Terhi Koulumiehen blogi

Hallituksen laskelmat harhaanjohtavia maakunta-sotesta Uudellamaalla

Tiivistetysti:

Hallitus väittää nyt julkisuudessa harhaanjohtavasti, että Uudenmaan rahoitusasema ei muka vaarantuisi maakunta-sotessa. Se ei pidä paikkaansa. Ministerien ja kansanedustajien esittämissä luvuissa verrataan nykyisin kuntien sosiaali- ja terveyspalveluihin käyttämää rahaa siihen, mitä maakunnalla tulee olemaan valtionosuuksia.

Hallituksen esittämistä laskelmista puuttuvat kokonaan maakuntauudistuksesta aiheutuvat kulut (200-400 m€), mistä rahoitusvajeesta n 100 miljoonaa on Helsingin osuus. Kuten esitimme Helsingin kaupunginhallituksen mielipidekirjoituksessa, sellaisen summan säästäminen normaalina toiminnan tehostamisena on epärealistista. Summa vastaa suuruudeltaan koko Helsingin terveysasemaverkostoa.

Hallituksen luvuista puuttuu myös 2020-luvulla asteittain vaikuttamaan alkava 3 mrd. euron valtakunnalliset soteleikaukset/säästöt, joista Uudenmaan osuus on noin 1/3 eli noin miljardi euroa. Vielä isompi summa säädettäväksi normaalein keinoin.

Hallituksen esitys maakunta-soteksi on todellakin taloudellisesti epäreilu Helsingille, pk-seudulle ja ilmeisesti muillekin isoille kaupungeille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Toni Rintala

Milloin hallituksen budjetit on missään pitäneet? Yleensä on aina lisärahoitusta esitetty, joskus jopa moneen kertaan samaan menoon.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevista linkeistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

http://vm.fi/tilaa-aineistoja

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kiitos, Terhi! Kannattaa lukea Lääkärilehden juttu sote-uudistuksesta. Tämän luettuani tuli kylmäävä olo.

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/nakokulmat/sote-...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Uudellamaalla on näemmä melko yhtenäinen vastustusmeininki päällä: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243925-uusimaa-ty...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, eikä ihan syyttä. Avoimia kysymyksiä on vielä ihan liikaa ja jos jotkut osa-alueet menevät pieleen, niin me pääkaupunkiseutulaiset olemme myöskin minun käsitykseni mukaan ne suurimmat maksajat.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Markun blogilta löytyy kyllä lisää monen monia vastustavia kommentteja ja linkkejä sotea vastaan:

Ben Zyskowicz pilasi Elina Lepomäen soolon:

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25215...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset