Terhi Koulumiehen blogi

Riita poikki puolesta välistä - uudeksi ajaksi 32 min talviajan suuntaan

Hallitus aikoo kysyä suomalaisten kantaa siihen, pitäisikö meidän valita pysyväksi ajaksemme kesä- vai talviaika, kun kellojen siirtely loppuu. Ihmisten mielipiteet vaikuttavat jakautuvan fifty-sixty. Niinpä ehdotan, että luovutaan mustavalkoisesta vastakkainasettelusta. Laitetaan riita poikki puolesta välistä ja valitaan uudeksi ajaksi 32 minuuttia talviajan suuntaan. https://yle.fi/uutiset/3-10401695

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tämä oli kevennys? Siinä uskossa ainakin suosittelin (-;

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Miksi muuten ei?

Ainakin Intiassa on valittu ajaksi UTC +5:30, koska se sijaitsee +5:n ja +6:n välissä. Ei tuo ole yhtään mahdoton ajatus.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mutta hei, 32 minuuttia ei ole edes tunnin puolikas!
Vaan voihan olla, että blogisti jätti tuon kaksi minuuttia siihen neuvotteluvaraksi?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kevennystä tämä hassuttelu kaipaakin. Se on hyvä, että siitä kellojen siirtelystä päästääan. Sen jälkeen on täsmälleen yksi ja sama, valitaanko kesäaika, talviaika tai joku muu aika. Työajat, virastoajat ja kauppojen aukioloajat kyllä pystytään tämän jälkeen asettamaan järkevästi suhteessa auringon nousuun ja laskuun, mikäli niin halutaan. Ja se nousee ja laskee juuri omassa tahdissaan täysin riippumatta siitä, mitä kellonaikoja me täällä täällä käytämme.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hyvä ehdotus, jolle löytyy ihan luontoon pohjaavat perustelutkin. Jyväskylä on pituussuunnassa suunnilleen keskellä Suomea, ja täällä on keskipäivä (aurinko korkeimmillaan) noin klo 12:30 (kesäajassa 13:30) eli puoli tuntia kellon mukaisen "puolenpäivän" jälkeen. Eli jos nykyistä talviaikaa siirrettäisiin sen puoli tuntia taaksepäin, olisi Jyväskylän kohdalla käytössä lähes täsmälleen aurinkoaika.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minusta kello voisi olla niin paljon, kuin some kansanäänestyksellä kunakin aamuna erikseen päättää. Huomenna se voisi olla 8.32 ja ylihuomenna samaan aikaan 8.41. Kussakin kansallisvaltiossa tietenkin some päättäisi erikseen joka aamu. Näin saataisiin päätösvaltaa pahasta EU:sta näppärästi "omiin käsiin."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Vielä 1800-luvulla Suomessa ei ollut yhtenäistä valtakunnallista kelloaikaa, vaan kullakin paikkakunnilla noudatettiin paikallista keskiaurinkoaikaa. Rautatieliikenne teki kuitenkin välttämättömäksi yhtenäistää aikajärjestelmä."

Siirtämällä lounainen Suomi Keski-Euroopan aikaan saataisiin kaivattu tunnin juna Helsingistä Turkuun ilman mitään raide- tai kalustoinvestointeja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Niin vastenmielistä kuin se minulle onkin, niin nyt on sanottava, että olen kateellinen kommentoija Salosen ideasta, joka on loistava. Harmi, etten itse tuota keksinyt.
Tarkemmin miettien kateuteni väheni, koska ratkaisukin on vain toissuuntainen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #15

Ehkä nykyinen ratkaisu on hyvä, sillä helsinkiläiset pääsevät nopeasti Keski-Eurooppaan, mutta takaisin tulo on hitaampaa. :-)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Winwin -tilanne koska kenelläkään ei VOI olla kiire Turusta Helsinkiin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nyt taisi tulla lööppikamaa: "Kokoomuslainen kärkipoliitikko pilailee EU-komission kustannuksella!"

Jouni Snellman puolestaan uhriutuu somen edessä aivan pekkasiikalamaisesti.

(Olenkohan viettänyt liikaa aikaa nettimedian parissa?)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös olisi parasta, että vapaassa maassa annetaan jokaisen itse päättää kumpaa aikaa noudattaa. Kukaan ei vahtisi missä asennossa kenenkin kellonviisarit ovat.

Toisaalta minulle sopisi kyllä, että siirryttäisiin joka syksy talviaikaan, mutta ei koskaan kesäaikaan. Silloin saisi joka syyskuun lopussa nukkua yhden tunnin kauemmin (tai roikkua yökerhossa), mutta keväällä ei milloinkaan tulisi rääkkiä herätä tuntia aiemmin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ehkä 25 tunnin vuorokausi sopisi sinulle. Näin kellot tunnustaisivat tasapuolisesti kaikkia aikoja vajaan kuukauden kierrolla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Kyllä! Se sopisikin hyvin. Luontainen vuorokausirytmini on 25 h, jos saa vapaasti valvoa, niin nukahtaminen siirtyy aina tunnilla eteenpäin. Pitäisi ottaa käyttöön henkilökohtaiset aikavyöhykkeet.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Suomen talviaika on noin Joensuun aurinkoaikaa. Kesäaika on noin Nižni Novgorodin aikaa, eli ei kovin luonteva aurinkoaikamielessä. Ruotsin (Vätternin länsiranikon) ja Keski-Euroopan aika on tunnin sivussa toiseen suuntaan, eli vähän vähemmän pielessä kuin Nižni Novgorodin aika. Rakkaan pääkaupunkimme aurinkoaika olisi noin 20 minuuttia Joensuun aikaa jäljessä. Ja Maarianhaminan aurinkoaika vielä toiset 20 minuuttia tämän perässä. Ehdotettu 32 minuutin kompromissi (37° itäistä) menisi jonnekin Tverin taa, lähelle Moskovaa.

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Hui, en missään tapauksessa ehdota Moskovan-aikaa! Ei,ei ja vielä kerran ei.
Ehkä voisimme harkita Helsingin aikaa tuolla 20 min heitolla.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Voisin suosia aikaa 32 minuuttia Ruotsin aikaa edellä, eräistä itsekkäistä syistä. :-)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Eivät kait kesäajan perusteet ole mihinkään hävinneet. Kellon siirtely on tosiaan pieni rasite, mutta sen voisi ratkaista myös siirtymällä kokonaan UTC+3-aikavyöhykkeeseen. Tällöin saataisiin enemmän valoista aikaa ympäri vuoden, vaikka pimeimpinä kuukausina se ei juuri vaikuttaisi työajan ulkopuolelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset