Terhi Koulumiehen blogi

Apulaisoikeusasiamies otti kantaa postinjakeluun

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi päätöksen tekemääni kanteluun Postin toiminnasta! Hän ei löytänyt epäkohtia, jotka vaarantaisivat postinjakelun yleispalveluvelvoitteen (eli yksityiskirjeet, joita on hyvin pieni osa postista). Sen sijaan hän toteaa, että viranomaiskirjeiden kulku näyttäisi jäävän paitsi yleispalvelukirjeiden käsittelylle asetettujen vaatimusten ja valvonnan myös rikosoikeudellisen virkavastuun ulkopuolelle.

Apulaisoikeusasiamies ei epäile, etteikö Posti toimittaisi viranomaiskirjeitä perille, mutta päätti kuitenkin lähettää ratkaisunsa kirjeenä liikenne- ja viestintäministeriölle sen arvioimiseksi, pitäisikö postilain 21 pykälää Postin virkavastuusta täsmentää viranomaiskirjeiden perillemenon osalta.

Postin mukaan sillä ei olisi velvollisuutta perillemenon valvontaan, mutta apulaisoikeusasiamies siis tulkitsee lakia toisin. Hän pitää epätyydyttävänä, että Postin vastuu lakisääteisestä tiedoksiantomenettelystä huolehtiminen on käytännössä rajoittunut vain pieneen murto-osaan lakisääteisenä tiedoksiantona toimitettavista lähetyksistä ja että tämä vastuun rajoittaminen näyttää virkavastuun osalta perustuvan Postin tulkintaan asianomaisen säädöksen tarkoituksesta.

Ministeriöllä on 1.4.2019 asti aikaa vastata asiassa apulaisoikeusasimiehelle.

Tässä on linkki tarkempaan tietoon kantelusta oikeusasiamiehelle koskien postinjakelua:

http://terhikoulumies.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237519-oikeusasiamies-ott...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Apulaisoikeusasiamiestä tarkoittanet?

Huutomerkki ensimmäisen lauseen perässä vaikuttaa sekin hiukan arveluttavalta:
"Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi päätöksen tekemääni kanteluun Postin toiminnasta!"

Apulaisoikeusasiamies antaa yleensä päätöksen jokaiseen kanteluun, joka oikeusasiamiehelle osoitetaan. Tapahtumassa ei näytä olevan mitään poikkeavaa tai muutoin huutomerkin arvoista.

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Kiitos, korjasin kirjoitusvirheen.

Huomionarvoista on se, että apulaisoikeusasiamies ehdottaa ministeriötä pohtimaan lakimuutoksen tarvetta Postin velvotteiden täsmennykseksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Se olisikin sinällään ollut huutomerkin arvoinen...

Mutta on hyvä, että oikeusasiamiehen kanslia pyytää kiinnittämään huomiota ihmisten tavoitettavuuteen ja mahdollisiin epäkohtiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei tämä ole viranomaiskirjeiden ja muiden virallisten kirjeiden osalta pelkästään perillemenokysymys. Tämä on myös tietosuojakysymys. Työvoimatoimiston ja perintätoimistojen kirjeitä, joita Posti Oy on hävittänyt, löytyy Helsingissä kerrostalojen ilmoitustaululta. Olen asiasta pari kirjoitusta tehnyt ja toisesta soittivat Posti Oy:stä minulle. Jälkimmäisen osalta oli sitten aivan hiljaista siltä suunnalta.

Aika noloa ja ikävää, jos koko rappukäytävä tietää kuka on perintätoimiston asiakas ja kuka on työvoimatoimistossa asiakkaana, siis työttömänä jne.
Nyt kun on ollut kova hässäkkä uudesta EU:n tietosuoja-asetuksesta, niin se ei taida koskea nyt sentään postitoimintaa, joka elää ihan omassa maailmassaan paperikirjeidensä kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset