Terhi Koulumiehen blogi

Mitä turvapaikanhakijoiden tulvalle pitäisi tehdä?

Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta Suomeen on muodostunut jo isommaksi ongelmaksi kuin maamme heikko talous. Nyt on ilmeisesti jo poliittisesti korrektia puhua aiheesta ilman aikaisemmin hieman esiintynyttä suomettumistyyppistä sensuuria tai rasistiksi leimautumista. Tässä on oma näkemykseni pakolaiskriisiin suomalaisesta näkökulmasta.

On selvää, että emme voi ottaa Suomeen tätä menoa rajan yli tulijoita, joista emme tiedä edes keitä he ovat ja missä kulkevat. Rajatarjastukset pitääkin heti palauttaa ja käännyttää rajalta samantien takaisin ne, jotka eivät ole selkeästi turvapaikanhakijoita. Hyvä, että sisäministeri Petteri Orpo (kok) on ilmoittanut hallituksen aloittavan tämän suuntaiset toimet viikonloppuna. Kuulemma rajatyöntekijöiden siirtäminen Ruotsin rajalle kuitenkin heikentää Venäjän vastaisen rajan valvontaa. Se ei kuulosta ihanteelliselta, joten heitän ilmaan kysymyksen, eikö puolustusvoimilta voisi saada väliaikaisesti käytännön apua turvapaikanhakijoiden rajatarkistukseen?

Aidoille hädässä oleville pitää tottakai aina tarjota turvapaikka. Tosin Suomeen tulijoista vain hyvin vähäinen määrä on kotoisin Syyriasta, ylivoimainen valtaosa heistä tulee Irakista. Suomen oikeuslaitoksen mukaan Irakista on jopa puolet niin turvallista aluetta, että sinne voi käännyttää ihmisiä takaisin. Minua ihmetyttääkin, miksi nämä Irakin turvattomalta alueelta tulevat eivät siirry koko perhe yhdessä sinne turvalliselle alueelle omassa maassaan. Sen sijaan miehet jättävät naiset ja lapset turvattomalle alueelle ja lähtevät itse kaukaiseen Suomeen. Eikö se ole outoa?

Dublinin sopimuksen mukaan turvallisesta maasta tulijat palautetaan siihen turvalliseen maahan, josta ovat tulleetkin. Ruotsi on turvallinen maa ja sinnekin nämä irakilaiset ovat tulleet ilmeisesti esimerkiksi Tanskan ja muiden turvallisten länsimaiden kautta. Ruotsista tulevat turvapaikanhakijat pitäisi siis automaattisesti käännyttää takaisin jo rajalla. Tulijoiden pitäisi myös rekisteröityä ensimmäiseen EU-maahan, johon saapuvat. Toki ymmärrän, että se on valtava ongelma mm. Kroatiassa ja Unkarissa ja siihen pitää etsiä unionitasoinen ratkaisu kiireesti. Suomen pitää myös solmia pakkokäännytyksen mahdollistamat sopimukset tarpeellisten maiden, kuten Irakin, kanssa.

EU:n pitää ottaa tiukempi rajavalvonta käyttöön ulkorajoillaan ja ilman muuta jo pakolaisleirien olosuhteita pitää radikaalisti kohentaa mahdollisimman lähellä kriisimaita. Siten apu luultavasti kohdistuisi sitä eniten tarvitseviin, joilla ei ole mahdollisuutta vaaralliseen ja kalliiseen matkaan länteen. Myös ihmissalakuljetukselle pitää saada loppu niin nopeasti kuin mahdollista. On kauhistuttavaa, kuinka häikäilemättömät rikolliset käyttävät epätoivoisten ihmisten hätää hyväkseen ja vaarantavat heidän henkensäkin pakomatkalla. Sen hukkuneen kolmivuotiaan pojan säälittävä kuva on piirtynyt varmasti meidän kaikkien mieleemme ikuisiksi ajoiksi.

Jos henkilö saapuu Suomeen asti monen turvallisen länsimaan kautta vaikkapa Irakista, kuvitteleisi aidon turvapaikan tarpeessa olevan henkilön asettuvan onnellisesti siihen maahan, jossa ensimmäiseksi tulee vastaan turvalliset hyvät olot. Kun näin ei tapahdu, vaan tulijat hakeutuvat nimenomaan parhaimman sosiaaliturvan ja julkisten palveluiden maihin, tulen siihen johtopäätökseen, että he etsivät täältä oikeasti lähinnä parempaa elämää.

Ei siinä mitään, sinällään Yhdysvaltojen ja Saksan talousmenestys pohjautuu siirtolaisuuteen ja ihmisiin, jotka etsivät parempaa elämää ja haluavat toteuttaa unelmia. Suomeenkin mahtuu jonkinverran - hallitusti vastaanotettuja - toivottavasti koulutettuja kielitaitoisia aktiivi-ikäisiä siirtolaisia, kun väestö ikääntyy ja huoltosuhde huononee. Jos tulijat työllistyvät ja maksavat veroja, niin he rahoittavat meidän hyvinvointivaltiotamme kuten muutkin veronmaksajat. Huonompi juttu, jos he jäävät elämään tuilla. Ikävä kyllä ilmeisesti vain 20% täällä jo olevista irakilaisista maahanmuuttajista on töissä.

Siksi Suomen pitäisi ottaa hyvin aktivoiva ote tänne tulleisiin turvapaikanhakijoihin ja sitten oleskeluluvan saaneisiin. Tukia on leikattava huomattavasti kuten Tanska teki. Ei tarvitse etsiä kaukaa syytä siihen, mikturvapaikanhakijat juoksevat poliisia ja rekisteröitymistä pakoon Tanskassa ja ilmoittavat haluavansa Ruotsiin ja Suomeen. Tulijoita ei pidä opettaa elämään veronmaksajien kustannuksella alusta alkaen, kuten nyt tapahtuu. Maksamme heille jo ilmaiseksi asumisen, ruuan, terveydenhoidon ja lisäksi kuukausittaista käyttörahaa, päällepäätteeksi vaate- ja tavaralahjoitukset.

Nämä maahan jääneet hakevat Suomessa oleskeluluvan saamisen jälkeen yleensä toimeentulotukea. Kuitenkin maassa olon edellytys on ulkomaalaislain mukaan henkilön itsenäinen toimeentulo - ei sosiaalituet. Sosiaaliviraston virkamies ei saa nykyään tehdä ilmoitusta poliisille toimeentulotuella pitkäänkin elävistä, sen estää henkilötietolaki. Näiden kahden lain ristiriita pitäisi korjata pikaisesti ja tiedon toimeentulotuen hausta pitäisi saavuttaa oleskeluluvasta vastaavat virkamiehet.

Viestimme tulijoille pitäisikin mielestäni olla:
"Tervetuloa Suomeen, jos aiot elättää itsesi ahkeralla työnteolla ja yrittämisellä ja elää maassa maan tavalla, silloin voit luoda täällä hyvän elämän ja saavuttaa menestystä. Jos sen sijaan ajattelit tulla tänne elämään pelkästään muiden kustannuksella, niin se ei ikävä kyllä onnistu ja kannattaa suunnata muualle."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ihan yleisellä tasolla: Jos tulva uhkaa, niin silloin pitää rakentaa pato tai ottaa käyttöön vedenpoistopumppu. Tietysti molempien laitteiden käyttöön pitää muistaa kysyä ensin Angelalta lupa, jota odotellessa hallitus voi vaikka yrittää rikkoa kädettömyyden maailmanennätystä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Turvapaikkahakemuksen käsittely kestää Suomessa nykyisin noin puolivuotta. Näin sanoi tänäisessä Svenska Dagbladetissa haastateltu Suomen maahanmuuttoviraston virkailija.

Nämä Orpon ja muiden kokkarien puheet nopeutetusta käsittelystä voidaan jättää omaan arvoonsa.
He tietävät itsekin, että puhuvat vain lämpimikseen. Suomessa tulee olemaan työntäyteinen talvi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä luin toisaalta, että miltei tärkeintä tässä vaiheessa olisi se, ettei sitä kutsuttaisi tulvaksi.

Martti Kovala

Miksi tulvaa ei saisi sanoa tulvaksi?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En minä tiedä. Kysy niiltä. En tiedä sitäkään, miten se vaikuttaa mihinkään, mutta uskottava se on kun kerran netissä lukee.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Saattaahan nämä Irakin miehet pyrkiä tänne, vain kootakseen isis armeijan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tai sitten he tulevat kun luvataan töitä ja ilmaista rahaa.

Keijo Räävi

Vaikka puolet Irakista on ns. turvallinen niin poliittisen tai uskonnollisen toisinajattelijan kannalta sillä ei ole merkitystä. Häntä vainotaan kaikesta huolimatta.

Voi vain arvailla kuinka moni pakolainen kuuluu näihin toisinajattelijoihin. Itse epäilen että aika moni.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Voi vain arvailla kuinka moni pakolainen kuuluu näihin toisinajattelijoihin. Itse epäilen että aika moni"

Pitääkö paikkansa että pakolaiset ovat juuri näitä Saddamin puolella olleita kansalaisia ja juuri siksi heitä myös vainotaan?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Nyt on ilmeisesti jo poliittisesti korrektia puhua aiheesta ilman aikaisemmin hieman esiintynyttä suomettumistyyppistä sensuuria tai rasistiksi leimautumista."

Halla-Aho uskalsi avata suunsa ennen kuin se oli poliittisesti korrektia, mutta täällä viestintuojat ammuttiin. Johtajiksi ei pitäisi valita ihmisiä, jotka seuraavat laumaa.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Jesidejä lukuun ottamatta Irakissa on muille väestöryhmille turvallisia alueita. Siksi Ruotsi palauttaa irakilaiset, ja tämän tietäen nuo hakeutuvat Suomeen, joka muuten maksaa heille Euroopan korkeimmat toimeentuloavustukset.

Koska Suomen viranomaiset ovat kykenemättömiä palauttamaan näitä laittomia siirtolaisia, pitäisi heidän tulonsa torpata rajalla Torniossa, ja vaatia Dublinin sopimuksen mukaisen turvapaikanhakijaksi kirjaamisen tekemistä Ruotsin puolella.

Jos ihminen todella on vainottu ja hädässä, kirjautuu hän turvapaikanhakijaksi ensimmäisessä vapaassa maassa. Pohjolan perukoille etuuksien perässä tulevat eivät ole pakolaisia, vaan siirtolaisia, jolloin pitää noudattaa asiaa koskevia lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia, sanovat "kukkahattutädit" mitä tahansa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Liikkeellä olevista ihmisistä puhuttaessa " tulva" on epäkorrekti ilmaus ja väärä vertaus. Luonnontieteellinen vedentulva voi tosin joskus olla hyödyllinen, kuten Niilillä muinaisessa Egyptissä, mutta yleensä ja Suomessa sen oletetaan aiheuttavan vahinkoja ja tuhoavan rakenteita. Pitäisi sanoa "turvapaikanhakijoiden voimakkaasti kasvaneelle lukumäärälle", tms.

Sami Tastula

Ruotsin kautta Suomeen tulleet sekä tulevat paperittomat, ensi kohtaamisesta välitön käännytys Ruotsin puolelle.

Suomi voisi näin toimien saada aikaan kuvan ettei täältä ilman papereita tarvitse yrittää turvapaikkaa ja samalla kun viesti kulkee lähtömaihin, saada aikaan haittaa laittoman ihmissalakuljetuksen toiminnassa.

Tasan niin kauan kuin Suomeen otetaan hyysättäväksi paperittomia maahan pyrkijöitä, niin kauan Suomi tukee myös laitonta bisnestä joka on eräiden mittarien mukaan toiseksi kannattavinta bisnestä koko maailmassa.
Huumebisnes ainoana joka menee tämän bisneksen ohi.

Tätäkö me suomalaiset haluamme ???

En ainakaan minä !!!

Martti Kovala

Jotkin saatanan tunarit ovat äänestäneet aivan väärää jengiä ediuskuntaan.
(Lainaus Urho Kaleva Kekkoselta)
Sitä saa, mitä tilaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Pakolaikeskusteluthan jäi jalkoihin kun keskityttiin kilpaa haastamaan pitääkö leikata, kiristää, elvyttää vai investoida (kukaan ei muuten puhunut tuloeroista, laiskssta rahasta, tulonsiirroidta tai perustulosta). Äänestäjä tietenkin äänestivät pääasiassa markkinalauseiden perusteella ja lankesivat ostosteevee ansaan kun hallitus lähti toteuttaaman EKN, troikan ja keskuspankin pyynnöstä leikkaus ja kiristys politiikkaa sekä lainan lyhennyksiä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Suoraselkäistä tekstiä! Kiitos Terhi!

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Koska asiaan liittyy merkittävää epäselvyyttä ja taustatekijöitä, joita ei toistaiseksi tiedetä, sekä erityisesti Suomeen kohdistuvia mahdollisesti huomattavia riskejä, olisi järkevää jarruttaa vähän aikaa tai pitää vaikka muutaman päivän tauko turvapaikanhakijoiden vastaanotossa ja katsoa tarkkaan, mitä Saksa päättää torstaina 24.9. järjestettävässä asiaa koskevassa liittohallituksen ja osavaltioiden huippukokouksessa. Suomen ei kannata olla avokätisempi kuin Saksa, joka on muuten paljon Suomea hövelimpi maa.

Nyt tietysti itse itsensä nimittäneet pakolaisten kannattajat sanovat, ettei asioissa ole mitään epäselvää, kyllä me tiedämme kaiken - koska joku tutkija on asiasta jotakin omia arvioita esittänyt. Mahdolliset riskit ovat vaan esittäjän omia pelkoja. Tällä tavalla vahvistetaan omaa identiteettiä niiden toisten kautta, kuten aina.

Työnteko saati taloudellinen menestys ei ole välttämätön taikka riittävä ehto integroitumiselle, kuten Saksassa on toistuvasti todettu. Maassa epävirallisesti oleskelevat, Geduldete, saattavat olla paljon enemmän mukana kulttuurissa ja enemmän kiinni vapaamielis-demokraattisen yhteiskunnan perusarvoissa kuin jotkut äärimmäisen ahkerat maahanmuuttajasuvut.

Tämä kuitenkin edellyttää tiettyä vadtavuotoisuutta, monilla elämänalueilla. Nykyisellä yksipuolisesti nuorista miehistä koostuvalla turvapaikanhakijajoukolla ei oikein vaikuta olevan tarpeellista vastavuoroisuutta, jota yleensä odotetaan ja edellytetään yhteiskunnan marginaaleissa ja erilaisissa alakulttuureissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen ei kannata olla avokätisempi kuin Saksa, joka on muuten paljon Suomea hövelimpi maa."

Saksa ei ole kovin höveli jakamaan vientitulojaan vaikka kovin innokkaasti ottikin Suomen maksamaan pankkiensa saamisia Kreikasta. En pitäisi kovin anteliaana myöskään pakolaisten jakamista muille EU-maille, varsinkin kun itse kutsui heidät Eurooppaan. Saksa jakaa mielellään menot mutta pitää tulot itsellään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi on täynnä ajatuspajoja. Jopa maamme eri puolueet mainostavat omiaan. Ajatuspajoissa osataan varmasti käsitellä ja muokata ihmisten ajatuksia.

Irakin toisinajattelevat on saatava ajattelemaan toisin, jolloin heidät voidaan helposti ja turvallisesti palauttaa takaisin kotimaahansa. Tämä onnistunee helposti suomalaisten ajatuspajojen avulla, mikäli ne eivät ole liioitelleet osaamistaan.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"On selvää, että emme voi ottaa Suomeen tätä menoa rajan yli tulijoita, joista emme tiedä edes keitä he ovat ja missä kulkevat. "

Kenelle tämä on selvää? Päivittäin Suomeen tulee ihmisiä turisteinakin, emmekä tiedä missä he kulkevat. Onko tämä siis ongelma, joka pitää ratkaista? Laitetaanko kaikkiin ihmisiin elektroniset seurantalaitteet? Luulisi että sama ongelma poliitikoilla on myös jo Suomessa tällä hetkellä olevien suhteen... eivät tiedä tarkkaan missä kukin milläkin hetkellä kulkee.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Turisteista on tieto, mutta Tornion tulijoista ei ole.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Millä tavoin turisteista tiedetään missä he kulkevat? Onko Suomessa jokin uusi käytäntö? Joskus aikaisemmin ulkomaalaiset saivat mennä jopa vaellusretkille Lappiin eikä heidän tarkasta olinpaikastaan ollut mitään tietoa.

No, kehitys kehittyy. Aika yllättävää että Suomessa riittää rahaa moiseen kyttäämiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

"Millä tavoin turisteista tiedetään missä he kulkevat?"

Ihan sama kunhan maksavat itse kulkemisensa. Niin olen itsekin tehnyt vieraassa maassa ja Suomessa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #33

"Ihan sama kunhan maksavat itse kulkemisensa. Niin olen itsekin tehnyt vieraassa maassa ja Suomessa."

Tämä sulkee ulos kaikki kaltaiseni jotka tulevat Suomeen työmatkalle työnantajan kustannuksella.

Ei ollut kysymys siitä, kuka maksaa matkakulut. Terhi Koulumiehen pointti oli että heidän kulkemisestaan täytyisi olla ajantasainen tieto. Tämä ei ole ollut tähän asti Suomessa tapana, vaan ihmiset ovat saaneet matkustaa vapaasti, asua hotelleissa, yöpyä ystävien luona yms. jonka Terhi näkee nyt ongelmana.

Mielestäni maahantulevan kulkemisia ei pitäisi valvoa. Pitäisikö sinun mielestäsi?

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #40

Terhi Koulumies:
"Ihan sama kunhan maksavat itse kulkemisensa. Niin olen itsekin tehnyt vieraassa maassa ja Suomessa."

Jukka:
"Tämä sulkee ulos kaikki kaltaiseni jotka tulevat Suomeen työmatkalle työnantajan kustannuksella."

Nämä tulkintasi on varsin yksioikoisia ja älyttömiä.

Jukka:
"Ei ollut kysymys siitä, kuka maksaa matkakulut. Terhi Koulumiehen pointti oli että heidän kulkemisestaan täytyisi olla ajantasainen tieto. Tämä ei ole ollut tähän asti Suomessa tapana, vaan ihmiset ovat saaneet matkustaa vapaasti, asua hotelleissa, yöpyä ystävien luona yms. jonka Terhi näkee nyt ongelmana."

Terhi ei näe tätä ongelmana, vaan sinun täytyy lukea uudestaa tuo blogi ja ymmärtää konteksti mihin tuo liittyi.

Jukka:
"Mielestäni maahantulevan kulkemisia ei pitäisi valvoa. Pitäisikö sinun mielestäsi?"

Tottakai maahantuloa tulee valvoa ja etenkin niiden osalta, jotka ovat laittomasti maassa.

Jos sinun mielestä ei tarvitse valvoa laittomasti maassa olevia, niin kuulostaa varsin erikoiselta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #31

Ainakin tiedetään heidän tulleen maahan, nyt ei mikään viranomainen tiedä ketä on tullut maahan turvapaikanhakijoina ja missä he ovat.
Keisari Augustuksellakin on parempi tieto verollepanon jälkeen.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #36

En toki kyseenalaistanut lainkaan sitä pitääkö heidän tulostaan tietää vai ei. Terhin pointti oli että heidän maahantulon jälkeisistä liikkumisestaan pitäisi olla ajantasainen tieto.

Keisari Augustuksella ei ollut aavistustakaan missä hänen maansa asukit milloinkin olivat. Terhi haaveilee maailmasta jossa tällainen tieto on poliitikkojen saatavilla.

Mielestäni tämä on huolestuttava kehityssuunta. Mitä muuta maassaolevista halutaan tietää paitsi kulloinenkin sijainti?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #41

Huolestuttavaa olisi jos kaikkiin ihmisiin asennettaisiin sirut ja sitten heidän liikkeitään seurattaisiin gpsn välityksellä isolta monitorilta. Sitten tehdään lisää näitä normeja ba asennetaan vessoihinkin valvontakamerat. Vai onko muuta varminta tapaa valvoa toisten tekemisiä ja menemisiä?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #42

Tämä juuri olikin se pointti jota Terhi on ajamassa. Ihmisten kulkemisia ei tyypillisesti Suomessa ole seurattu tuolla tasolla. Tarkoituksena on luultavasti aloittaa turvapaikanhakijoista joista sitten lakia on kätevä laajentaa koskevaksi kaikkia.

Siruseurantaa on ehdotettu jo autoihin. Nyt näyttää olevan ihmisten vuoro.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jukka S.,

Älyllinen epärehellisyys ei ole kenellekään kunniaksi ja sen seuraukset saattavat mullistaa jopa oman elämän, vaikka sitä ei aina tule ajatelleeksi.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Olisiko tässä se huonoin vertailuargumentti.

Esa Niemi

Jukka:
"Kenelle tämä on selvää?"

Varmaan kaikille, jotka tuntevat aihetta, josta käyvät keskustelua.

Jukka:
"Päivittäin Suomeen tulee ihmisiä turisteinakin, emmekä tiedä missä he kulkevat. Onko tämä siis ongelma, joka pitää ratkaista? Laitetaanko kaikkiin ihmisiin elektroniset seurantalaitteet?"

Näillä turisteilla on olemassa jo oleskeluluvat kun taas laittomasti maassa oleskelevista emme tiedä keitä he ovat ja missä kulkevat. Blogin konteksti oli kuitenkin kerrottu ja mihin tämä liittyy.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Unisefin ja YKn leirien oloja tulisi kehittää inhimillisemmiksi ja niiden vetovoimaa tulee pyrkiä lisämään. Leireistä voisi kehittää kansainvälisen yhteistyön turvin suvereeneja kansainvälisiä kaupunkeja jotka toimisivat mikrovaltioiden tapaan. Asuin ja elin kustannukset tulee pitää alaalla sekä huolehtia riittävän terveyden huollon perusopetuksen saannista.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Pohjoisessa on nyt epäilemättä iso ja vaikeasti käsiteltävä ongelma. Ja on etelässäkin, mutta pohjoisessa on maaraja joka on perinteisesti auki. Sulkeminen on paitsi kallista, vaikeaa henkilöpulan takia myös suureksi haitaksi rajan pinnassa asuville, puolin ja toisin.
Järjestelykeskukset on varmaan tässä tilanteessa se ensi vaihe. Sieltä poimitaan turvapaikanhakuhaastatteluihin, ensin poliisi, sitten maahanmuuttoviranomaiset. Rekisteriin saadut tulijat voidaan sijoittaa vastaanottokeskuksiin. Tulijoita on kohdeltava ihmisarvoisella tavalla, nyt ei ole sota eivätkä tulijat tai naapurimaamme Ruotsi hyökkää Suomeen. Nyt on kyse pakolaisista. On ymmärrettävää että täällä ollaan huolissaan, pelätäänkin, mutta pelkojen lietsomisella pahennetaan tilannetta. Määrätietoisuutta tässä kuitenkin tarvitaan.

Nyt arvioitu maahantulijoiden aalto on arvioitu suuruudeltaan samaa luokkaa olevaksi kuin Lapin turistisesongin aikaan talvella, eli paljon. Tulin tästä ajatelleeksi suuria safarifirmoja missä on totuttu huolehtimaan usein aika avuttomistakin turisteista - sillä erolla, että turisti maksaa matkastaan ja hänellä on yleensä aina henkilöpaperit mukanaan.

Patenttiratkaisua tälle syntyneelle tilanteelle ei valitettavasti ole. Tulijoista seuloutunee käännytettäväksi yli puolet, ehkä kriteerejä kiristettäessä enemmänkin, mutta ensin tilanne täytyy saada kunnolla hallintaan. Ja pitää muistaa, että Balkanin suunnalta on tulossa hyvin suuri määrä Syyrian pakolaisia.
Dublin-sopimus on kaatunut, sitä on turha enää haikailla, Schengen-sopimus osoittaa nyt ongelmallisen puolensa, sitäkään ei voida yhtäkkiä lähteä korjailemaan, ei riitä henkilöresursseja. Sotilaatkin on mainittu, mutta asevelvollisten koulutus tähtää pääasiassa muuhun kuin rajavalvontaan.

Esa Niemi

Antti:
"Pohjoisessa on nyt epäilemättä iso ja vaikeasti käsiteltävä ongelma. Ja on etelässäkin, mutta pohjoisessa on maaraja joka on perinteisesti auki. Sulkeminen on paitsi kallista, vaikeaa henkilöpulan takia myös suureksi haitaksi rajan pinnassa asuville, puolin ja toisin."

Vielä suuremmat ongelmat tulevat siitä, että tänne päästetään näin valtavia määriä YK:n tarjoamasta turvapaikasta kieltäytyneitä turvapaikanhakijoita.

Meillä ei ole resursseja tai hallintaa tälläisille määrille.

Antti:
"Järjestelykeskukset on varmaan tässä tilanteessa se ensi vaihe."

Turvapaikanhakijoiden käännyttäminen takaisin Ruotsiin on se ensi vaiheen toimi.

Antti:
"Nyt on kyse pakolaisista."

Eikä ole.

Antti:
"Patenttiratkaisua tälle syntyneelle tilanteelle ei valitettavasti ole. Tulijoista seuloutunee käännytettäväksi yli puolet, ehkä kriteerejä kiristettäessä enemmänkin, mutta ensin tilanne täytyy saada kunnolla hallintaan."

Harva lopulta poistuu fyysisesti maassa koska sitten voi valittaa käännytyksestä vuosia.

Miten tälläisiä määriä hallittaisiin kun aiemmatkin vastaavat maahanmuuttajien kotouttaminen ja työllistäminen ei ole hallinnassa.

Antti:
"Ja pitää muistaa, että Balkanin suunnalta on tulossa hyvin suuri määrä Syyrian pakolaisia."

Ei sieltä taida tulla ainuttakaan pakolaista. YK:n tarjoamasta turvapaikasta kieltäytyneitä toki tulee paljon, mutta matkan motiivi on muu kuin pakolaisuus.

Antti:
"Dublin-sopimus on kaatunut, sitä on turha enää haikailla, Schengen-sopimus osoittaa nyt ongelmallisen puolensa, sitäkään ei voida yhtäkkiä lähteä korjailemaan, ei riitä henkilöresursseja. Sotilaatkin on mainittu, mutta asevelvollisten koulutus tähtää pääasiassa muuhun kuin rajavalvontaan."

Dublin menettely ei ole kaatunut, vaan sitä tulee noudattaa.

Käyttäjän ErkkiSeppnen kuva
Erkki Seppänen

Juuri näin, järjellä tähän pitää puuttua. Kiitos kirjoituksesta.

Martti Kovala

Ei kait asiassa ole mitään epäselvää.
Taikaseinä on suomessa!
Siksi "pakolaiset" tulevat suomeen!

Toimituksen poiminnat