Terhi Koulumiehen blogi

Citypöllöllä haku päällä

Monet maaseudun asukkaat  luulevat, että kaupungeissa ei olisi luontoa. Todellisuudessa Helsingissä luonto on aina lähellä. Itse asiassa täällä nekee paljon enemmän eläimiä kuin kesämökillä, varmaan siksi, että kaupungissa ihmiset ja luonto elävät tiiviisti lähellä toisiaan.

Viime yönä ikkunani takana huhuili seurankipeä pöllö. Siis ihan koko yön ajan ja korvia huumaavalla volyymillä. Putkiremonttimme timanttiporaus olisi hukkunut pöllön huhuilun alle, aamulla sillä olikin jo selvästi ääni käheänä. Parikymmenen metrin päässä kotoamme voi kuulla tikan näkuttelemasta puunrunkoa.

Talvella pihallamme näkyy enemmän metsäjäniksen kuin citykanin jälkiä. Ketut ovat varmaan metsästäneet ison osan kaneista. Näin kerran ketun ihan omin silmin ylittämässä kotikatuani, eikä se edes käyttänyt suojatieltä. Eräällä iltakävelyllä, kun olin pysähtynyt ihmettelemään jalkakäytävällä loikkivaa sammakkoa, pääni ohitse sujahti lepakko. Viereisellä Talin golfkentällä on hiljattain havaittu jopa liito-orava sen jälkeen, kun kaupungin kiinteistölautakunta suositteli kentän kaavoittamista asuntorakentamiseen.

Isovanhempieni pihalla aivan ratikkapysäkin lähituntumassa kuljeskeli aikoinaan hirvi. Se tapahtui vain kivenheiton päässä puiston lammikosta, jossa ui piisameja. Kun poikani oli pieni, vietimme aikoinaan paljon aikaa leikkipuistossa. Sen viereisellä  niityllä vilisi myyriä, joita haukat saalistivat. Kentän viereisessä pihlajassa laulaa joka kesä satakieli.

Tästä kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta pitäisi puhua enemmän. Lähipuistikot ovat kaupungin asukkaille nykyään paljon tärkeämpiä virkistysalueita kuin vaikkapa luonnontilaiset metsät, joita niitäkin kyllä riittää pääkaupunkiseudulla.

Kun kaupunginvaltuusto päätti asuntojen rakentamisesta Meri-Rastilaan, ympäristöjärjestöt kampanjoivat ankarasti sitä vastaan. Järjestöt ikäänkuin heräsivät Koijärven jälkeisestä horroksesta ja laittoivat palamaan kymmeniä tuhansia euroja kampanjansa lehti-ilmoitusten rahoittamiseen. Oikeasti kuitenkin hyvin harva kaupunkilainen harrastaa pystymetsässä vaellusta. En minäkään, koska siellä ei ole vessoja.

Lähiluonto ja jopa yksittäiset puut tarjoavat stadilaiselle yhä tärkeämpiä luontokokemuksia. Silti mm. Vihreät ovat olleet hyväksymässä esimerkiksi Mechelininkadun suunnitelmaa, jossa töölöläisiltä kaadetaan rakkaita vanhoja lehmuksia. Se oli heille ok, koska tilalle saatiin pyöräteitä, ja nehän ovat nykyään olennaisin osa kyseisen puolueen ideologiaa. 

Tarve ympäristönsuojelulle ei ole kuitenkaan kuollut, sen haasteet vain ovat nykyään erilaisia. Meidän pitääkin ymmärtää, että "luonnonsuojelija" ei enää tarkoita hippiä, joka harrastaa reppuvaellusta metsässä. Luonnonsuojelija on pikemminkin pikemminkin urbaani kaupunkilainen, joka haluaa säilyttää lähiluonnon kotipiirissään. Sen sijaan, että kutsumme lähimetsiköiden raiskaamista vastustavia kaupunkilaisia nimbyiksi, voisimme antaa heille tunnustusta moderneina, urbaaneina luonnonsuojelijoina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Puhumattakaan vanhankaupunginlahdesta, se on todellinen keidas! Autojen meteli sinnekin tosin kuuluu, kuten kaikkialle muuallekin tsadissa. Täällä Jyväskylässäkin on aivan keskustan reunoilla arvokkaita lintuvesiä, ne ovat loistava virkistäytymispaikka ja todellinen pala luontoa keskellä cityä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kaupunkien viemäreissä ja muissa maanalaisissa käytävissä asuu kuulemma tuhansia rottia. Valitettavasti niitä näkee harvoin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Monet kaupungin asukkaat luulevat, että maaseudulla asuvat eivät olisi käyneet kaupungeissa ,eivätkä ulkomailla.Suomi on kuitenkin hyvin pieni maa..

Sen verran voisi avata että es.hirvet kulkevat vanhoja reittejään ja saattavat eksyä keskelle kaupunkia.Vuosienkin päästä siitä kun on rakennettu tai elin olosuhteet ovat muuttuneet siellä,mistä ne ovat joutuneet siirtymään.Eläin voi olla paniikissa ja hukassa(varsinkin jos sillä on vasa/vasat mukanaan) jolloin poliisi tulee ja ampuu sen.Ihmisen "hyväksi" tehty toimenpide,että ihanuutta voi repiä siitä.

Kun ihminen on laajentanut reviiriään näille eläinten entisille kulkuväylille,pesimäpaikoille,ruokapaikoille jne.Eläimet joutuvat sopeutumaan uusiin olosuhteisiin,eivät ihmiset.

Ketut hakevat useimmin myös ravintoa,eivät ne huvikseen juokse keskellä vilkasta liikennettä.Linnut joita myös ruokitaan jopa läpi vuoden(vastoin niiden luonnollista tarvetta)tottuvat tähän ja delaavat jos pöytä ei olekkaan katettu.

Myös väärä ravinto on ainostaan haitta.Suomessa on luonto joka puolella ympärillämme.

Rottia näkyy myös aivan kirkkaalla ilmalla,jopa päivisin.Ravinnon puutteesta eivät ole joutuneet kärsimään..

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Terhi Koulumiehen käsitys luonnosta on tyypillistä citykokkarin onttoa tynnyrin tapin reijästä tiirailevaa höpötystä, joka ei ymmärrä kehäIII'n ulkopuolisesta oikeasta luonnosta höykäsen pöläystä.
Valitettavasti.

Toimituksen poiminnat