Terhi Koulumiehen blogi

Maaliskuu historian lämpimin kuukausi

Tämän vuoden maaliskuu oli lämpimin kuukausi koko maapallon historiassa, niin väittää tilastoja tutkinut Yhdysvaltain meri- ja ilmakehähallinto. Täytyy sanoa, ettei sitä kyllä Suomen lumisateessa huomannut... Ilmakehän lämpenemisen seuraukset voivat tietysti olla arvaamattomia, lämmintä yhtäällä ja kylmää toisaalla, minkä lisäksi syntyy ikäviä ääri-ilmiöitä, tuulista säätä, kuivuutta, sadetta ja myrskyjä.

Löytyisikö muuten Uuden Suomen lukijoista asiantunijaa, joka osaisi kertoa, miten Islannin tulivuorenpurkaus vaikuttaa säätiloihin lähivuosina? Pinatubon purkautuminen kuulemma vilensi maapallon keskilämpötilaa aika merkittävästi. Mitkä ainesosat sen aiheuttivat, oliko kyse pelkistä pienhiukkasista? Niiden vaikutusta ilmakehän lämpenemiseen ei oteta vielä tarpeeksi vakavasti, kun huomio kiinnittyy pelkään hiilidioksidiin koko ajan.  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

Yhden teorian mukaan maapallon lämpeneminen alkaa navoilta kohti päiväntasaajaa (empiiriset havainnot pohjoisesta tukevat tätä) ja toisaalta maaliskuussa vallitsi El Niño -ilmiö (empiiriset havainnot tukevat tätäkin, olin maaliskuussa Indonesiassa, huhtikuun alussa Phuketissa, molemmissa OLI todella kuuma).

Sinänsä ihmettelen, onko noita keskimääräisiä lukuja painotettu jotenkin.

Iso tulivuorenpurkaus viilentää koko maapallon keskilämpötilaa enemmän kuin mitä maaliskuu oli keskimääräistä lämpimämpi (0.77 astetta).

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

#1 äh... eikun ilmaston KYLMENEMINEN alkaa navoilta kohti päiväntasaajaa, tuli freudilainen lipsahdus...

frank (nimimerkki)

Kumma kun tuo ennätyslämpö ei näy esim. jäätiköissä, vaan esim. pohjoinen napajäätikkö on päinvastoin ajankohtansa ennätyslaajuudessa tällä vuosituhannella: http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent...
Antarktiksellakaan ei näy mitään merkkejä ennätyslämmöstä. Eikä Euroopassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset