Terhi Koulumiehen blogi

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistäminen hölmöä, Krista Kiuru!

Opetusministeri Krista Kiuru (sdp) on ilmoittanut tilaavansa pikaselvityksen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistämisestä. Ehdotus on kummallinen ja kuulostaa lähinnä hätäpäissään keksityltä heitolta ennen eduskuntavaaleja.

Olen itse opiskellut sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa ja näen, että molemmilla on oma tärkeä roolinsa koulutuskentässä. Ammattikorkeakoulut suuntautuvat enemmän käytännön opetukseen ja toimivat suorana linjana työelämään. Yliopistot taas ovat teoreettisemmin painottuneita ja toimivat tutkijakoulutuksen alalla muutamia yksittäisiä konkreettisia tiedekuntia, kuten lääketieteellistä, lukuunottamatta.

Tuo jako on hyvä ja toimiva. On paljon ihmisiä, joita ei kiinnosta istua koulunpenkillä ja lukea kaikkia iltoja filosofisiin tentteihin. Kuitenkin myös he ansaitsevat laadukkaan ja ammattiin pätevöittävän korkeakoulututkinnon. Lisäksi ammattikorkeakouluja sijaitsee sellaisilla paikkakunnilla, missä ei ole tiedeyliopistoja, ja oppilaitoksilla onkin merkittävä vetovoimatekijä näiden kuntien kannalta. On siis aluepoliittisesta näkökulmastakin hyvä, että oppilaitosverkosto säilyy tarpeeksi kattavana.

Ammattikorkeakouluopiskelun suurin ongelma on nykyään se, että opiskelijat eivät pysty tekemään kovin sujuvasti töitä opintojen ohella. Esteenä siihen ei ole opintotukijärjetelmä, joka on joustava, vaan itse ammattikorkeakoululaki. Sitä pitäisi uudistaa ja joustavoittaa tutkinnon suoritusmahdollisuuksia. On ristiriitaista, että nimenomaan työelämäläheisessä ammattikorkeakoulussa opiskelijat menettävät opinto-oikeutensa, jos tekevät opintojen ohella ahkerasti töitä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Korjaa toki jos olen väärässä, mutta eikös tämä idea yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhdistämisestä ole Tutkimus- ja innovaationeuvoston idea? Ainakin Hesari väittää niin.

Korjaa myös jos olen väärässä siinä, että Tutkimus- ja innovaationeuvostoa johtaa pääministeri Alexander Stubb?

Muutkin neuvoston ideat ovat kohtuullisen mielenkiintoisia. Yliopistojen pitäisi saada rahoitusta sillä perusteella, kuinka hyvin ne onnistuvat vähentämään tutkijoita. Siis että ideana on antaa yliopiston hallinnolle lisää hunajaa, mitä paremmin onnistuvat pääsemään eroon yliopiston perustehtävän suorittajista?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Näin yhtäkkiä ajatellen teoria ja käytäntö pitäisi saada lähemmäs toisiaan.Sosiaaliset keksinnöt voivat saada erillaisia kehityskulkuja kuin nyt on totuttu miettimään.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Onhan meillä esimerkisi Taideylipisto, johon kuuluu Teatterikorkeakoulu.

Yliopiston ja korkeakoulun periaatteellinen erohan on siinä, että yliopistoissa tehdään tutkimusta, kun taas korkeakoulussa ei sitä välttämättä tehdä.

Opetus ja opiskelu on nopeasti verkottumassa, joten on turha ajatella, että opiskelu olisi sidottu johonkin koulurakennukseen ja koulurakennuksessa työskenteleviin opettajiin. Joustavuus ja erilaisten rajalinjojen rikkominen on opiskelun tulevaisuutta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Esitetty idea on jälleen yksi keino yrittää paikata epäonnistunutta ammattikorkeakoululaitosta. Perussyy tähän hulluun touhuun on tietysti rahapula, johon valtio on EU:n ja markkinavoimien kurituksessa luisunut.

Tapani Lahnakoski

Tämähän on sitä tuttua demarien ideologista tasapäistämispolitiikkaa, jonka tulokset ovat nähtävissä.

Nyt jo sentään huomataan, että ei se "maailman paras" peruskoulukaan ihan mallikelpoinen ole. Kaikille pitää opettaa samat asiat, jolloin lähes heikoimpien ehdoilla mennään ja hyppäys lukioon tulee liian suureksi. Parhaat oppilaat ovat tottuneet siihen, että lukemattakin pärjää ja monelle on vaikea omaksua utta lukurytmiä lukioon siirryttäessä.

Samaa ideologiaa noudatti tämä taannoinen muutos vaihtaa opistot ammattikorkeakouluiksi. En tiedä muilta aloilta, mutta tekniikan alalta olen kuullut sisäpiirin tietoa, että matematiikan taidon taso ammattikorkeissa on romahtanut. Pitääkö tämä taso "saavuttaa" sitten yliopistojen teknillisissä tiedekunnissakin, vai mikä on Krista Kiurun ja muiden demareiden tavoite?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä, yhdistäminen ei tuo muuta kuin paljon ylimääräisiä kursseja, mitä ei loppupeleissä hyödytä ketään. Sitä paitsi pelkään, että yhdistämisessä voi seurata se, että suositaan enemmän lukion ja yliopiston käyneitä ja syrjitään muun koulutuksen saaneita.

Mihin unohtui se, että elinkeinoelämässä yritykset haluaisivat räätälöityjä ammatteja, missä ei tarvita kaiken maailman tietoa vaan oleellisia ammattiin kohdistuvia hyödyllisiä kursseja? Näin sitä oppimisvuosia voidaan vähentää kun huomioidaan eri alojen yrityksien tarpeita saada uusille mahdollisille työntekijöille sitä osaamista.

Jatkokoulutuksia on olemassa, jos yritys huomaa tarvitsevansa sitä osaamista ja voi lähettää oman työntekijänsä oppimaan sitä uutta osaamista.

Käyttäjän Merlin kuva
Markus Lintinen

Hei Terhi! Itse amk:n käyneenä uskaltaisin tuoda hieman toisenlaisen näkökulman. Niin kuin sanottu amk:n koulutus hakee vielä vähän paikkaansa. Opin ahjo, josta valmistuin 2005 oli nähtävillä paljon opistomaista tapaa opettaa eli istuttiin paljon tunneilla. Osa opettajista oli siirtynyt luentomaisempaan tyyliin ja jossa annettiin ehkä 1-2 isompaa tehtävää tai projektia. Itse olen ymmärtänyt että ammattikorkea opiskelijoille tarjoutuisi optio ottaa muutama lisäkurssi yliopistosta. Moni amk:hon päässyt tai joutunut hamuaa myös korkeakoulututkintoa. Ehkä tämä madaltaisi kynnystä ja toisi lisää motivoituneita opiskelijoita yliopistoon. Kun kuulin uutisen ajattelin että ehkä moni amk-opiskelija ottaa 1-2 kurssia myös yliopistosta. Vähän samaan tyyliin kuin amk:ssa voi mennä vaihtoon tai suorittaa kursseja toisessa amk:ssa tai collegessa etc. Uskoisin että tämä ei ole ihan noin vallankumouksellinen uudistus mitä kirjoittaja antaa ymmärtää vaan lisäisi valinnan vapautta.

Toimituksen poiminnat