Terhi Koulumiehen blogi

Mitä kuuluu kanille?

 

Mitä on tapahtunut Helsingin city-kaneille viime vuosina? Ovatko ne lisääntyneet kuin kanit, vai onko niiden kanta päässyt pienentymään? Alkuperäien blogikirjoitukseni Uudessa Suomessa löytyy täältä: http://terhikoulumies.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131180-helsinki-ampuu-kan...

Äkkiseltään saattaisi näyttää siltä, että pitkäkorvia on taas enemmän liikkeellä kuin vähään aikaan. Esimerkiksi tällä viikolla yksi kaninpoikanen istuskeli rauhassa Kehä l:n rampilla Leppävaarassa. Tämä arkihavaintoon perustuva arvio kanien määrästä pitääkin paikkansa.

Helsingin kaupunkiympäristötoimialalta kerrotaan, että kanien määrä on lähtenyt kasvuun elokuun 2016 jälkeen. Keväällä 2016 virus pääsi romahduttamaan kanikannan. Veitikat eivät siitä kuitenkaan lannistuneet, vaan käärivät hihat ja ryhtyivät puuhiin.

Virustaudin jälkeen kanien määrä on yli kolminkertaistunut vuodesta 2016 vuoteen 2017 ja tuplaantunut vuodesta 2017 vuoteen 2018. Kanien määrä on kasvanut eniten Itäisimmän ja Läntisimmän Helsingin alueella ja heikommin keskustassa ja Etelä-Helsingissä.

Kaupunki on tilannut kanijahdin Staralta. Siihen on palanut rahaa 142 tuhatta euroa vuodessa.

Villikani on kansallisen vieraslajistrategian mukaan haitallinen vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon. Haitalliset vieraslajit kuuluu ensisijaisesti hävittää kokonaan tai kannan jo vakiinnuttua yrittää rajoittaa kannan kasvua. Taustatietoa kaneista saa tästä v. 2010 laaditusta ”Kanit Helsingissä” raportista: https://www.hel.fi/hel2/hkr/julkaisut/2010/kaniraportti_web.pdf

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Martti Nurmi

Citykanit oli jo 2016 kerenneet Pohjois-Helsinkiin. Määrä laski rajusti, mutta koko ajan niitä on ollut. Havainto uudesta invaasiosta on ilmeinen. Luonto korjaa tilannetta citykettujen osalta. Suureksi harmikseni huuhkajat ei lisäänny ja kanahaukka on harvinainen. Metsät on hakattu ja Sipoonkorpi kaukana. Stara tuskin ulottaa hillerikamppanjaansa päiväkoti Kuminan tienoille. Kaneille pitäisi saada häkkipyyntiä harrastajien toimesta. Kanit pitäisi tulla samaan kategoriaan kuin supi, jota 2019 saa häkkipyytää ilman metsästäjätutkintoa -kiitos EU:n.
Helsinki edistää haittalinnustoa kannustamalla kyyhkyslakkojen perustamiseen. Kaupungin virallisen julkaisun mukaan Stadissa ei ole yhtään kyyhkyslakkaa, vaikka todellisuus on lähempänä tusinaa. Maahanmuuttajat tuo kulttuurinsa mukanaan ja linturuton.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus osaa priorisoinnin, tehkää kaneista vaalien täky.

Toimituksen poiminnat