiin. Täytyy vain toivoa, että ei Katajanokalle.

Minä toivotan Guggenheimin tervetulleeksi tänne Helsinkiin. Kiasmassa voisi sitten vaikka Pekka Niska ryhtyä järjestämään latotansseja.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Jos se Guggenheim sitten väkisin tänne tulee, niin eikö sen voisi rakentaa Suvilahteen vanhan voimalitoksen viereen? Siellä on vapaata tonttimaata ihan tarpeeksi, se on riittävän lähelä keskustaa ja metroasemakin on aivan vieressä. Kaasukellosta saisi hyvän näyttelytilan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ajatusleikit ovat kivoja, mutta Guggenheim haluaa tyhjän tontin ja sille mielikuvituksellisen uudisrakennuksen. Se säätiö ei toisten nurkkiin asetu.

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Ongelma ei ole se, missä guggis sijaitsisi vaan se, miten järkyttävän kalliiksi sen pyörittäminenkin tulisi joka vuosi kaupunkilaisille.

Gabriel Alamäki

Eikö tätä homaa voisi ajatella ihan uusiksi? Tarvitseeko sen guggiksen ihan välttämättä olla maalla? Eikö se voisi olla merellä?

Ei kaupallisuudessa ole mitään vikaa, kunhan se on rehellistä. Eikö se voisi olla vaikka laiva, jossa on myös casino, kylpylä, ja yökerho? Sille voisi varata laituripaikan skattalta, ja kerran kuussa sillä voisi seilata pohjoiset kaupungit ympäri tämän sanoman merkeissä?

Ja jos kysytte miksi, niin siksi että sellaista ei ole kukaan tehnyt, ja varmin tapa saada tuottoa on tarjota viinaa, ruokaa, paikka missä hävitä rahansa ja joku koppero missä voi aamulla laatata ja vetää korjaussarjaa. Ihmisillä on loputon tarve potea kankkusta jossain muussa kaupungissa kuin missä ovat sitä alkaneet rakentamaan.

Ja annetaan suunnittelutyö jonnekin ulkomaille. Täällä Suomessa joku alkaa kuitenkin valittamaan että se pilaa kaupunkimaiseman, ellei se näytä viikkarilta.

Jukka Mäkinen

Hyvä ajatus. Sellaisen laivan/lautan voi siltä tuntuessa lahjoittaa pois tai upottaa.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Katajanokan tontti pitäisi ehdottomasti jättää niin kausksi aikaa rauhaan, että siihen saadaan jotain järkevää ja arvokasta. Olkoon vaikka puistona niin kauan. Joku maailmanpyörä siihen voidaan pystyttää, senhän saa purettua parissa viikossa vaikka ei sekään mikään kaunistus ole.

Mutta entä se Mäntymäen tontti, johon joku jääkiekkojoukkue suunnittelee uutta jäähallia? Voisko taidemuseon, ostoskekuksen ja jäähallin yhdistää toimivalla tavalla?

Gabriel Alamäki

Jos guggenheim-laiva uppoaisi tyynellä valtamerellä, vieden n.5000 matkustajaa mukanaan, menisikö jokin meriarkeologi tai muu ryhmä sukeltamaan kuvia siitä? Tai maksettaisiinko guggenheimin hylystä nostetusta yökerhon lattian kaakelinpalasta penniäkään missään museossa tai mustassa pörssissä?

Jukka Mäkinen

Ja onhan se niin ihqua ja kyldyrelliä kun Ritva pääsee Ameriikkaan luomaan suhteita ja katselemaan suuren maailman menoa.

Rainer Salosensaari

Minusta teille stadilaisille voisi seuraavaksi syöttää Guggnerheim-museon. Vieläkö sen saisi mustana, ns. sivistynyt suvaitsevaisto olisi tyytyväinen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Hesan naapurikuntalaisena soisin sen g-museon rakentamisen kansalaisten iloksi ja kummastukseksi. Ja kilpailijaksi jo olemassa olevalle Kiasmalle. Mutta hankkeeseen ei saisi käyttää senttiäkään verovaroja. Eikä missään tapauksessa sijoittaa Helsingin parhaalle ja näkyvimmälle paikalle.
Miksi soisin? Siksi, että olen pohjimmiltani herkkä ja hyväsydäminen papparainen. Kävi niin sääliksi Pajusta, kun hän melkein itkua vääntämällä puolusti hanketta telkkarissa. Ja kai Pajunenkin ansaitsee monumenttinsa.

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Miksei Guggenheimia voisi rakentaa Kauniaisiin? Siellä on rahaa tuhlattavaksi. Espookin kävisi.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Juuri näin. Jokainen saa pelata omilla rahoillaan, Espoosta ja Kauniaisista ei ole niin väliä. Sitäpaitsi Helsinki on saanut Espoolta rukkaset. Edellisen kommentoijan vuoksi täsmennys: tämä on Terhi Koulumiehelle!

matti parvikoski

on se kumma että rahaa riittää tällaiseen mutta ei esim. uuteen lasten sairaalaan asiat voisi laittaa tärkeys järjestykseen kumpihan on tärkeämpi eli kyllä rahaa on kysymys on vain siitä että mihin se laitetaan

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

Guggenheimin on kerrottu olevan takuuvarma rahasampo "kaikille". Jos näin on ja taivaalta alkaa heti sataa mannaa kun nimet on papereissa, niin toteuttakoot innokkaat yksityiset tahot tämän varman liiketoimen ilman verovaroja. Rahoittajat varmaankin jonottavat käsirysyn kera päästäkseen sijoittamaan hankkeeseen.

Pekka Kytölä

Torni olisi ollut hieno maamerkki. Se olisi myös poikkeuksellisen korkeutensa vuoksi korostanut ympäristön tasakorkuista asemakaavaa. Vaikuttaa siltä että Helsingin keskustasta ollaan tekemässä jonkunlaista museota johon muutoksia ei enää sallita. Poikkeuksena toki ainutlaatuinen töölönlahden ympäristö joka on salakavalasti raiskattu betonilähiötä muistuttavalla taloryhmällä. Tästä ei muistaakseni käyty kummoistakaan julkista keskustelua.

Käyttäjän HeimoRiikonen kuva
Heimo Riikonen

Guggenheimin edustajat eivät ole tyhmiä. Sen sijaan he hakevat "kumppanikseen" itsensä vastakohtia. Helsingistä he ovatkin tavanneet hakemansa. Uskokaa pois, niin aikaa myöten Helsinkiin kohoaa uusi uljas Guggenheim-talo. Ja perusteluina sama kuin ex-valtiovarainministerillämme Kreikalle annetun ensimmäisen lainan perustelut.
Eli kun sillä hankkii niin hyvin.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kun muistelette miten täpärästi tämä G'n turhake saatiin viimeksi estettyä, http://yle.fi/uutiset/helsingin_kaupunginhallitus_...
ei tarvitse ihmetellä sen nousemisesta uudelleen framille.

Helsingin kaupunginhallituksen ensimmäisen sisäänsoluttautumisen torppaus oli ansiokas teko puheenjohtaja Rautavan tylytyksestä huolimatta. Nyt pitää kaupunkilaisten vaan seurata ja valvoa tarkkaan tämä pormestari-pölvästin ja virkamies-joukkojensa torveilua jenkkiläisten kanssa. Jo tässä vaiheessa pitää antaa tälle Pajusen jästipäälle ja Rautavalle vakava varoitus toimimisesta vastoin kaupunkilaisten tahtoa.

Kokoomus on nyt hallitushurmion ansiosta Kataisen johdolla alkanut muutoinkin ohittamaan valtuutensa. Käytös on ylimielistä ja öykkärimäistä. Voitte olla varma, että Kokoomuksessa on sisäsyntyisesti kuntien pakkoliitoksista ja sotehölmöilystä oppia ottaen päätetty tämän G rosvo-organisaation päästämisestä kaupunkiin.

Petteri Hiienkoski

Hienoa, että järjen kuuluu kokoomusryhmästä! Helsingissä on omasta takaa valtavasti käyttämätöntä matkailupotentiaalia. Kaupungin taloutta pitkällä tähtäimellä edistävä ja helsinkiläisten ja muiden suomalaisten viihtyyttä palveleva investointikohde löytyy Meilahdesta ja Seurasaaresta.

Käyttäjän IlkkaTArvola kuva
Ilkka T Arvola

Mitään esitystä ei pidä tyrmätä tutkimatta.
Kulttuuriministeri tyrmäsi jo etukäteen mahdollisen esityksen vain sen takia, että mahdollinen esitys tulee Guggenheimilta. Tällainen suhtautuminen näyttää diskriminoinnilta henkilön tai yrityksen taustan perusteella.
Oikea menettely on ottaa vastaan mahdollinen esitys, tutkia sen hyödyt ja haitat, ja sitten hyväksyä tai hylätä esitys. Guggen'in edellisen esityksen hylkääminen oli oikea ratkaisu. Silti vielä esittämättömän uuden ehdotuksen hylkääminen etukäteen olisi typerää.
Miten olisikaan toimittu vaikkapa STX-telakkajutussa, jos tarjoajat hylätään ennenkuin esitys on edes saatu ja arvioitavissa.

Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju

Guggeli on brändi siinä missä, Vuitton, Gucchi, Boss, Versaci, tyydytäänkö aina näihin vai luodaanko joskus uutta tuoretta ja omaa. Brändillä on kallis hintalappu.

Toimituksen poiminnat