Terhi Koulumiehen blogi

Perinteinen joulujuhla koululaisille!

Perjantaina ja lauantaina koululaiset viettävät syyslukukauden päättäjäisiä. Monessa koulussa ja päiväkodissa on kuitenkin luovuttu järjestämästä lapsille perinteisestä joulukuvaelmaa.

Taustalla on pyrkimys siihen, että maahanmuuttajia tai uskonnottomia ei loukattaisi kristillisen uskonnon tuputtamisella. Monikulttuurisuus on kuitenkin ymmärretty väärin, jos luullaan, että se tarkoittaa omista perinteistä luopumista.

Mielestäni olisi hyvä, jos lapsille yhä järjestettäisiin joulujuhla enkeleineen. Tapakulttuuriin kasvattaminen on paitsi myös koulun ja päiväkodin tehtävä. Keväinen Suvivirsi kuuluu samaan sarjaan, ilman sitä kevätjuhla ei tuntuisi miltään.

Kuusijuhla on ollut Suomessa uskonnollissävyinen ja hieman lapsenmielinen tilaisuus. Siihen ovat kuuluneet kynttilät, suuri koristeltu joulukuusi, enkeli taivaan -virsi, jouluevankeliumi ja joululaulut. Kuusijuhla kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen ja olisi tärkeää, että myös nykyisillä koululaisilla olisi mahdollisuus kokea se.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen virastosta kerrotaan, että se suosittaa kouluille ja päiväkodeille sellaista joulujuhlaa, jossa ei olisi uskonnollisia piirteitä. Virasto ei kuitenkaan kiellä kristillisen juhlan järjestämistä, jos koulu niin haluaa. Koulu tai päiväkoti voi siis nykyäänkin järjestää joulujuhlan, jossa on kristillistä sisältöä.

Jos koulu päättää järjestää seimikuvaelman tai laulattaa oppilailla virsiksi laskettavia joululauluja, sen pitää pyytää osallistumislupa et-oppilailta. Eli niiltä nuorilta, jotka eivät osallistu kristinuskon opiskeluun, täytyy saada vanhempien lupa tilaisuuteen osallistumiseen. Jos oppilaan huoltaja ei siihen suostu, oppilaalle pitää järjestää vaihtoehtoinen, yhtä arvokas joulujuhlatilaisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Taustalla on pyrkimys siihen, että maahanmuuttajia tai uskonnottomia ei loukattaisi kristillisen uskonnon tuputtamisella. Monikulttuurisuus on kuitenkin ymmärretty väärin, jos luullaan, että se tarkoittaa omista perinteistä luopumista."

Onko maahanmuuttajista ja monikulttuurista oikeasti kysymys?
Minusta ääntä pitävät ihan kotimaiset "vapaa-ajattelijat" jotka tehtailevat kanteluita oikeusasiamiehelle kun koulussa mennään kirkkoon. Samassa enkelikuorossa on yleensä suvaitsevaisiksi itsensä mieltäviä "kantasuomalaisia", kuten eräs vihreä blogisti täällä.

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Varmaan suurelta osin on kyse ylimenevästä ennakoinnista. Pelätään, että loukataan jotakuta, joten varotaan liikaakin. Uskon maahanmuuttajien suhtautuvan aika suopeasti tunnustjuksellisiin juhliin ja he eivät niitä haluaisi varmaan alkaa kieltää.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Monikulttuurisuus on kuitenkin ymmärretty väärin, jos luullaan, että se tarkoittaa omista perinteistä luopumista.»

Perinne on tietenkin kaunis ajatus, mutta kantaa tässä tapauksessa mukanaan uskonnollista indoktrinaatiota. Se, että indoktrinaatiosta on muodostunut perinne, ei ole peruste jatkaa sitä.

Myös vappumarssit ovat suomalainen perinne, mikä hyvin voitaisiin ottaa mukaan päiväkotien ja koululaisten vappuperinteisiin. Jos yksi virsi ei tee joulujuhlasta uskonnollista tapahtumaa, tuskin yksi työväenlaulukaan tekee päiväkodin tai koulun vappujuhlasta poliittista, vai mitä? Vappujuhlassa voitaisiin järjestää myös vappukuvaelma, jossa olisi punalippuja, marssimista, vaikkapa lokakuun vallankumouksen teemalla, kuten toisessa ketjussa ehdotettiin.

Näetkö mitään ongelmaa sellaisen vappuperinteen vietossa kouluissa ja päiväkodeissa?

  «Tapakulttuuriin kasvattaminen on paitsi myös koulun ja päiväkodin tehtävä.»

On toki kaunopuheista kutsua uskonnonharjoitusta tai uskonnollista indoktrinaatiota "tapakulttuuriin kasvattamiseksi". Uskonto epäilemättä on kulttuuria, harjoitus tapoja ja iskostaminen "kasvattamista", totta.

  «Kuusijuhla on ollut Suomessa uskonnollissävyinen ja hieman lapsenmielinen tilaisuus. Siihen ovat kuuluneet kynttilät, suuri koristeltu joulukuusi, enkeli taivaan -virsi, jouluevankeliumi ja joululaulut.»

Ei kait kukaan ole vaatimassa joulukuusen, kynttilöiden, eikä kaikkien joululaulujen kieltämistä, vain sitä, että lauletut rukoukset, evankeliointi ja muu uskonnonharjoitus ja uskonnon iskostaminen eivät kuulu koulujen kaikille yhteisiin tilaisuuksiin.

Jouluperinteet paljolti pohjautuvat vanhan keskitalven juhlan perinteisiin, mihin joulu sananakin viittaa – ei kristilliseen juhlaan.

Myös "vaihtoehtoisen toiminnan" järjestäminen eristää yhdet toisista rangaistuksenomaisesti, joten sekään ei tietenkään käy.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...kuulu koulujen kaikille yhteisiin tilaisuuksiin."

Argumentti kompastuu tähän, kun tilaisuuteen osallistuminen on kuitenkin vapaaehtoista.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Argumentti kompastuu tähän, kun tilaisuuteen osallistuminen on kuitenkin vapaaehtoista.»

Ei kompastu, kun monet tilaisuudet juuri eivät ole vapaaehtoisia. Jouluun liittyvistä tapahtumista vain kirkossa käynti on katsottu selvästi uskonnolliseksi tilaisuudeksi ja siihen osallistuminen on vapaaehtoista.

Koulujen joulujuhla, joulukuvaelmat, päättäjäisjuhla ja muut sellaiset eivät ole vapaaehtoisia vaan sisältyvät oppivelvollisuuteen. Silloin ei myöskään järjestetä vaihtoehtoista ohjelmaa.

"Vapaaehtoisuus" ei myöskään ole todellista jos vaihtoehtoiseen ohjelmaan osallistuminen muistuttaa käytännössä jälki-istuntoon joutumista eli siitä seuraa rangaistus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Olen blogistin antamien tietojen varassa:

"Jos koulu päättää järjestää seimikuvaelman tai laulattaa oppilailla virsiksi laskettavia joululauluja, sen pitää pyytää osallistumislupa et-oppilailta. Eli niiltä nuorilta, jotka eivät osallistu kristinuskon opiskeluun, täytyy saada vanhempien lupa tilaisuuteen osallistumiseen."

Vapaaehtoisuus on tärkeä periaate ja sen ansiosta voidaan tilaisuudet virsineen järjestää heille, jotka sinne haluavat mennä. Jos oikein ymmärrän, sinä haluaisit kieltää tällaiset tilaisuudet kaikilta.

Ainakin meillä ne oppilaat jotka eivät osallistu joulukirkkoon käyvät koulua normaalisti. Eivät siis ole "Käytännössä jälki-istunnossa". Poissaolo joulujuhlasta taas ei johda mihinkään rangaistukseen.

P.s. sinällään indoktrinaatiosta puhuminen juuri uskonnonopetuksen tai virsiä sisältävän tilaisuuden yhteydessä on vain älytöntä ja syö uskottavuuttta. Uskontotunnilla ei kasvateta aivopestyjä lapsia sen enempää kuin missään muussakaan aiheessa ja annettujen totuuksien kyseenalaistaminen on aivan yhä sallittua kuin vaikka historiassa.

Oman lapseni kolmannen luokan alussa uskontotunnilla painotettiin uskomisen vapautta ja oikeutta olla uskomatta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Indoktrinaatio

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #6
  «Jos koulu päättää järjestää seimikuvaelman tai laulattaa oppilailla virsiksi laskettavia joululauluja, sen pitää pyytää osallistumislupa et-oppilailta.»

Kuvaelmat liittyvät yleensä joulujuhlaan tai muuhun opetukseen, jotka ovat yhteisiä.

Esimerkiksi tällä viikolla meille tiedotettiin päiväkodista tällä tapaa: «Keskiviikkona on koko päiväkodille yhteinen joulukuvaelma päiväkodin salissa. Torstaina on vuorossa joulukirkko Maarian kirkossa johon lähtö kello 8.45. Vaihtoehtoinen tilaisuus niille lapsille, jotka eivät osallistu kirkkoon järjestetään päiväkodissa.»

Joulukirkolle siis järjestettiin vaihtoehtoista toimintaa, mutta joulukuvaelmalle ei. Toisen lapsen ryhmästä ei tiedotettu lainkaan, pahoiteltiin vain etteivät aina muista laittaa viestejä Wilmaan. Missään ei siis kysytty osallistumislupaa vaan korkeintaan tiedotettiin tilaisuudesta; toisessa ryhmässä ei tiedotettu mitään mahdollisuudesta kieltäytyä.

"Joulukuvaelmalla" tavallisesti tarkoitetaan jouluevankeliumia, mikä on selkeästi uskonnonharjoitusta. Poimitaan vaikkapa satunnainen esimerkki haminalaisen koulun joulukuvaelmasta. Kuvaelmassa lapset julistavat ylistystä Jumalalle, enkä nyt oikein tiedä mikä voisi olla sen enempää uskonnonharjoitusta.

  «Vapaaehtoisuus on tärkeä periaate ja sen ansiosta voidaan tilaisuudet virsineen järjestää heille, jotka sinne haluavat mennä. Jos oikein ymmärrän, sinä haluaisit kieltää tällaiset tilaisuudet kaikilta. Ainakin meillä ne oppilaat jotka eivät osallistu joulukirkkoon käyvät koulua normaalisti. Eivät siis ole "Käytännössä jälki-istunnossa". Poissaolo joulujuhlasta taas ei johda mihinkään rangaistukseen.»

Eiköhän se ole aika rangaistus, jos joutuu käymään koulua normaalisti, kun toiset pääsevät viihteelle. Ylipäätään lapsille on rangaistus eristää heidät toisista. Se epäilemättä riippuu koulusta ja joulukirkkoon osallistumattomien määrästä, miten mielekästä ohjelma on. Teoria ja käytäntö ovat usein myös toisenlaiset; itsekin olin aikoinaan "vapautettu" uskonnonopetuksesta ja joulukirkosta, mutta siitä huolimatta luokanvalvojani minut sinne joskus rangaistuksella uhaten pakotti.

Joulujuhla on käsittääkseni oppivelvollisuuden alaista opetusta, joten periaatteessa poissaolo siitä on rangaistavissa. Tietenkin pois jääminen yhteisestä juhlasta on itsessään rangaistus.

  «Oman lapseni kolmannen luokan alussa uskontotunnilla painotettiin uskomisen vapautta ja oikeutta olla uskomatta.»

Tuo on eri asia. Vapaus tai oikeus eivät poissulje opetuksen indoktrinaatiotarkoitusta.

Indoktrinaatiolla tarkoitan keskeisesti sitä, mitä sillä tarkoitetaan linkkaamassasi artikkelissa tiedotusopin kannalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet jo kolmasti eri yhteyksissä ottanut tuon "nokkelan" vappuvertauksen tähän, mutta se ontuu kyllä, sillä kouluissa ei ole koskaan järjestetty minkäänlaisia vappujuhlia. Se ei siis ole sellainen juhlapyhä, joka merkittävyydessään miellettäisiin joulun tasolle siten, että sen vuoksi tulisi järjestää jotain yhteistä pippalointia.

Mutta toki jos koulun "kulttuuritoimikunta" päättäisi pitää vappujuhlan, niin juhlapäivän moninaisuuden esille tuomisen vuoksi siinä voisi laulaa sekä "Gaudeamosta", "Leivoset ilmassa leikkiä lyö", "Rullaatirullaati" kuin myös "Internationaalin".

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Olet jo kolmasti eri yhteyksissä ottanut tuon "nokkelan" vappuvertauksen tähän, mutta se ontuu kyllä, sillä kouluissa ei ole koskaan järjestetty minkäänlaisia vappujuhlia.»

Kyllä on järjestetty ja järjestetään: "Päiväkodissa ja koulussa on yleensä vappujuhlat. Silloin lapset pukeutuvat naamiais-asuihin." Googlaamalla "koulussa vappujuhla" löydät kyllä kymmenittäin esimerkkejä koulujen vappujuhlista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Ei minulla koskaan ollut koulussa mitään vappujuhlia. Kaitpa päiväkodeissa ja jossain eskaritasolla voidaan vapun kunniaksi kivoja kekkereitä järjestää, mutta sellainen rillujuhlahan vappu on enimmäkseen. Työväenliike on ottanut sen myös omaksi juhlapäiväkseen, mutta se on vain työväenliikkeen oma päätös. Vappu juontaa Suomessa juurensa ylioppilaiden kokoontumisesta Toukoniitylle 1848, jolloin virallisesti ensimmäisen kerran laulettiin Maamme-laulu julkisesti. Joulu sen sijaan on virallisesti Suomessa kristillinen juhla, olkoonpa sen oikea alkuperä mikä hyvänsä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset