Terhi Koulumiehen blogi

Identiteettivarkaus kriminalisoitava

Outoa, että identiteettivarkaus ei ole vielä laitonta. Sisäministeriön työryhmä esitti identiteettivarkauksen kriminalisoimista vuonna 2010 ja oikeusministeriön työryhmä päätyi samaan lopputulokseen vuonna 2013. Toivottavasti asia etenee nopeasti lainsäädännöksi. Tämä ongelma on pahentunut sosiaalisen median myötä ja vaatii pikaista ratkaisua.

Poliisin sivuilta 

https://www.poliisi.fi/poliisi/helsinki/home.nsf/pages/4AA4B4D403026EC2C...?

selviää, että toisena henkilönä esiintyminen ei siis ole tälla hetkellä laitonta. Kuitenkin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapahtuvat identiteettivarkaudet liittyvät monesti kiusaamiseen. Kyseeseen voi tulla myös kunnianloukkaus lähetettyjen kommenttien perusteella. Kiusaa voidaan tehdä vaikkapa laittamalla perätön deitti-ilmoitus nettiin, jossa tapauksessa tekijät syyllistyvät kunnianloukkaukseen tai sen törkeään tekomuotoon riippuen viestien sisällöstä. Jos toisen kuvaa ei käytetä muuten väärin, voi kyseeseen tulla tekijänoikeuslakiin perustuva rikos. 

Edellä olevan tiedon perusteella näyttäisi siltä, että ongelma identiteettivarkauksien suhteen olisi melko lailla hoidossa. Asia ei ole niin yksinkertainen. Esimerkiksi nettikiusanteon uhrin voi olla käytännössä todella vaikea päästä kiinni tapahtuneeseen identiteettivarkauteen ja saada siitä todisteita. Poliisille ei voi tehdä asiasta rikosilmoitusta ilman konkreettista näyttöä levitettyjen viestien sisällöstä. Joskus nettikiusanteko totetetaan myös niin taitavasti, että sivulliset eivät edes tajua kyseessä olevan identiteettivarkauden, eivätkä tule kertoneeksi siitä eteenpäin.

Huomasin tämän itse, kun joku oli ilmeisesti lähettänyt Facebookissa nimissäni seuranhakuilmoituksia tuntemattomille miehille ja liittänyt joukkoon muka minua esittävää pornoa. Sain tietää asiasta vasta kun aloin ihmetellä, miksi aloin saada kaveripyyntöjä tuntemattomilta miehiltä jopa 30 kpl päivässä. Osa heistä otti sitten yhteyttä yksityisviesteillä. Koska olen kaupunginvaltuutettuna saanut kummallisia yhteydenottoja ennenkin, deletoin oudohkot viestit aluksi suoralta kädeltä enkä ajatellut asiaa enempää. Lopulta muutaman viestin sisältö alkoi kuitenkin ihmetyttää. Miksi tuntematon mies kutsuu minua "sukkahousunaiseksi"? Aika outo nimitys.

Kun aloin udella viestittelijöiltä syytä yhteydenottoihinsa, useimmat katosivat linjoilta kuin maan nielemänä. Lopulta yksi mies vastasi ja kertoi muka minulta saamistaan seuranhakuilmoituksista ja niihin liittyneistä kuvista. Hän ihmetteli vilpittömästi, miten sellaiset viestit voi muka väärentää, koska ne olivat kuulemma selvästi näyttäneet tulleen minulta. Ikävä kyllä hänellä ei ollut enää yhtään viestiä jäljellä todisteeksi, sillä hän oli deletoinut ne saman tien kuvien sisällön vuoksi.

Nyt olen vähän ymmyrkäisenä. Mitä voi tehdä asialle? Onko kyseessä identiteettirikos? Ainakaan mitään tutkintapyyntöä tai rikosilmoitusta ei voi tehdä poliisille ilman todisteita viesteistä ja niiden sisällöistä. En kai myöskään voi kysyä jokaiselta uudelta Facebook-yhteydenottajalta, että mitä hän haluaa. Sepä olisikin melko "rakentava"asenne vieraisiin ihmisiin tosiaan, koska yritän tässä tehdä samalla eduskuntavaalikampanjaa, johon kuuluu yhteydenpito vieraisiin ihmisiin.

Nuo Facebookin häirintäviestit tuskin kuitenkaan liittyvät ehdokkuuteeni. Kun mietin asiaa taaksepäin, niitä alkoi tulla joitain viikkoja sitten suunnilleen samoihin aikoihin, kun Q-Teatterissa alkoi pyöriä näytelmä Ruusulankadusta. Esiinnyn kuulemma näytelmässä "pahiksena", siihen on sisällytetty minusta viedoklippi, jossa vastustan huumeidenkäyttäjien sijoittamista rauhalliselle asuinalueelle Helsingin keskustaan. Ehkä se on ärsyttänyt jotakuta? Kuka tietää.

Voin vain lähinnä kuvitella, miltä tilanne tuntuisi jostakusta herkästä teinistä, joka joutuisi netissä tämäntyyppisen kiusan kohteeksi.  Toivotaan, että identiteettivarkaudet saadaan nopeasti kuriin ja ilmiö kitkettyä lopullisesti myös sosiaalisesta mediasta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan sentään väärän henkilötunnuksen käyttäminen petos tai väärennös.
Minusta tuollaisen väärennetyn seuranhakuilmoituksenkin lähettäminen on petos.

Toimituksen poiminnat