Terhi Koulumiehen blogi

Suomen suurin puolue on Luddiitit

Kun Microsoft osti Nokian kännykkätoiminnan, suomalaiset toivoivat, ettei yrityskauppa veisi nokialaisilta työpaikkoa. Toisin kuitenkin kävi, mikä ei ollut varmasti kenellekään yllätys. Yhtiö on nyt ilmoittanut irtisanovansa yli 18000 työntekijää, joista 12 500 on entisiä Nokian työntekijöitä.

Hallitus toimi nopeasti ja vaati Microsoftia tukemaan irtisanottavien uudelleentyöllistämistä ja koulutuksen rakentamista, jotta he voisivat työllistyä helpommin uudelleen. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on varautunut rahoittamaan irtisanottavien uudelleenkouluttamista ja -työllistämistä. Ne ovatkin melko lailla ainoita keinoja, joilla valtiovalta voi auttaa yt-neuvotteluihin joutuvia työntekijöitä.

Sen sijaan Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä hyödynsi ikävän irtisanomisuutisen mahdollisimman populistisesti. Sipilä ehdotti, että valtio voisi palkata irtisanottavat tuhanneet nokialaiset luomaan valtiolle uuden terveydenhuollon tietojärjestelmän. Miten ison puolueen puheenjohtaja voikin laukoa sellaisia älyttömyyksiä?

Miksi Sipilän ehdotus oli niin vastuuton? Siihen on monta näkökulmaa, tässä on kaksi:

a) Käytännöllinen näkökulma

Valtion tehtävä ei ole palkata kaikkia maan työttömiä omaan pavelukseensa, vaan yrittää elinkeinopolitiikalla luoda edellytyksiä talouden kasvulle ja työpaikkojen syntymiselle yksityiselle sektorille. Julkisen talouden osuus Suomen bruttokansatuotteesta oli jo alkuvuoden tietojen mukaan 58%. Saksassa luku on 45%. Se on todella huolestuttavaa, kun julkinen talous kuluttaa veronmaksajien rahaa, jota yksityisten yritysten pitäisi sille tuottaa.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/65665-sauli-niinisto-suomen-58-liikaa-ti...

Mitä tuohon terveydenhuollon tietojärjestelmähankkeeseen tulee, niin valtio on tuhlannut veronmaksajien rahaa siihen enemmän, kuin tällainen tavallinen kansalainen pystyy summana ymmärtämään.  Valtiontalouden tarkastusvirasto on ynnännyt joitakin summia, joita siihen on pistetty euroja menemään. (Kts. tuolta blogitekstini alaosasta tiivistelmä siitä.) Pelkästään kuntasektorin osuus terveydenhuollon tietojärjestelmämenoista on ollut satoja miljoonia euroja vuosittain.

https://www.vtv.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2011/sosiaali-_ja_terveydenh...

b) valtapoliittinen näkökulma

Sipilän lausunto ei hatusta temmattu, vaan perustuu laskelmoivaan äänestäjien kosintaan. Puolueen pelko oman aseman menettämisestä ei ole koko kansakuntaa hyödyttävä perusta poliittisille linjauksille. Tyypillisen se kyllä on.

Näyttää itse asiassa siltä, että Suomen suurin puolue on Luddiitit. Alunperin luddiiteiksi kutsuttiin 200 vuotta sitten joukkoa käsityöläisiä, jotka vastustivat teollistumista, koska se uhkasi heidän työpaikkojaan. Teollistuminen kuitenkin loi mahtavan talouskasvun, valtavasti uusia muita työpaikkoja, ja pohjan koko nykyiselle hyvinvointivaltiolle ja länsimaiselle elintasolle. Tuo länsimaisten teollisuusvaltioiden ennennäkemätön voittokulku ja niiden kansalaistenhyvinvoinnin kasvu ei ludditteja kiinnostanut. Oma napa oli heitä lähinnä. Kun esimerkiksi John Kay ja James Hargreaves tekivät 1700-luvulla uraauurtavat keksinnöt kutomisen mahdollistamiseksi mekaanisesti eli kankaiden valmistamiseksi tehtaissa, luddiitit kostivat polttamalla heidän kotinsa maan tasalle.

Tosin luddiitit eivät olisi pystyneet kovinkaan tehokkaaseen toimintaan ilman, että heidän tavoitteitaan kannatti silloinen poliittinen ja taloudelinen eliitti. Teollistuminen, talouskasvu, uudet työpaikat ja elintason nousu uhkasivat tuota eliittiä varallisuuden ja vallan uusjaolla. Muutos merkitsee aina, että jotkut tahot hyötyvät uudesta tilanteesta ja jotkut häviävät. Yleensä entinen eliitti häviää ja laajemmat kansanjoukot voittavat. Siksi esimerkiksi yksinvaltiaat mielellään haluavat säädellä maidensa talouspolitiikkaa ja tuotantojärjestelmää. (Daron Acemoglu & James A. Robinson: Why Nations Fail - The Origins of Power, Prosperity and Poverty, 2013)

Nämä Suomen luddiitit vastustavat kaikkea talouselämän muutosta ja elinkeinoelämän kehittymistä sellaiseksi, että saisimme iloksemme lisää talouskasvua, lisää toisenlaisia työpaikkoja ja lisää hyvinvointia tulevaisuudessa. Kuitenkin meidän täytyy luoda elinkeinoelämälle mahdollisuus uudistua ja kehittyä. Talouskasvua on vaikea saavuttaa vanhoilla rakenteilla, vaan siihen tarvitaan innovaatioita, uusia teollisuudenaloja, uudenlaista yrittäjyyttä ja uudenlaisten työpaikkojen syntymistä uusille toimialoille.

Se tietysti tarkoittaa, että joitain vanhoja työpaikkoja ei enää tarvita, että jotkut häviävät muutoksessa. Noiden vanhojen työpaikkojen ja elinkeinojen suurin museoija on ay-liike. Ay-liike puolustaa vanhojen jäsentensä etuja niinkin epätoivoisella vimmalla, että se on jo johtanut ison joukon "epätyypillistä työtä tekevien" työntekijöiden syrjintään perusturvassa, mistä Antti Pikkanen kirjoitti kolumnissaan Sunnuntaihesarissa. 

http://www.hs.fi/sunnuntai/Pid%C3%A4+tunkkisi+hyvinvointivaltio/a1405048...

Toisaalta myös iso joukko poliitikkoja kuuluu Luddiitteihin. Poliitikkojen omasta henkilökohtaisesta näkövinkkelistä pahinta, mitä he voivat tehdä, on ajaa yhteiskuntaan "muutosta" ja jotakin "tuntematonta uutta". Sillä häviää vaalit varmuudella.

Tuoreet tutkimukset kertovat suomalaisten arvomaailman muutoksesta kohti muutosvastarintaa ja heikompaa epävarmuuden sietokykyä. Arvotutkimuksen mukaan Suomen ylivoimaisesti suurin äänestäjäryhmä ovat ihmiset, jotka vastustavat muutosta ja joille kaikista tärkein asia elämässä on omien etuisuuksiensa säilyttäminen ja parantaminen. Omaan napaan tuijottelu yhdistyneenä epäluuloisuuteen kaikkea uutta ja vierasta kohtaan on poliittisen kentän voimakkain kasvava trendi.

Siksi uusia vieraita ajatuksia ja uudistuksia ajavat vihreät ovat menettäneet äänestäjiä jo viime vuosina. Ja siksi vastaavasti vanhoja rakenteita säilyttävät puolueet lisänneet kannatustaan. Näitä muutoksia ja epävarmuutta vastustavia äänestäjiä useimmat puolueet yrittävät yhä ankarammin kosiskella. Siksi Keskustan puheenjohtaja kehtaa puhua älyttömyyksiä kesähelteillä ja ehdottaa, että valtion pitäisi ottaa Microsoftin entiset nokialaiset omiksi palkkalaisikseen.

--

Terveydenhuollon tietojärjestelmähnkkeiden kustannuksia (VTV 2011): 

  • Kuntien ja kuntayhtymien terveydenhuollon tietohallintomenot olivat vuonna 2009 noin 270 miljoonaa euroa, mikä teki terveydenhuollon osuudeksi kaikista julkisen hallinnon tietohallintomenoista noin 13 prosenttia.
  • Kansallinen Terveysarkisto -hankkeeseen (KanTa) kuuluvien tietojärjestelmäpalveluiden kehittäminen ja alueellinen käyttöönotto julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa tulee maksamaan yhteensä noin 400–500 miljoonaa euroa. KanTa-palveluiden peruskäyttökustannukset tulevat olemaan vähintään 10 miljoonaa euroa vuodessa.
  • Sähköisen potilaskertomuksen ja sitä tukevien järjestelmien kehittämisen kustannukset ovat olleet valtiolle yhteensä yli 31 miljoonaa euroa Kansallisen terveyshankkeen aikana. Laskelmassa eivät ole mukana Tekesin ja Sitran rahoittamat hankkeet. Kuntien ja kuntayhtymien kustannukset ovat olleet yhteensä noin 60–80 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan sähköisen potilaskertomuksen kehittämisen kustannukset ovat olleet noin sata miljoonaa euroa viimeisen kymmenen vuoden aikana.
  • Sähköisen lääkemääräysjärjestelmän kokonaiskustannuksiksi arvioitiin sosiaali- terveysministeriön tilaaman selvityksen mukaan vuosien 2007–2015 välisenä aikana yhteensä 70 miljoonaa euroa.
  • Apteekkariliiton arvion mukaan apteekkien investointikustannukset sähköiseen reseptiin olisivat noin 21 miljoonaa euroa ja vuosittaiset kustannukset noin puoli miljoonaa euroa.
  • Kuntien ja kuntayhtymien tulee maksaa tietojärjestelmätoimittajille sähköisen reseptin käyttöönotosta 5–10 miljoonaa euroa sekä vuosittaisia lisenssi- ja tukimaksuja yli 2 miljoonaa euroa. Sähköisen reseptin toiminnallisuudet joudutaan toteuttamaan julkisessa terveydenhuollossa seitsemään potilastietojärjestelmään, kahteen apteekkijärjestelmään sekä useisiin yksityisen terveydenhuollon potilastietojärjestelmiin.
  • Stakes/THL on käyttänyt terveydenhuollon yhteisen koodistopalvelun kehittämiseen vuosina 2003–2009 yhteensä noin 2,3 miljoonaa euroa yleiskustannukset mukaan lukien.
  • Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole pystynyt tuottamaan realistista arviota sähköisen potilastietoarkiston kustannuksista ja kehittämisestä saatavista hyödyistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siihen aikaan kun valtio oli perustuslain perusteella työllistämään työttömät ei nykyisiä työttömyyslukuja ollut.
Mitä varten vain länsimailla pitäisi olla oikeus ylläpitää korkeata elintasoa muun maailman toimiessa raakaineiden, nautintoaineiden ja halvan työvoiman tuottajina?
Kaikki puoleet hokevat taloudellista kasvua, se ei ole ludditistista.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Sosialistisissa valtioissa ei ollut työttömyyttä. Kävin Prahassa 1980-luvulla ja siellä joka liikennevalotolpan vieressä oli pieni koppi, josta mies vartioi liikennevaloja. Kun ne menivät epäkuntoon (ja ne todella menivät usein), mies tuli kopista ja alkoi ohjata liikennettä. Samoin kaikkien liukuportaiden hätänapin vieressä seisoi nainen, joka pysäytti liukportaat, jos tarve niin vaati.

Kyllä tällä valtion työllistämisperiaatteella meilläkin työttömyys häviäisi. Mutta se edellyttää elintason laskua sosialistivaltioiden (Pohjois-Korea ja Kuuba) tasolle. Kaikki eivät varmaan ole siihen valmiita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minun lapsuudessani vilkasliikenteisissä risteyksissä oli poliisi ohjaamassa liikennettä.
Kyllä vähemmälläkin elintason laskulla riittäisi kaikille töitä.
Mieläkäs työ on hyvinvoinnin perusta.
Jos pidät liukuportaiden pysäyttämistä ja liikennevalojen korjaamista liian tylsänä työtehtävänä niin mene katsomaan mitä esim tekevät ydinvoimalan valvomossa. Ja rautateillä tarvittaisiin monasti manuaalisia liikenteenohjaajia kun automatiikka pettää.
Itsekin olen ollut valtion ja kunnan työllistämistöissä ja elintasokin oli parempi silloin.
Kaikki ei ole rahassa mitattavissa ja raha ei edes ole mikään arvon mitta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Moni meistä muistaa (oliko Hannu Karpon) raportin siitä neuvostoliittolaisesta lossinvartijasta, joka hoiti hommaansa vaikka lossi ei ollut ollut vuosikausiin toiminnassa. Päivittäiseen työviihtyvyyteen kului pullo votkaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Kuntien byrokratiahimmeleissä löytyisi lukuisia vastaavia esimerkkejä.
Myös yksityiset yritykset saattavat elättä pikkupomoja joista on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Analogiasi ja otsikkosi kusee:

"Nämä Suomen luddiitit vastustavat kaikkea talouselämän muutosta ja elinkeinoelämän kehittymistä sellaiseksi, että saisimme iloksemme lisää talouskasvua, lisää toisenlaisia työpaikkoja ja lisää hyvinvointia tulevaisuudessa."

Luddiitit olivat käsityöläisiä ja tehdastyöläisiä eivätkä toimineet "talouselämän" tasolla.

Despite their modern reputation, the original Luddites were neither opposed to technology nor inept at using it. Many were highly skilled machine operators in the textile industry. Nor was the technology they attacked particularly new. Moreover, the idea of smashing machines as a form of industrial protest did not begin or end with them. In truth, the secret of their enduring reputation depends less on what they did than on the name under which they did it. You could say they were good at branding.
http://www.smithsonianmag.com/history/what-the-lud...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomessa olisi syytä analysoida tarkkaan ja nopeasti syitä tällaiselle työpaikkojen katoamiselle, menetämme nyt työpaikkoja myös USA:lle. USA:lla on nyt paljon halvempi energia liuskekivestä saadussa liuskekaasussa ja -öljyssä. Suomessakin rakennetaan vielä kallista ja tehotonta tuulivoimakapasiteettia, => kilpailukyky heikkenee entisestään.

Concerned Citizen • 2 days ago
"Its a two way street. The "Shale Boom" at home and the over reliance on expensive alternative energy abroad both contribute to the declining European industrial sector."
http://www.bloomberg.com/news/2014-07-17/europe-ri...
Europe Risks Losing 30 Million Jobs to U.S. Shale Boom

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Tämä blogistin poliittinen sivallus on tuhnu.

Kysymys: Kumpi seuraavista on suurempi "älyttömyys" ja "vastuuttomuus":
a) Potilastietojärjestemäkehitykseen on kaadettu satoja miljoonia euroja saamatta mitään toimivaa ulos ja sama meno jatkuu.
b) Sipilä ehdottaa halpaa vaihtoehtoista ratkaisua.

Blogi esitää vastaukseksi b.

Potilastietojärjestelmäuudistuksen megatunarointien vastuukysymykset pitäisi ensin selvittää, ennen kuin aletaan omimaan oikeuksia arvostella muutosesityksiä vastuuttomiksi. Ketkähän niitä luddiitteja tässä asiassa loppujen lopuksi ovat?

Kaikkein ensimmäinen toimenpide olisi päättää, tarvitaanko potilastietojärjestelmäuudistus. Jos tarvitaan, sitten pitää päättää jatketaanko nykyisella menolla, vai vaihdetaanko porukka.

Sipilän ehdotus toisi nykyiseen hankkeeseen seuraavat muutokset:
+ Potilastietojärjestelmä olisi edullinen.
+ Potilastietojärjestelmä olisi toimiva.

Oikein totetutettuna tuon voisi saada jopa halvemmalla, kuin mitä nykyisellään tuhlataan jo pelkkiin lisenssimaksuihin. (Luddiitti?) Koulumiehelle tämä ei lie hyväksyttävää.

Työllisyystilanteen kannalta Sipilän ehdotus taitaisi olla loppusummaltaan negatiivinen, sillä nykyisellä potilastietojärjestelmähimmelillä on suuri, verovaroin ylläpidetty, työllistävä vaikutus.

Käyttäjän HristoDantchev kuva
Hristo Dantchev

Kommunistisissa maissa ei ollut työttömyyttä,kuten joku kirjoitti,vaan piilo-työttömyyttä.Esim.diplomi-insinööri,arhitekti,tai jopa lääkäri toimi ravintolassa tarjoilijana,kun se sai yli kaksikertainen palkka verrattuna omaa ammattinsa.Henkilökohtaisia muistoja!

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

On karmeaa luettavaa näiden citysiittoisten käsityksiä suomalaisesta työelämästä. Koulumiehen tarina oli ennätyspitkä houre juuri siitä, miten Kokoomus hallituksessaan ollessaan on töpeksinyt suomalaisten eväät.

Onneksi Juha Sipilä ja Timo Soini hallitsevat tulevan hallituksen vallankahvassa juuri oikeat eväät, millä vuosikausien remontilla saadaan Kokoomuksen tuhoama elinkeinoelämä ja taloudellinen konkurssi edes hitaasti pysäytettyä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Meillä vallitsee kapitalistinen markkinatalous. Hallituksen mahdollisuus määrätä talouselämästä on marginaalinen.

Käyttäjän SanteriSatama kuva
Santeri Satama

"Luddiitit" olivat itsenäisiä ammatinharjoittajia, jotka omistivat omat työvälineensä, ja vastustivat alistamistaan pankkiiri- ja valtioeliittien palkkaorjiksi. Luddiittikapina oli siis "yksityisyrittäjien" itsenäisyyssotaa yläluokan raha- ja valtiovaltaa vastaan.

Pääomavallan numeerista "talouskasvua" tarvitsevat ennen kaikkea keskuspankkimonopolista ja valtion väkivaltamonopolista riippuvaiset eliittiloiset, jotka eivät tee rehellistä työtä vaan syövät muiden pöydästä, kuten poliitikot (kaupunginvaltuutetut jne.) ja byrokraatit (työministeriön ylitarkastajat jne.).

On totta, että suomalaisuus on ollut yrmeää muutosvastarintaa vuodesta sotkanmuna, eikä ihme, sillä kasvupakkoa saarnaavien pappien, poliitikkojen ja byrokraattien väen väkisin ajaman "kehityksen" laatu on ollut hyvin tiedossa siitä lähtien kun Piispa Henrik loukkasi Lallin kotirauhaa.

Yhteiskuntaa tietenkin arvostamme, kaikkea hyvää mitä teemme toisillemme, kuten toimivaa julkista liikennettä, terveydenhoitoa jne., joita Piispa Henrikin perintöä kantavat poliitikot, byrokraatit ym. eliittiloiset leikkauslistoillaan huonontavat ja lakkauttavat aluksi syrjäseuduilta, koska heille pankit ovat tärkeämpiä kuin kanssaihmiset. Ja kun kerran reilua ja asiallisesti toimivaa yhteiskuntaa ei näköjään enää saa eikä voi järjestää valtiorakenteen muodossa, niin Köyliön järven jäälle koko valtiovallan eliittiloisten turha joukko...

Jyrki Paldán

Hyvä ja tärkeä muistutus. Tuo luddistien erittäin validi argumentti työläisten itsenäisyyden ja vapauden puolesta vain tuppaa aina jäämään huomioitta. Voittaja kirjoittaa historian ja vääntää sen itselleen sopivaksi. Tässäkin tapauksessa siihen muotoon että Luddistit olivat vain pahoja ilkimyksiä ja vastustivat meitä kaikkia auttavan teknologian kehittymistä. Raha- ja valtiovalta halusivat vain kaikille hyvää!

Anna-Leena Nieminen

"Historioitsija E. P. Thompsonin mukaan luddiitit eivät niinkään vastustaneet teollista vallankumousta ja tekniikkaa kuin kehittyvää kapitalismia.[5] Ennen vapaita markkinoita hinnat olivat määräytyneet perinteen ja tarpeen mukaan"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luddiitit

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Hyvä kirjoitus, tuohon voisi vielä lisätä tasa-arvonäkökulman, eli jos valtio suosii irtisanottuja nokialaisia terveydenhoitojärjestelmän kehityshenkilöstä palkatessa, niin tällöin valtio syrjii muita työttömiä työnhakijoita.

Timo Lahtinen

Tasa-arvo on hyvä keksintö. Sillä voi torpata ihan kaiken.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Se on juuri näin. Mitään valtion osallistumista erityisesti jonkin yrityksen irtisanomisiin ei voida korvamerkitä. Se on todella eriarvoistamista.
Pahimmillaan se olisi niitä kohtaan, jotka irtisanotaan välillisesti johtuen jonkun suuryrityksen irtisanomisesta.

Jokatapauksessa muutenkin suuren yrityksen irtisanottavat saavat paremman korvauksen, kuin jonkun pienyrittäjän irtisanottavat.

Sipilä kuvitteli saavansa ääniä tällä, mutta päin vastoin kävi. Suurimmat äänestäjä joukot ovat pienyrityksissä.

Käyttäjän KariSilvola1 kuva
Kari Silvola

Näyttäkääpäs minulle poliitikko Terhi Koulumies ihminen, joka ei ole luddiitti. Enpä ole vielä moista ennen nähnyt.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kokoomus on jo asiaan kantansa sanonut epäonnistuneen puheenjohtajakanditaatin Vapaavuoren suulla; "Nokian/Microsoftin potkut olivat ansaittu muistutus suomalaisille".

Veikkaan että tämän aivopierun jälkeen kovin montaa ei enää kiinnosta kokoomuslaisten selityksiä tämän asian tiimoilla kuunnella. Ei nimittäin ole naurun asia, kuten kykypuolue kuvittelee.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kerrassaan käsittämätöntä, että tässä maassa ei saada mitään tietojärjestelmiä kunnolla toiminaan. Tuossa vanha blogini koko maan tärkeimmästä tietokannasta, eli väestörekisteristä.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/78475-suo...

Reino Jalas

”Sen sijaan Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä hyödynsi ikävän irtisanomisuutisen mahdollisimman populistisesti. Sipilä ehdotti, että valtio voisi palkata irtisanottavat tuhanneet nokialaiset luomaan valtiolle uuden terveydenhuollon tietojärjestelmän."

Normaalin ohjelmistokehityksen kannaltakin katsottuna Sipilän heitto oli täyttä hömpön pömppöä. Puhelintoimialalla toimivat Oulun 500 ohjelmistosuunnittelijaa muka tuosta vain siirtyisivät tekemään terveydenhoito- ja sosiaalialan tietojärjestelmiä. Tuntematta lainkaan koko toimialaa.

Se että tuntee toimialaa on ensiarvoisen tärkeätä. Käytännön tasolla tietää kuinka siellä arkihommat sujuvat, miten tietoja missäkin vaiheessa kirjataan, kuinka hoitajat ja lääkärit käyttävät tietojärjestelmiä. On tiedettävä myös laajemmin, miten naapuriosastoilla, röntgenissä, labrassa jne. niitä samoja aineistoja käsitellään. Kuinka vanhuspalvelun kotikäynneillä kävijät kirjaavat asioita ylös. Ja kuinka vähän aikaa heillä on aikaa atk-rutiineihin jne, jne jne.

Tämä on kokonaisuuden kannalta monta kertaa tärkeämpää kuin se että osaa javalla tehdä ohjelmakoodia. Suomessa on jo nyt tehty kymmeniä terveydenhuollon tietojärjestelmiä, joista mikään ei saa käyttäjiltään kiitosta.

“Miten ison puolueen puheenjohtaja voikin laukoa sellaisia älyttömyyksiä?”

Periaatteessa Sipilän pitäisi tietää ainakin jonkin verran ohjelmakehityksestä. Koska on toiminut 15 v. IT-alan firmoissa johtajana.
Siksi ihmettelen jos Sipilä pääkopassaan oikeasti uskoo ehdotustaan mielekkääksi. Tai ainakaan teknisesti tai taloudellisesti järkeviksi juuri noilla työttömillä Oulun puhelininsinööreillä alkaa nimenomaan näita mainittuja hommia toteuttaa.
__
Omalta äänestysalueelta koodaajien populistisen osoittelun sijaan tärkeämpää olisi miten jättimäisten, viiden uuden SOTE-alueemme järjestelmiä aletaan kehittää.

Suomalaistenkin lääkärien ihastelemia toimivia ratkaisuja löytyy niinkin läheltä kuin lahden takaa Virosta.

Toteutuksen hintalappu Virossa oli 11 miljoonaa euroa, ja valmista tuli 1 vuodessa. Virolaisten järjestelmästä toki puuttuu Sosiaalipuolen järjestelmätoteutus. Mutta valmiina olevaan toimivaksi havaittuun runkoon sellainen on helposti lisättävissä.

Tällainen ei Suomessa kuitenkaan mene läpi. Entisten kansanedustajien ja muiden taustavaikuttajien voimin valtionhallinnon hankinnoissa vahvasti lobbaaville Tieto-Enatorille, CGI:lle, Digialle jne. se ei ole mieleen.
Että kokonaisia, helposti toimivia ja edullisesti ylläpidettäviä tietojärjestelmiä alettaisiin muutaman kymmenen miljoonan pikkurahoilla toteuttamaan.

Suomessa ja SOTE-alueilla ei olla menossa toimivien potilastietojärjestelmien suuntaan. Uuden Helsingille tilatun, ikivanhalla ohjelmointitekniikalla toteutetun Apotti-tietojärjestelmä kustannuksiksi on arvioitu 350 – 1.800 miljoonaa euroa.

Viiden SOTE-alueen kanssa hinnan saa kertoa ainakin kolmella. Myös toimittajuus tulee monopolisoitumaan. Ehkä jo 10 v. kuluessa se keskittyy vain 1..3:lle, todennäköisesti ulkomaisomisteiselle toimittajalle.

Jere Partanen

"Teollistuminen kuitenkin loi mahtavan talouskasvun, valtavasti uusia muita työpaikkoja, ja pohjan koko nykyiselle hyvinvointivaltiolle ja länsimaiselle elintasolle."

Tämä länsimainen elintaso on aika pitkälti revitty kehitysmaiden selkänahasta, että ehkä ei kannata kauheasti rehvastella.

Jyrki Paldán

Kyllä, Luddismi elää ja voi hyvin nykyään. Esimerkiksi patentit ja immateriaoikeudethan ovat malliesimerkki Luddistimaisesta ajattelusta. Ne hidastavat ja rajoittavat teknologian, järjestelmien ja yhteisöjen kehitystä, sekä perustuvat Luddistimaiselle ajattelumaailmalle, jonka mukaan ilman keinotekoista, pakkovaltaista suojelua menetettäisiin työpaikkoja!

Julkisen sektorin menojen vertaaminen BKT:hen on merkityksetöntä vertailtaessa maita keskenään, kuten varmasti hyvin tiedät.

Mitä tulee teknologiseen työttömyyteen, Ari Ojapellon blogissa on aiheesta mainiota asiaa(ja monesta muustakin asiasta). Siinä osut oikeaan että teknologista työttömyyttä vastaan on turha taistella rajoittamalla teknologian tai yhteisöjen kehitystä. Oikea tapa on taata kaikille turvallinen ja vakaa yhteiskunta, sekä oikeus, vapaus ja mahdollisuus elämään työllisyystilanteesta riippumatta. Se tulee tulevaisuudessa edellyttämään perustuloa ja elintasokuilujen tasaamista.

http://tietotrendit.stat.fi/mag/article/51/
http://ariojapelto.blogspot.fi/2014/01/teknologine...

Bo-Axel Wilhelm Blomberg

"Tuoreet tutkimukset kertovat suomalaisten arvomaailman muutoksesta kohti muutosvastarintaa ja heikompaa epävarmuuden sietokykyä. Arvotutkimuksen mukaan..."

Mistä tutkimuksista mahtaa olla kyse? Sekä viestin vahvistamiseksi, että yleisellä tasolla keskustelun hyödyllisyyden/ymmärryksen eteenpäinviemiseksi olisi hyvä vähintään nimetä tutkimukset joihin viitataan. Muuten ollaan 'false attribution' argumentaatiovirheen parissa, ts. ei tiedetä onko tutkimusta olemassa, ja millä perusteella tämänhetkinen arvomaailma on esitetyn mukainen.

Osui silmään siksi, että kiinnostaa lukea aiheesta ja toisaalta vaikea ottaa annettuna yleistä 'suomalaisten' arvomaailman muuttumista kyseisen kaltaiseksi. Meneillään oleva murros, jossa (tuotantotalouden) työpaikat ovat automaation ja sen tuoman optimoinnin sekä informaatiotalouden kasvun myötä vähenemässä, ja lisänä esim. Nokian kaatumisen aiheuttama kolaus Suomen jo entuudestaan kapealle talouspohjalle ovat varmasti omiaan lisäämään epävarmuuden tunnetta. Eroja luulisi toisaalta löytyvän esim. iästä, koulutuksesta, paikkakunnasta ym. riippuen. Mm. Kansan Arvot 2013 -tutkimus jaottelee suomalaiset viiteen erityyppiseen ryhmään, joista toiset ovat konservatiivisempia (Vaatimattomat, Menestysorientoituneet, Tunnolliset) ja toiset uudistusmielisempiä (Eettiset, Elämystenhakijat). Yleisellä tasolla 89% suomalaisista koki voivansa vaikuttaa elämänsä kulkuun erittäin- tai melko paljon.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Naapurimaamme Viro pani terveydenhuoltojärjestelmänsä kuntoon "vanhalla" tiedonvaltatien periaatteella, eikä maksanut maltaita.
Meillä itsellämme on jokaisesta ihmisestä tiedot siroteltuina kymmeniin eri järjestlmiin: VRK, Kela, työterveys, vakuutus, pankit, työterveydenhuolto, poliisi, jne. jne.
Joko hoksaatte, miten niitä yhdessä voitaisiin hyväksi käytää runkojärjestelmän kautta ?
Sipilä ehdotus on pohdinnan arvoinen- hyi populisti- kokoomuslaiset.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Mitäpä tuohon. Kokoomuksen tapa hoitaa asioita on kyllä yksi syy, jos järjestelmää ei saada kuntoon. Palkataan konsultteja tutkimaan asioita, kun itse ei oikein osata. Virolaiset olisivat kasanneet systeemin jo aikoja sitten.

Tuo luddiittivertaus, no se todistaa vain, että kirjoittajan historian tuntemus hiukan ontuu. Historiasta löytyy lukuisia esimerkkejä kun suuryhtiöt ova tappaneet kehitystä, kun se nähty uhkana omalle liiketoiminnalle. Rockefellerin öljy ja omat intressit rautatiemonopolien kanssa. Ölypytkien vetäminen oli pitkään riskialtista puuhaa. Siinä sodassa ei keinoja kaihdettu. Puhelinta vastusti eniten yhtiö, jolla oli monopoli lennätin liikenteeseen. Vasta kun yritys oli saanut patentit epäreiluin keinoin alkoi hitaasti tapahtumaan.

Kokoomuksen ongelma on siinä, että ihan aidosti uskotaan omaan sanomiseen. Maamme tarvitsee työpaikkoja, toimivia sisämarkkinoita, rahaa liikenteseen. Kokoomus on este tälle kehitykselle, vähän kuin Rockefeller....

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

No jos nyt kärjistetään että luddiitit vastustivat muutosta 200v sitten, (ehkä silloin), muutoksen pelon ja omien etujensa menetyksen tähden.
Mutta ja kun heille oli kuitenkin tulossa tarjolle uutta tuotantoa, teollisuutta ja työpaikkoja sitä myöten.

Mutta mitä nykyään on tarjolla tilalle jos "nykyluddiitit" vastustavat vaikkapa teollisuuden poisviemistä Suomesta?
No niin, ei juuri mitään suuremmille massoille.
Paitsi että jostain kummasta yhtäkkiä (ja mystisesti)...

"...saisimme iloksemme lisää talouskasvua, lisää toisenlaisia työpaikkoja ja lisää hyvinvointia tulevaisuudessa...siihen tarvitaan innovaatioita, uusia teollisuudenaloja, uudenlaista yrittäjyyttä ja uudenlaisten työpaikkojen syntymistä uusille toimialoille.."

Ja tähän tyyliin, kuten kirjoitit. No ehkä (kaukana) tulevaisuudessa, mutta toivottavasti pian.

On kyllä totta että rakenteet vaikeuttavat myös uusien työn muotojen syntymistä ja menestystä. Eikä se ongelma ole ollenkaan pieni.
Tilanne on siis se että vanhoja töitä ajetaan alas ja uusien mahdollisten toimimista vaikeutetaan. Eipä se paljoa naurata :p

Käyttäjän josajantti kuva
Josa Jäntti

Onko meillä terveydenhuollon tietojärjestelmät sitten runsaasta rahankäytöstä huolimatta kunnossa ? Kaikkea muuta! Jos Sipilän ehdotuksen mukaisesti irtisanotut nokialaiset saisivat vaikka määräaikaiset työpaikat, niin se olisi loistava tulos! Katsopa vaikka naapurimme Viron aikaan saannosta. Siellä homma saatiin kuntoon ja minisummilla meihin verrattuna ! Pahimmat luddiitit meillä ovat "pesiyneet " työeläkeyhtiöihin, joita meillä on 13 hoitamassa samanlaisine organisaatioineen heille LAIN MUKAAN itsestään tulevia tyel - maksuja ilman kilpailua. Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) teki tästä aloitteen ja ilmeisesti puolueensa taholta tyrmättiin, niin että hän ei enää asetu vaaleissa ehdolle ?! Jos meillä olisi YKSI yhtiö hoitamassa KEVAn lisäksi näitä maksamiamme varoja, säästäisimme 500- 600 miljoonaa € eläkkeiden maksuun ilman tyel - maksujen korottamista yrityksille ja palkansaajille ( = kilpailukyky paranisi ja ostovoima lisääntyisi !!

Risto Koivula

Eikö blogisti tiedä, että "luddiitit" ovat EUROPUOLUE (joka on putsannut eurovirkamieskunnan aidosti edistyksellisistä "puolueista":

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/07/europuo...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Suomen suurin puolue on Luddiitit"

Niinpä blogisti kaikessa ko0kkareitsetyytyväisyydessään lyttää meidät vähemmän ansaitsevat ja arvokkaat duunarit saati sitten työttömät ym. raskautetut. Kokkare on kokkare vaikka voissa paistaisi. Hän haisee rahalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset