Helsingin valtuusto keskustelee sukupuolisuhteista ja ehkäisystä

 

Keskiviikkona on Helsingin kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous tänä vuonna. Valtuusto saa käsiteltäväkseen paljon puhututtaneen ehdotuksen, jonka mukaan helsinkiläisten veronmaksajien pitäisi kustantaa kaikille alle 25-vuotiaille naisille hormonaalinen ehkäisy. Kaupunginhallituksessa meni läpi esitys, että alle 25-vuotiaalle nuorelle tarjotaan kierukka tai ehkäisykapseli aina maksutta ja lisäksi ehkäisypillerit ja ehkäisyrenkaat vuodeksi maksutta.

 

En ole vielä keksinyt syytä, miksi veronmaksajien täytyisi kustantaa tämä nuorille juuri ehdotetussa muodossa. Jos nainen ja mies harrastavat seksiä yksiavioisessa parisuhteessa, niin eikö vastuu ehkäisystä ja sen kustannuksista kuulu heille itselleen, kummallekin yhdessä? Jos mies ja nainen taas löytävät toisensa satunnaisissa irtosuhteissa, niin luulisi heidän haluavan suojata itsensä myös sukupuolitaudeilta. Hormonaalinen ehkäisy ei suojaa taudeilta lainkaan.

 

Aloitteessa on ongelmana myös se, että hormonaalisten ehkäisymenetelmien korostaminen antaa nuorille väärän viestin siitä, että ehkäisy olisi yksinään naisen vastuulla. Ei se ole. Ehkäisypalvelut pitää suunnata tasapuolisesti molemmille sukupuolille. Erityisesti ihmettelen, että tämä tasa-arvon vastainen aloite on tullut Vihreiltä ja vasemmiston kannattamana. Ainoa tilanne, jossa voisin kuvitella tällaisen idean syntyneen, olisi nuorten, viriilien miesten toimesta baarissa lauantaiyönä klo 3.54. Tapahtumaketju kulkisi jotensakin niin, että Pena toteaa Makelle:

 

”Tiedäkshä mitä mä oon miettiny?”
”No?

”Oish hyvä idea, et yhteishkunta hoitaish kaikille alle parikymppishille hyvännäköishille muijille ilmashen hormoniehkäishyn.”

Maken silmät syttyvät loistamaan.

”Loishtava ajatush.” Hetken mietittyään hän lisää: ”Mikshei kaikille alle kakshvitoshillekin.”

”Oot oikeesha.”

Make tarkentaa:

”Eikä niiden tarttish välttämättä olla kauniitakaan.”

 

Kuten sanottu, näen ideassa useampia heikkoja kohtia. Jos ylipäätään lähdetään siitä, että hesinkiläisille veronmaksajille kuuluisi rahoitusvastuu ihmisten sukupuolisuhteista, niin ongelmia jää yhä tasa-arvon ja sukupuolitautien leviämisen suhteen.

 

Esitänkin valtuuston kokouksessa asiaa uudelleen valmisteltavaksi siten, että huomioitaisiin, että sukupuolisuhteet eivät nykyään rajoitu vakiintuneisiin parisuhteisiin. Vahinkoraskauksien torjuminen ei voi siten olla päänäkökulma nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä, vaan vähintään yhtä suurella painopisteellä pitäisi torjua sukupuolitauteja.

 

Alle 25-vuotiaille nuorille kannattasisi tarjota nykyistä enemmän maksuttomia kondomeja. Nuorille on myös annettava tietoa muista kuin hormonaalisista ehkäisymenetelmistä, joilla on osalle käyttäjistä haitallisia sivuvaikutuksia (kuten lihomista ja haluttomuutta) ja vakaviakin seurauksia (kuten veritulppia). Kaupungin toimesta olisi hyvä tehostaa seksuaalivalistusta ja lisätä sekä monipuolistaa tautitestien tarjontaa.

 

terhikoulumies
Kokoomus Helsinki

Olen Kokoomuksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä, kaupunginhallituksen jäsen ja Uudenmaanliiton maakuntavaltuutettu.
Lue lisää: www.terhikoulumies.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu