Terhi Koulumiehen blogi

Onko Suomen Pankki käyttänyt 40 miljardia euroa EU-tukitoimiin kulissien takana?

Onko Suomen Pankki kuluttanut 2 kk:ssa 40 miljardia EU-tukitoimiin?

Tuossa tuoreessa taulukossa

http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/Pages/tilastot_rahalaitosten_lainat_talletukset_ja_korot_taseet_ja_raha_aggregaatit_SP_tase_fi.aspx

on "Rahapoliittisiin operaatioihin liittyvät euromääräiset velat", joka oli heinäkuussa alle 8 miljardia ja syyskuussa yli 47 miljardia. Samankokoinen muutos on kohdassa "Eurojärjestelmän sisäiset saamiset".

Onko Suomen Pankki esimerkiksi ostanut 40 miljardilla euromaiden roskalainoja kaikessa hiljaisuudessa ilman, että asiasta on tiedotettu julkisuuteen? Mitä tarkalleen ottaen on tapahtunut ja kenen päätöksellä vastuut ovat lisääntyneet noin paljon?

Julkisuudessa on kiinnitetty kaikki huomio kesästä lähtien alle miljardin vakuuskiistaan, ja 2,2 miljardin lainaan Kreikalle. Ne luvut kuulostavat naurettavan pieniltä summilta tähän kulissien takana tapahuneeseen operaatioon verrattuna.

Yötalletukset ovat lisääntyneet 1,6 miljardista 27,3 miljardiin euroon heinäkuusta syyskuuhun. Missä rahat ovat tällä hetkellä ja kuinkahan mahdollista on, että ne saadaan myös takaisin eikä niistä tule luottotappioita suomalaisille veronmaksajille?

Määräaikaistalletukset ovat hypänneet 1 miljardista 18,7 miljardiin samaisena kahden kuukauden aikana. Kuulemma nuo SP:n määräaikaistalletukset ovat olemassa vain paperilla ja taseessa ja raha voi olla jossain muualla. Sama kysymys, missä rahat ovat ja tullaanko niitä oikeasti saamaan ikinä takaisin?

Tällä hetkellä näitä tietoja tulkitaan kansalaisten voimin internetin keskustelupalstoilla, joissa niiden epäillään kielivän mittavasta setelirahoituksen aloittamisesta ja inflaatiokierteen alkusysäyksestä, ellei suorastaan euroalueen romahduksesta.

Jonkun valtiovallan edustajan tai vaikkapa pankkivaltuutetun olisi syytä kiireesti avata näitä lukuja ja kertoa, mitä operaatioita SP on tehnyt ja millä valtuutuksella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

SP joutuisi myöntämään rikkoneensa omia sääntöjään,jos näin tekisi..mutta mikäs tässä odotellessa.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

EKP:n tukiostot. SP:llä ei ole paljoa sanomista siihen, mutta vastuut kasaantuvat ilman sanomistakin :(

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tästä juuri on kyse: De facto mitään "Suomen keskuspankkia" ei ole enää olemassa, ja de facto mitään "Suomen tasavaltaa" ei enää ole olemassa. On vain EKP ja EU, ja Suomi on EUn osavaltio. Pieni sellainen. Väkimäärä alle 2 %. Maksaja, siis.

Ja se on ollut yhteisen kansan tahto: 62% äänioikeutetuista asettui jäsenyyden taakse kansanäänestyksessä 1994.

Halutaanko maksaa vai onko syytä hankkiutua eroon?

Rami Eskola

"Ja se on ollut yhteisen kansan tahto: 62% äänioikeutetuista asettui jäsenyyden taakse kansanäänestyksessä 1994."

Ei ollut yhteisen kansan tahtto jos tuo 38% asettui vastahankaan. Lisäksi vuonna 1994 ei äänestetty Sosialistisesta vallankaappauksesta, joka on EU:n agendalla. EU ei keksinyt vapaakauppaa, mutta sillä EU:ta markkinoitiin suomalaisillekin. Vapaa kauppaa käytiin ilman NL:a, sitä voidaan käydä ilman EU:takin.

Nyt tunnemme paremmin ranskalaiset ja muut keskieurooppalaiset kansat. Älkää tehkö niiden kanssa mitään yhteistyötä politiikassa. Petoksen todennäköisyys on nimittäin 100.00%.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hyvä Jouni

Kun vapaissa vaaleissa/kansanäänestyksessä kysytään kaikilta äänioikeutetuilta ne, jotka jättävät äänestämättä tai äänestävät tyhjää, antavat muiden päättää ja asettuvat siis voittajan taakse - oli voittaja ikä tai kuka tahansa.

Näin se nyt vain kansanvallassa toimii. "Ulkopuolelle" ei voi jäädä, paitsi lähtemällä lopullisesti ulkomaille.

38 % vastusti, siis 62 % asettui jäsenyyden taakse.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hyvä Rami

Kansanäänestyksessä kysyttii, kannattaako sopimuksen hyväksymistä neuvotellussa muodossa. Kansan yhteistahto on AINA yhtä kuin kansan valtaenemmistön tahto. Sitä se kansanvalta nyt vain on.

Ketään ei kusetettu eikä huijattu. Jos ei vaivautunut tutustumaan sopimustekstiin ja silti kannatti sen hyväksymistä, voi syyttää vain itseään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Prosenttini ovat ne, jotka julkistettiin aikoinaan. Vastaan äänesti tuo 38 %, Voittajan taakse asettuivat kaikki ne, jotka antoivat muiden päättää, siis tyhjää ja "aku ankkaa" äänestäneet sekä ne, jotka jättivät äänestämättä.

Missään ei kuitenkaan ole puhuttu keskeisestä kysymyksestä: Kuka laski äänet? Vaaleissa ääntenlaskijoina toimivat ehdokasryhmien, puolueiden, edustajat (kaikkien ehdokkaita edellisissä vaaleissa asettaneiden), mutta entä tuossa EU-kansanäänestyksessä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ilahduttavaa on se, että Kokoomuksen jäsenkin kyselee näiden perään. Kyseessä lienee ns. Target-järjestmä, jossa likvidiä tasataan tarpeiden mukaan keskuspankkien kesken. Suomi on tässä kerhossa nettoviejä. Normaaleissa olosuhteissa ei tämä nyt ole sen ihmeellisempi tapahtuma kuin tasaus. Eri asia on, jos nykyistä tilannetta ei pidä "normaalina". Esimerkiksi jonkun maan yllättävä ilmoitus, ettei kuulu euroon vaarantaisi tasausmekanismin.

Lisää Targetista ja sen riskeistä kannattaa lukea näistä:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/06/0...

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/10/0...

Jos haluaa katsella todella isoja pikalikvidikorjaukseen tehtyjä lainoja, kannattaa katsoa EKP:n sivuilta isoja lukuja.

"Use of the marginal lending facility: 2,870
Use of the deposit facility: 269,228"

Nuo ovat miljoonissa euroissa. Järjestelmän pankeille on siis kelvannut marginal lending facilityn pikavipit 2,9 miljardin edestä ja vastaavasti EKP:n tilille on tungettu lähes 270 miljardia euroa. Samaan aikaan kun pankit eivät arvaa lainata toisilleen kaikki kierrätetään keskuspankin kautta.

http://www.ecb.int/mopo/implement/sf/html/index.en...

Data-välilehti. Tuota lukemaa päivitetään kyllä päivittäin, mutta jostain syystä tämän päivän lukemia siellä ei ole tällä kirjoitushetkellä.

Oma kantani EKP:n touhuista:

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85293-e...

Shemu P

Target järjestelmässä Suomen pankin vastapeluri on aina EKP. Eivät muut pankit. Suomen pankin saamiset ovat siis EKP:ltä. EKP ei voi mennä konkurssiin eikä sitä voi uhata maksukyvyttömyys.

Suomen pankin taseen Vastaavaa puoli on kasvanut juuri Target järjestelmän rahansiirtojen takia. Vastattavaa puolella ne näkyvät yötalletuksina ja määräaikaistalletuksina. Tämä taas kertonee kriisin vakavuudesta.

Henri, vaikka olet seurannut talouden kiemuroita lähes 6 vuotta, voisin silti suositella joitain kansantaloustieteen peruskursseja. Sekä jonkin pankkiirin tai pankkialalla johtavassa asemassa toimivaan henkilöön tutustumista. Voisit hieman pallotella ideoitasi ja saada vastauksia. Uudeksi M15:n kaltaiseksi hörhöksi tuskin haluat ryhtyä, vaikka sinua persujen talousasiantuntijaksi onkin tituleerattu.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kirjoitukseni ei sisältänyt mitään virhettä. Se, että rahaa tasataan "keskuspankkien kesken" tarkoittaa sitä, että Suomen Pankki ja EKP tasaavat rahoja. Samoin vaikkapa Bundesbank ja EKP. Laitoin jopa linkkiin vielä, miten paljon EKP:n kautta rahaa kulkee.

Kehoituksesi on ontuva ja naurettava.

Shemu P

Henri, julistuksesi Puheenvuorossa "Jäähyväiset keskuspankeille" vain pari viikkoa sitten annoit jäähyväiset keskuspankeille. Niin FEDille kuin EKP:lle. Mielestäni jäähyväisesi ovat ennenaikaiset ja vahvasti liioitellut.

Ellei kyseessä ole taas persuretoriikkaa vailla sisältöä. Tyyliin lapioidaan rahaa oliivipuiden alle, melonit ja lippalakit, romahdus, kaatuminen, konkurssi. Viljelet paljon kovia sanoja vailla merkitystä, koska et anna sanoille merkitystä. Puhut muun muassa romahduksesta, kertomatta kuka romahtaa, milloin ja miksi. Jälkikäteen kehuskelet, että sanoinhan minä. Siksi pyysin edellisessä Puheenvuorossasi kertomaan etukäteen, mitkä pankit kaatuvat ja milloin. Et ole vielä pankkeja listannut. Paitsi EKP:n ja FED:in.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näiden keskuspankkien jäähyväisiin voi tietysti suhtautua, kuten itse ajattelet: ne ikäänkuin katoavat, konttoritkin haihtuvat eikä kukaan tiedä minne.

Häirikköbotti Shemu P ei varmastikaan osaa lukea? Pohdin sitä ongelmaa, mikä Bernankelle tulee, kun aikanaan tämäkin kriisi ratkeaa ja heidän pitäisi saada normaalihintainen luototus taas ajoiksi. Miten Federal Reserve on toiminut? Huonosti, sen toimenkuva ei ole enää olla se totuttu keskuspankki. Sellaista ei enää ole. Meillä on vain jonkinlainen keskuspankin irvikuva, joka tekee täysin irrationaalisia päätöksiä yrittäessään pitää osakkeissa isoja hintalappuja. Mikseivät sitten kiellä suorilta aiempaa päätöshintaa alhaisempia osto- ja myyntitarjouksia? Jos kurssit eivät muuten nouse niin sovitaan päivän päätteeksi 1% korotus kautta linjan.

EKP:n osalta taas sääntörikkomuksia on useita. Meillä ei ole enää sitä keskuspankkia, vaan samalla tavalla joku keskuspankin irvikuva, joka syö itse omaa luottamustaan jatkuvilla rikkomuksillaan.

Toimitan epäillyn listan kaatuvista pankeista henkilökohtaisesti. Kaatumisen ajankohtaa ei voida ennakoida jatkuvien euroalueen sääntörikkomusten vuoksi.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Shemu "luotonlaajennus ei lisää rahanmäärää" P:n uskottavuus lienee Kreikan tasolla näistä asioista keskusteltaessa.

Millä perusteella M15 on hörhö? Millä sanoilla kuvailisit Wallinia, jonka mielestä liikepankit laskevat rahaa liikenteeseen ottoautomaateista? Tai Kanervaa joka pitkäaikesana pankkivaltuutettuna vaikuttaa olevan täysin tietämätön, ainakin kysyttäessä, vähimmäisvarantovaatimuksesta, tai sen merkityksestä? M15 osaa selittää nämä, oikein.

http://www.youtube.com/watch?v=hzbGUxz2reo

Wallin, 1,10 alkaen.. http://www.youtube.com/watch?v=z_nyzkR1S10

Shemu P

Jani "pankit luovat rahaa tyhjästä, mutta ne kaatuvat silti, koska unohtavat luoda rahaa tyhjästä" Pukki:

Uusis ennusti vuonna 2007 asuntojen hintojen puolittuvan parissa vuodessa. Ne ovat nousseet useita kymmeniä prosentteja, huolimatta finanssikriisistä. Uusis sai mahdollisuuden korjata ennustettaan 2009. Hän toisti sen ja on jälleen pielessä. Hörhöys viitteitä esitettiin, kun sama kaveri ehdotti nostamaan rahat pois pankeista ja laittamaan setelit patjaan säilöön. Uusiksen yrityksen talousongelmat ja epäselvyydet julkisissa ja kansainvälisen Curling-liiton tuissa eivät edesauta maineen parannuksessa.

Laitapa lähteet Wallinin sanomisille. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun persut toistelevat perättömiä väitteitä.

Väite Kanervasta on samaa kastia sille, että Soini sovittelee lippalakkeja melonien ja appelsiinien päälle.

Shemu P

Jani Pukki. Tuossa antamassasi linkissä Wallin puhui täyttä asiaa. Toisessa linkissä Uusis jatkoi höpöpuheitaan, muun muassa sitä, että pankit luovat rahaa tyhjästä. Eivät luo. Pankki ei voi lainata varoja, mitä sillä ei ole. Piste.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pääsääntöisesti Shemu P on oikeassa: rahaa ei luoda tyhjästä. Näin asia ei kuitenkaan ole Euroopan talouskriisin historiassa ollut:

http://www.independent.ie/business/irish/controver...

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Eli Shemun mielestä luotonlaajennusta taikka vähimmäisvarantojärjestelmää ei vieläkään ole, vaan pankit lainailevat toisiltaan jo olemassaolevaa rahaa joka töistä tienattu ja jutenkin se on onnistunut kasvamaan jo yli 100% BKT:stä. Eikö se ole hieman outoa?

Pankit voivat luoda rahaa vakuuksia vastaan, se mille tasolle vakuudet on arvostettu, on se ongelma. Mutta kun sinä et ymmärrä, niin et ymmärrä. Mikäli pankin taseessa olevat vakuudet ovat arvottomia, niin pankki on periaatteessa väärentänyt rahaa, silloin sitä pitää pääomittaa kelvollisilla papereilla, vaikkapa EKP:n toimesta. En tunne toiminnan käytännön yksityiskohtia taikka kaikkia sitä sääteleviä pykäliä, mutta ymmärrän periaatteen, toisin kuin sinä.

Uusiksen ja Wallinin tietämyksen ero tulee ilmi liitteenä olevista haastattelun pätkistä. Uusis on siis hörhö koska ei ole osannut ennustaa tulevaisuutta oikein Suomen asuntomarkkinoilla. Katainen ei ole onnistunut ennustamaan mitään oikein, suurin osa ekonomisteista osuu oikeaan harvemmin kuin tikkataulua heittämällä pitäisi, ovat siis keskimäärin todennäköisemmin väärässä kuin oikeassa, tästäkin on tehty tutkimuksia, en jaksa kaivaa, googleta jos et usko. Siellä sinun hörhölandiassa on varmaan aika täyttä, itse kuitenkin taidat kuulua sinne.

Sano nyt ihan suoraan, mitä luotonlaajennus tarkoittaa ja mitä vähimmäisvarantovaatimuksella tarkoitetaan. Kiitos jo etukäteen.

Jk. Wallin ei edes vastannut kysymykseen. On väärin sanoa pankkien luovan rahaa tyhjästä, koska vakuuksien ei pitäisi olla "tyhjiä", mutta ei niillä tarvitse sitä rahaa olla, sen he tekävät ihan itse. Usko tai älä.
Kanerva sanoi että "kyllähän valtiotkin laskevat koko ajan velkakirjoja liikkelle" ts. luovat rahaa, ainoa minkä jätti sanomatta että silloinkin se tapahtuu liikepankkien kautta, koska EKP ei niitä saa ostaa. Mutta tietenkin Kanerva varmaan puhui höpöjä, koska Shemu tietää ettei rahaa noin luoda. http://www.youtube.com/watch?v=4CqL7euIUyE

Shemu P

Jani, älä vääristele toisen sanomisia. Toki luotonlaajennus ja vähimmäisvarantojärjestelmä ovat olemassa. Sinä vain ymmärrät niiden toiminnan väärin. Se ei tarkoita sitä, että pankki voi 10% vaatimuksella lainata 100 sijoitusta vastaan ulos 1000. Se tarkoittaa, että pankin on pidettävä likvideinä varoina 10%, eli 10 jos sijoitus on 100. Loput 90 se voi lainata ulos. Eli tämän olet ymmärtänyt täysin väärin päin. Pankin liiketoiminnassa varantojärjestelmä näyttelee kuitenkin pientä osaa.

Pankki ei myöskään luo rahaa vakuuksia vastaan. Se lainaa varoja vakuuksia vastaan, mutta sitä ennen sen on hankittava ne varat mitkä se lainaa. Jos sillä ei niitä ole, ne on lainattava varat muualta. Pankin suurin bisnes on rahan lainaaminen. Myy kalliimmalla kuin ostaa, eli korkoero. Mikä tässä on niin vaikeata ymmärtää? Oletko kysynyt asiaa joltain pankkiirilta?

Uusis ei tätä tajua.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Asiaa on kyllä kysytty pankkiirilta, Suomen Pankista ne antoi tällaisen vastauksen: http://www.talousdemokratia.fi/sivut/suomen_pankin...

Luotonlaajennuksen mekanismista kertovassa kohdassa myös sanotaan sanasta sanaan Suomen Pankin julkaisun selvitys asiasta:
http://www.talousdemokratia.fi/sivut/luotonlaajennus

Ei jaksaisi jankata yhtä ja samaa asiaa koko ajan, mutta kun tämä tässä on juuri se syy, mistä kaikki nykyiset ongelmat johtuu: ihmiset ei tajua kuinka raha luodaan.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Shemu"ei osaa edes kirjoittaa nimeä oikein" P.

Selitä tämä:

"Yksinkertaisimmillaan raha syntyy seuraavasti. Pankki myöntää asiakkaalleen lainan, sanotaan 10 000 euroa. Pankki merkitsee kirjanpitoonsa velan asiakkaalle (=asiakkaan talletus) ja vastaavan saamisen asiakkaalta. Kun asiakas maksaa lainansa pois, hänen on järjestettävä jostain tililleen vastaava summa, jolloin sekä saamiset että velat kumotaan pankin kirjanpidosta."

"Kun pankille maksetaan laina takaisin, niin kyllä se raha katoaa. Aina, jos asiakas maksaa pankille eikä toiselle asiakkaalle, rahan määrä supistuu.

Nykyään "raha" on pohjimmiltaan pelkkää velkaa. Pankkitalletukset ovat liike-, säästö- tai osuuspankin velkoja. Setelit ovat keskuspankin velkoja. Aikoinaan oli kulta- ja hopeakolikoita, jotka eivät olleet kenenkään velkaa vaan jalometallia, mutta niiden käytöstä on luovuttu. Kaikki varsinainen raha on nykyään keskus- ja muiden pankkien velkoja"

Nämä ovat Suomen pankin antamia vastauksia kysymykseesi, voinet oikaista SP:tä, aiemmin tosin kopion saman tekstin sinulle suuraan SP:n sivuilta, etkä silloinkaan uskonut.
P. Fagerneskin morjesti ainakin kun viimeksi nähtiin, viimeviikolla olin Bangkokissa vierailulla ex-pankinjohtajan luona, ei hänellä ole huomattamista ollut minun käsityksiini, vaikka olemmekin poliitikasta joiltain osin erimielisiä.

Shemu P

Jani. Tuo lainaamasi teksti on talousdemokraattien nettisivulta, jossa ei ole mainittu mikä on suoraa lainausta SP:n henkilön vastauksista ja mikä on kirjoittajan omaa näkemystä. Talousdemokraattien agendan tietänetkin, joten ei ole ihme, että siellä annetaan väärää kuvaa pankkien toiminnasta.

Toistan. Pankki ei voi lainata varoja, mitä sillä ei ole.

Käytä hetki miettimään, mitä tapahtuisi, jos pankki voisi lainata varoja, mitä sillä ei ole. Eli pankki voisi lainata varoja "vakuuksia" vastaan. Luoda samalla uutta rahaa. Mikä estäisi pankkia lainaamasta mielin määrin, koska se loisi rahan tyhjästä? Kaikki, mitä se saisi takaisin tyhjästä luomaansa lainaan, olisi voittoa. Vaikka 100 lainasta saisi takaisin 50, se olisi voittoa, koska se loi rahan tyhjästä.

Piirrä lainavirta paperille, niin pienen päättelyn jälkeen toteat, että pankit eivät voi toimia noin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Shemu,olemme myös huomanneet sinun agendasi..

Jari Jakonen

Lainaan tähän otteen radioporukkamme Jukka Sjöstedtin pakinasta, jossa hän kysyy mm. Kenen väärä raha on käypäistä? http://mikamaailmaaliikuttaa.puheenvuoro.uusisuomi...

Jukka kirjoittaa "Pankki on hienointa sosiologiaa ja materiaalisen edistyskulttuurin perustuslaki tai uskontunnustus. Finanssi-innovaatioiden ja rahan horjahtelevaisuuden kanssa eläminen kysyy syvää oppineisuutta."

Tätä rahan sosiologiaa ei todellakaan pidä jättää sumuverhon taakse 'asiantuntijoiden' vedätettäväksi.

Ja vielä kiitos tässä samalla Uuden Suomen Puheenvuorosta, jonka luoman perustan avulla voimme koittaa sumusavuttajien laskemaa verhoa hälventää rahan ja rahavallan olemuksen selventämiseksi.

----------------------

"Kellä on tekijänoikeus rahaan? Kenen väärä raha on käypäistä? Suomen Yhdyspankki aloitti omilla seteleillä. Tuuman tukku ojennettiin perustajatehtailijalle (=se on: käsityöläisverstaiden murskaajalle). Tämä tehtailija (ellei itse väärän rahan painaja eli pankkimies, niin serkkunsa kumminkin) oli jäävinään velkaa pankille, nyökytteli maksavansa takaisin.

[Jakonen
Kuva: Suomen Yhdyspankin omassa viisikolmatta markan setelissä lukee: 'Tämän setelin mukaaminen tahi väärentäminen sekä semmoisen rahan kauppaaminen rangaistaan lain mukaan'. Pankkipiirien omaraha vallitsee jälleen: maailmaamme pyöritellään ja jauhaen murskataan ja valetaan uusiin muotteihin mitä erilaisimmilla pankki+eläkevakuutusyhtiö+investoinpankki+... varjopankkirakennelmilla ja tiskinalusshoppareilla. Keskuspankit vaihtavat pankkipiirien varjorahaa euroiksi, jotta bonusherramme voisivat asioida myös lähikioskeissa.
http://mikamaailmaaliikuttaa.puheenvuoro.uusisuomi...
/Jakonen]

Sata vuotta ennen kuin Borgströmit rupesivat rahantekijöiksi, oli Rousseau Dijoin kilpaesseessään julistanut matematiikan ahneudesta syntyneeksi. Laskujen oppiahan se.

Toiset sata ja 50 vuotta edistystä ja tänään rahasta käyvät entistä yksityisemmät paperit. Varjopankkimaailma syntyi johdannaisena keskuspankkien irrottamisesta riippumattomiksi.

Varjopankkimaailma toimii päivänvalossa ja on kunniallista siinä kuin turnajaiset, kriketit ja muut urhostelut. Erona on vain se, että pankit eivät noudata sääntökirjoja. Ne on pantu viralta deregulaation aikakautena, alkaen vaikkapa kiskonnan museoimisesta.

Rahan monistamisessa päästiin irti velallisesta kun kopioituminen siirtyi pankkisysteemin sisälle interbank-toiminnaksi. Taseet pitenivät kolikoista, seteleistä, tileistä jos minkälaisiksi maksuvälineiksi, ihan yksilöllisesti räätälöityjä ja hinnoiteltuja derivaattoja (kaupinta tiskin alta) kirjoiteltiin miljardeittain.

Nämä ovat muutettavissa tavalliseksi rahaksi. Varjopankki syntyy kun perinteinen pankki arvopaperistamalla kauppaa asuntoluotot eläkeyhtiölle. Tämä on tasevasempaa. Saamisen sijaan raha. Taseoikealla talletuksen tilalle otetaan Nokian tai Storan miljardikassasta rahalainaa ja Storalle kirjoitetaan pantiksi pankin sitoumus (=yritystodistus "suomeksi") tai annetaan vaikkapa arvopaperistamisessa juuri luotu eli valmistettu osuus asuntolainasaamisiin.

Tämä arvopaperi on Storalle maksuväline ja kaupittavissa eteenpäin maksuksi puuplantaasin raivaamisesta paikallisviranomaiselle. Nämä voivat muuttaa sen pesetoiksi tai realeiksi jne. Arvopaperi jatkaa elämäänsä kiertäen likvidinä taseesta taseeseen pitkin poikin ihmiskuntaa. Riippumattomat keskuspankit takaavat sen käypäisyyden vähemmistörahoina kuten euroina tai kruunuina, joita niitäkin vielä kioskeissa vastaanotetaan.

Stroran kassasta saatu myyntitulo, dollarit, on hyvää materiaalia pankin osinkojen maksamisessa ja etenkin bonusten suorittamisessa niille ihmisille, jotka tätä varjopankki+perinnepankki rajähdystynnöriä kautta maapallon pyörittävät.

Juuri näiden uusrikkaiden valtiasihmisten tuottamisesta uudessa rahamaailmassa perimmältään onkin kysymys. Hanke on onnistunut hyvin eikä kriisi vuodesta 2007 ole perusteita miksikään muuttanut.

Kriisin syyksi on valkenemassa sama kuin aina: Pankki on hienointa sosiologiaa ja materiaalisen edistyskulttuurin perustuslaki tai uskontunnustus. Finanssi-innovaatioiden ja rahan horjahtelevaisuuden kanssa eläminen kysyy syvää oppineisuutta."

Jukka Sjöstedt

t. JJ

Radio-ohjelma Mikä Maailmaa Liikuttaa (Kuusela/Sjöstedt/Jakonen)
http://liikuttaa.ning.com/

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Shemu, kunnon jästipää, kun ei talousdemokraattien sivun lainaama suomenpankki kelpaa, niin kokeillaan englanninkielistä wikiä. Nyt jos et usko niin olet aivan mahdoton pelle.

Example of deposit multiplication
The table below displays the mainstream economics relending model of how loans are funded and how the money supply is affected. It also shows how central bank money is used to create commercial bank money from an initial deposit of $100 of central bank money. In the example, the initial deposit is lent out 10 times with a fractional-reserve rate of 20% to ultimately create $500 of commercial bank money. Each successive bank involved in this process creates new commercial bank money on a diminishing portion of the original deposit of central bank money. This is because banks only lend out a portion of the central bank money deposited, in order to fulfill reserve requirements and to ensure that they always have enough reserves on hand to meet normal transaction demands.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_ba...

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Shemu P väittää, että talousdemokratia linkeissä ei ole mitään viittauksia Suomen Pankin lausuntoihin. Jos hän olisi viitsinyt edes katsoa laittamiani linkkejä, niin hän olisi varmasti nähnyt mitä Suomen Pankki asiasta sanoo. Tästä voit lukea omin silmin: http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykse...

jos menet sivulle kahdeksan, siellä sanotaan mm. näin:

"Pankkiraha, eli likvidi pankkitalletus, syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä. Rahalaitosten toteuttama
rahan luominen on pitkän päälle inflaation välttämätön ehto ja tavallaan aina sen pohjimmainen lähde.

Raha on nykyisin pääosin aineetonta, vain numeroita pankkien tietokoneissa. Se onkin pohjimmiltaan pelkkää luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta. Raha on velkarahaa, käytännössä keskuspankin (keskuspankkiraha) tai yhä hallitsevammin
talletuspankkien (pankkiraha) likvidiä velkaa, jota voidaan käyttää maksuvälineenä. Keskuspankkiraha - setelistö - on kehittyneissä talouksissa menettänyt keskeisimmän asemansa yleisön maksuvälineenä...

...Kyky luoda ostovoimaa tyhjästä tekee pankkien luotoista analyyttisesti eri asian kuin mitä ovat muiden rahoituksenvälittäjien luotot. Muut rahoituksenvälittäjät, kuten rahoitusyhtiött, eivät luo rahaa, vaan niiden täytyy hankkia rahoitus ensin pankkitileilleen, jotta niiden myöntämät luotot voidaan nostaa. Rahalaitokset puolestaan voivat myöntää luotot ensin ja ne saavat rahoituksen samassa yhteydessä...Koko kansantalouden tasolla tulkinta menee rahalaitosten osalta
yleensä niin, että luotot syntyvät ensin ja niiden rahoitus - talletukset - automaattisesti sen jälkeen (taseessa erät muuttuvat aivan samanaikaisesti)."

Voin kaivaa tähän linkkejä EKP:n, Fedin, Bank of Englandin, Bundesbankin ja Bank of International Settlementin vastaaviin julkaisuihin, siinä tapauksessa, että tämä ei vielä tyydytä.

Shemua ei varmaankaan tyydytä, eikä oikein edes kiinnosta, mutta voisiko täällä palstalla rahamaailman suurena asiantuntija esiintyvä Henri "rahaa ei luoda tyhjästä" -Myllyniemi myöntää julkisesti, ettei hän ole tähän mennessä ymmärtänyt edes mitä raha on tai mistä se tulee? Ja Jani Pulkkia neuvoisin unohtamaan nuo Wikipedian fractional reserve -artikkelit, ne eivät ollenkaan kuvaa tämän päivän todellisuutta. Kannattaa katsoa aiemmin laittamani luotonlaajennus-linkki.

K Veikko

“Yötalletukset”

Yötalletusten nousu kertoo lähestyvästä luottolamasta.

Pankki ei lainaa toiselle pankille rahaa edes yön yli, koska toinen voi olla konkurssissa jo huomenna.

Luottamuksen hinta.

Eikös tämä touhu vieläpä ole tavattoman kallista, koska rahaa ei voi viedä keskuspankkiin digitaalisesti vaan setelit pitää illalla kärrätä Suomen Pankkiin ja aamulla taas takaisin.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

En halua olla EKP:n tai Suomen Pankin toimia puolustelemassa, mutta julkista keskustelua seuratessa tuntuu monesti, etteivät ihmiset oikein ymmärrä, mikä keskuspankki on. Suomen Pankkihan on osa EKP:tä ja keskuspankithan ovat valuutan liikkeellelaskijat, eivätkä mitään rahasäiliöitä, johon on talletettu "veronmaksajien" rahaa.

Yleensähän tähän keskusteluun liittyy tämä aika absurdi huoli, että jos keskuspankille tulee sen luotoista tappioita, niin valtiot joutuvat pääomittamaan keskuspankin uudestaan veroista kerätyillä varoilla. Eikä ihmisiä voi tällaisesta hämmennyksestä kyllä syyttää, kun Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professorista lähtien "asiantuntijat" ovat tällaisia puheita julkisuudessa levittelemässä.

Parasta oikeaa tietoa aiheesta löytyy suomen kielellä kahden maamme huippututkijan Lauri Holapan ja Jussi Ahokkaan Raha ja talous-blogista. Tässä vaikka suppea selvitys aiheesta:
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/10/02/usein...

"Ajatus siitä, että EKP ei voisi toimia ilman sille tilitettäviä verotuloja, on kuitenkin todella omituinen. EKP:n eurovaluuttamääräinen oma pääoma tarkoittaa aina sen velkaa itselleen, koska euroalueen valtiot keräävät veroja ainoastaan eurovaluutassa eikä esimerkiksi dollareissa. Näin ollen Taimionkin kuvaama prosessi on täysin turhanpäiväinen, sillä EKP voisi kirjata saman varallisuuden taseeseensa ilman yhtäkään verotustoimenpidettä.

Vaatimukset EKP:n pääomittamisesta juontavat juurensa väärinymmärryksestä, että veroja on mahdollista kerätä ilman valuutan liikkeellelaskua. Esimerkiksi Taimio tuntuu kuvittelevan, että vasta verotus ja verotetun varallisuuden siirtäminen keskuspankin taseeseen synnyttää keskuspankkirahan eli valuutan, vaikka todellisuudessa valuutta on olemassa aina ennen verotusta. Niinpä vaadittu pääomittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että EKP laskee liikkeelle valuuttaa luotottamalla liikepankkeja, jotka siirtävät valuutan verotustoimenpiteen yhteydessä valtion tilille keskuspankissa, josta valuutta edelleen siirretään varallisuudeksi EKP:n tilille. Joka vaiheessa liikkunutta varallisuuserää on vastannut samansuuruinen velkaerä keskuspankin taseessa....

...Lopulta kaikella tällä keskustelulla hämärretään kuitenkin vain sitä tosiasiaa, että käytännössä EKP:n rahapoliittisille toimille on vain vähän rajoitteita ja esimerkiksi valtioiden rahoittaminen olisi tarvittaessa hyvinkin mahdollista. Tämän salaisuuden paljastaminen nähdään kuitenkin jonkinlaisena Pandoran lippaana, jonka avaamisen uskotaan johtavan monenlaisiin ongelmiin. Siksi keskustelu saa jatkua."

Vielä paljon perusteellisempi selvitys löytyy tästä:
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/06/10/konku...

Rahan suhteen kannattaa aina pitää mielessä, etteivät asiat aina ole sitä, miltä ne näyttää. ;)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos et kerran halua, miksi kuitenkin puolustelet EKP:n ja Suomen Pankin toimia? Kirjanpidon suhteen kannattaa pitää mielessä, että kaiken pitää olla juuri niin, kuin miltä näyttää ; )

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Nyt minusta tuntuu, ettette ehkä ymmärtäneet täysin, mitä yritin sanoa, joten sallikaa minun selventää. Pointtini oli sanoa, että rahan kirjanpito on keskuspankin kohdalla hyvin erilaista kuin talouden muiden toimijoiden kohdalla. Jos tutustutte noihin Raha ja talous- blogin linkkeihin, niin ymmärrätte millä tavoin.

Mietitäänpä nyt rauhassa loppuun saakka mitä tämä kaikki tarkoittaa. EKP ja Suomen Pankki sen mukana kirjaa näitä tähtitieteellisiä summia ongelmamaiden velkojapankkien taseisiin. Nämä EKP:n ja Suomen Pankin diilit eivät ole diilejä esim. Kreikan ja EKP:n välillä, vaan EKP:n ja pankkien välillä. Ongelmamaiden velkaa omistaville pankeille EKP ja sen mukana Suomen Pankki sanoo, että ottakaahan tästä näitä miljardeja, ja käyttävät tietokonettaan tämän rahan luomiseen. Ja samaan aikaan Kreikalle EKP sanoo, että leikatkaa palkkoja, leikatkaa eläkkeitä, leikatkaa sosiaaliturvaa, nostakaa kaikkia mahdollisia veroja ja myykää kaikki mitä teillä on.

Jos ymmärtää minkälainen valta se keskuspankkien valta on, ja kuinka yksipuolisesti sitä käytetään vain ja ainoastaan pankkisektorin hyödyksi, niin kyllä minulle ainakin tulee lähinnä mieleen että mikä helvetin systeemi tämä tällainen olevinaan on!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos, nyt ymmärrän jo vähän paremmin. Tuo vyyhti pitää avata ja syylliset saattaa vastuuseen päätöksiin osallistuneita kansanedustajia myöten.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Parasta oikeaa tietoa aiheesta löytyy suomen kielellä kahden maamme huippututkijan Lauri Holapan ja Jussi Ahokkaan Raha ja talous-blogista."

Kumpikaan heistä ei ole vielä edes tutkija, sillä blogin mukaan he molemmat vasta valmistelevat väitöskirjojaan.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Hmph! Oli väitöskirjat valmiit tai ei, niin nämä herrat sentään ymmärtävät, mitä raha on, mistä se tulee, kuka sen luo ja millä tavalla, ja jos rahasta edes sen verran ymmärtää, niin ymmärtää hyvin paljon enemmän kuin talouden "asiantuntijat" meidänkin maassa keskimäärin ymmärtävät.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kun kysymys on syyllisyydestä ja syyttömyydestä, oikeasta ja väärästä, "oikea" tieto rahasta ei riitä. Kun puhutaan Suomen Pankista, on kysyttävä: Kuka teki mitä ja miksi?

Petri Muinonen

Eurojen liikkeellelaskemisen kääntöpuoli on siinä, että normaalin markkinadynamiikan tilanteessa rahamäärän kasvu aiheuttaisi inflaatiota. Eli eihän tämä ole veronmaksajallekaan ilmainen retki: inflaatio syö jo omistamaasi pääomaa ja pienentää palkan ostovoimaa.

Odotan pelolla sitä hetkeä, kun tämä kehitys eskaloituu - jos eskaloituu. Karrikoiden voi sanoa, ettö siinä vaiheessa on hyvä olla oma perunapelto ja -kellari, kalavettä ja verkot. Mieluiten myös oma metsäpalsta ja puulämmitteinen asunto sen tuntumassa. Vanhaa kunnon neuvostovenäjämeininkiä siis.

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Hieman asian sivusta, kuka omistaa Suomen Pankin?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eikö se viranomainen ole? Iivarisen linkkiä ei muuten kannata avata, sieltä tulvahtaa vahva sellun haju. : D

Kalle Lehtonen

Suomen Pankin omistaa Suomen valtion kautta me, Suomen kansalaiset. Meidän intressejämme taas valvovat Suomen Pankin pankkivaltuuston jäsenet, jotka ovat kansanedustajia. Periaatteessa kaikki kunnossa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kaikki kunnossa, mutta puheena olevan sotkusta vastaavat Liikasen ja pankkivaltuuston lisäksi ainakin EKP:n Trichet ja luultavasti myös vakausrahaston Regling. EU:lle tarvitaan yhteinen tuomioistuinlaitos.

Anna-Leena Nieminen

Terhi, miksi et käännyt puolueesi edustajan Herra Jan Vapaavuoren puoleen ja kehoita häntä selvittämään asiaa sillä Vapaavuori on pankkivaltuuston jäsen...

"Nykyiset luottamustehtävät

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 1997-
Suomen Pankin pankkivaltuuston jäsen 2011-
Sitran hallintoneuvoston jäsen 2011-"

http://www.vapaavuori.net/index.php?p=1_6_Curricul...

Mika Kuusela

Voi vittu!

Ja Vapaavuoren puoleen voitte kääntyä arvon leidit, jos tahdotte vetää ilmaisen kännin Suomen kalliimmassa ravintolassa veronmaksajien laskuun. Jan tietysti odottaa vastapalveluksia...

Mika Kuusela

Niin muuten ei siis kannata!

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Ville, etkö sinä puhu tuossa setelirahoituksesta? Sitä moni pitää tosi huonona vaihtoehtona.

Markus kirjoitti: "Suomen Pankki ei myöskään saa merkitä 1 momentissa tarkoitettujen yhteisöjen liikkeeseen laskemia velkasitoumuksia."

Se on varmaan totta, mutta olen ymmärtänyt, että SP saa kylläkin ostaa noita roskalainoja _jälkimarkkinoilta_.

Minulle ei ole ihan vieläkään valjennut, mistä noissa luvuissa on kyse. Tässä on linkki keskusteluketjuun, jossa aihetta käsitellään, tulisiko sieltä vastauksia?

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Tämä "setelirahoitus" on nykykeskustelussa niin epämääräinen termi, etten mielelläni käyttäisi sitä. Raha ja talous - blogin kirjoittajat puhuvat funktionaalisesta rahoituksesta, ja jos kiinnostaa mitä se tarkoittaa, niin tässä heidän selvityksensä aiheesta:
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/04/14/kesta...

Tämä olisi se todellinen ratkaisu Euroopankin nykyisiin ongelmiin. Kyseessä on aika samanlainen operaatio, kuin mitä yleensä hyvin epämääräisesti määritellyn "setelirahoituksen" ajatellaan tarkoittavan. Markus on ihan oikeassa, että nykyinen lainsäädäntö tekee tämän periaatteessa mahdottomaksi ja on myös totta, että moni pitää tätä tosi huonona vaihtoehtona, kun ajatellaan, että siitä seuraa välittömästi voimakas inflaatio. Mutta tämä johtuu vain siitä, että lähes kaikilla ihmisillä on niin väärä käsitys raha- ja pankkijärjestelmän toiminnasta, että rationaalinen keskustelu aiheesta on hyvin vaikeaa. Mikäli keskuspankki luotottaisi valtioita suoraan, rahan määrä maailmassa lisääntyisi tasan saman verran kuin mitä se lisääntyy nykyisin kun valtioita luotottavat liikepankit, mutta tällä kiistattomalla faktalla ei ole jotenkin mitään väliä, kun ihmiset kiljuu, että "Rahanpainaminen on viimeinen asia mitä tässä kannattaa tehdä!!!"

Tiedän, että suurimmassa osassa ihmisiä tällaiset ideat herättää lähinnä huvittuneisuutta ja epäuskoa, enkä oikein usko, että se tulee muuttumaan tässä vähässä ajassa mikä on enää jäljellä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tuohan tarkoittaisi sitä että suomen pankki on toiminut lainvastaisesti ja uutinen tuskin on kenellekään mikään yllätys.

Alkaa kuitenkin olla päivänselvää että nämä lainatakaukset ja koko rahoitusalan kriisi pitäisi perkaa uusien voimien toimesta ja tutkia jokaisen kriisin hoitoon osallisen toimet, sekä laittaa asioista vastuussa olevat vastaamaan teoistaan!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Terhi, Uusi Suomi selvittää esille nostamaasi tärkeää asiaa. Juttu tullee ulos tänään.

Aku Ankka

Todella hieno juttu, kiitos sekä Terhille että Uudelle Suomelle! :-)

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Voisitte samalla kertoa edes hieman rahajärjestelmän perusteista jotta ihmiset ymmärtäisivät mistä todella on kysymys, ja miksi tästä ei selvitä, etenkään lainaamalla lisää.
Velat joko aiheuttavat inflaation, ts menevät palkkoihin ja hintoihin, tai sitten ne jätetään maksamatta. Muita vaihtoehtoja ei varmaankaan ole. Todennäköisesti joudumme käyttämään kumpaakin konstia, mutta silloin pitää EKP:n luopua nykyisestä inflaatiotavoitteestaan, mitään helppoja konsteja ei ole, eikä tule.
Kansojen kurjistaminen vaatimalla leikkausia, samalla kun pankeille mätetään miljardeja on vaihtoehto joka ei tule onnistumaan pitemmän päälle kuin niiden, hätälainojen avulla ostettujen, panssareiden kanssa.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Tässä on pankin kertomus siitä milloin/miksi yötalletuksia rupeaa ilmaantumaan (voi etsiä sanalla "yötall"):

http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/vuosikerto...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomen Pankin johtajan toimista kaiketi on myös osavastuussa hänen nimittäjänsä.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen
Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

"Suomen Pankki kertoo, että kyse on epävarmoissa olosuhteissa toimivien euromaiden pankkien keskuspankeiltaan lainaamasta likviditeetistä, josta osa on päätynyt Suomessa toimiville pankeille. Suomalaiset pankit ovat puolestaan tallettaneet ylimääräisen likviditeetin Suomen Pankkiin."

Saisikohan tämän suomeksi..

Pankit ovat lainnaneet EKP:ltä, mitä vastaan? Ei kait vaan kreikan valtionlainoja vastaan? Eli EKP on setelirahoittanut, lisännyt keskuspankkirahanmäärää ostamalla kriisimaiden velkakirjoja. Ihan hyvä, mutta kannattaisi varmaan ennemmin ostaa suoraan niiltä mailta kuin vahvistaa pankkien taseita ilman osakkeiden saamista..

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Laitan tähän uutisen kommentteihin kirjoittamani vastauksen samaan kysymykseen.

Käytännössä määräaikaiset ja yön yli pidetyt talletukset tarkoittavat, että Suomessa toimivat pankit ovat laittaneet rahojaan Suomen Pankkiin turvaan.

Suomen Pankin kautta tämä likviditeetti (lyhyesti esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Likviditeetti) on jaettu EKP:n pankkien taseisiin, eli käytännössä euromaiden keskuspankkien taseisiin.

Taseeseen tulleelle erälle on aina oltava olemassa vasterä ja nyt kirjanpidollisen tapahtuman vuoksi vastaerä on EKP:n jäsenpankit.

Tase ei kuitenkaan ole sama asia kuin pankkitilin saldo (esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tase).

Kyse on siis kirjanpidollisesta manööverista, jossa suora raha ei liiku sinällään Suomen Pankista Eurooppaan.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Miten herra Kammonen määrittelisitte käsitteenne "suora raha"?

Käyttäjän terhikoulumies kuva
Terhi Koulumies

Netissä on käyty SP:n haastattelun perusteella keskustelua. Päätelmiä ovat olleet, että
- ilmeisesti on harrastettu setelirahoitusta eli laskettu markkinoille rahaa.
- kreikkalainen tai muu sikamaan pankki on ottanut omalta keskuspankiltaan lainaa ja talettanut sen johonkin suomalaiseen pankkiin, joka on tallettanut sen Suomen Pankkiin.
- Suomen Pankki vaihtaa velkapapereita ongelmamaiden kanssa.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

- "ilmeisesti on harrastettu setelirahoitusta eli laskettu markkinoille rahaa."

Väärin. EKP laskee markkinoille rahaa lainaamalla likviditeettiä (ei ole sama kuin raha, mutta melkein) maiden keskuspankkien kautta kunkin maan alueella toimiville pankille. Tämä ei kuitenkaan liity ao. taseen kasvuun.

Päin vastoin keskuspankkiin talletettu raha on itse asiassa pois markkinoilta, sillä raha on lopulta keskuspankin antamaa.

- kreikkalainen tai muu sikamaan pankki on ottanut omalta keskuspankiltaan lainaa ja talettanut sen johonkin suomalaiseen pankkiin, joka on tallettanut sen Suomen Pankkiin.

Voi olla totta. Suurin osa pankeista on ottanut omalta keskuspankiltaan lainaa, eritoten tällä hetkellä, kun EKP on ns. laittanut piikin auki pelätessään luottolamaa.

Tämän keskuspankin lainan tallettaminen sellaisenaan jonnekin on kuitenkin aika kannattamatonta bisnestä, sillä myös keskuspankki perii korkoa lainastaan. Talletusten virtaaminen keskuspankkiin kertoo siitä, että suomalaiset pankit halauavat laittaa saamiaan talletuksia varmaan talteen.

Keskuspankin antama talletuskorko on kuitenkin matalampi kuin sen perimä luottokorko, joten lainan kierrättäminen keskuspankkitalletukseksi tuottaisi suoraa tappiota.

- Suomen Pankki vaihtaa velkapapereita ongelmamaiden kanssa.

EKP:n tase on yhteensä kaikkien jäsenmaiden keskuspankit. Taseessa on kuitenkin muutakin kuin rahaa tai velkapapereita. Tase on kirjanpidollinen ilmiö, eikä se tarkoita käytännössä velkapapereiden vaihtamista. Suomen Pankin saatava EKP:lta ei ole yhteismitallinen esim. asuntovekselin tai valtion joukkovelkakirjan kanssa.

Totta on se, että Suomen Pankki on ostanut yhdessä muiden EKP-pankkien kanssa euroalueelta joukkovelkakkirjoja. Näiden ostojen tarkoitus on korjata markkinahäiriöitä. EKP ei julkaise yksityiskohtaisia tietoja ostamistaan joukkovelkakirjoista, ainoastaan määrän.

Yksityiset analyytikot ovat arvioineet (tahtoo sanoa, että eivät tiedä varmaksi), että koko EKP omistaisi noin 150 miljardia PIIGS-velkoja.

Toivottavasti tämä selventää. Lopuksi vielä: tase ei ole sama kuin pankkitilin saldo.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hieman täsmennyksiä hyvään kommenttiin.

Ylhäällä linkkaamani EKP:n "pikavippimuotoinen" likvidin liikehdintä kertoo, että maanantaisen 2,8 miljardin sijaan tiistaina lukemat näyttävät yli 4,1 miljardia euroa. Data-välilehdellä on myös otto- ja antolainauksen korot.

http://www.ecb.int/mopo/implement/sf/html/index.en...

Yksityisten analyytikkojen arvioita PIIGS-veloista ei tarvitse hirveästi tehdä arvioita. EKP ainakin pyrkii päivittämään tätä määrää viikottain:

http://www.ecb.int/mopo/liq/html/index.en.html

"Monetary Policy Potfolios" -välilehden takaa löytyy nyt 7.10. päivitetty lukema: 163 miljardia euroa.

Ostot Kreikan, Portugalin ja Irlannin vaiheessa jumahtivat n. 76 miljardiin euroon. Katsoessa näiden korkoja on melkoisen selvää, ettei Kreikan kohdalla enää edes yritetä. Kohteina lienee siksi tällä haavaa pelkästään Italia, ja joissain määrin Espanja.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

"- "ilmeisesti on harrastettu setelirahoitusta eli laskettu markkinoille rahaa."

Väärin.EKP laskee markkinoille rahaa lainaamalla likviditeettiä (ei ole sama kuin raha, mutta melkein)"

-Hauskaa, että saatiin ihan oikea asiantuntijatoimittaja tänne keskusteluun selventämään asioita, heh heh.

Pekka Puhkala

On tainnut tulla aika erotella ne oikeat kansantalouden osaajat ja tietäjät iltapäiväharrastajista. Tässä siis tämänhetkinen Suomen Pankin selostus siitä mistä 40 mrd € ovat kotoisin, ja minne menossa.
---

 • Mistä rahat Suomessa toimivien pankkien talletuksiin tulevat?
  "Finanssikriisin epävarmoissa olosuhteissa muualla euroalueella toimivat pankit ovat lainanneet muista eurojärjestelmän keskuspankeista vakuuksia vastaan merkittävästi ylimääräistä likviditeettiä. Osa tästä ylijäämästä on kulkeutunut suomessa toimiville pankeille rahamarkkinoiden kautta. Tätä ylimääräistä likviditeettiä Suomessa toimivat pankit ovat puolestaan tallettaneet Suomen Pankkiin."
 • Mitä ovat eurojärjestelmän sisäiset saamiset?
  "Eurojärjestelmän sisäiset saamiset ovat Suomen Pankin saamisia muilta euroalueen keskuspankeilta ja ne ovat toimineet taseen vastaeränä Suomessa toimivien pankkien lisääntyneille talletuksille Suomen Pankkiin. Juridisesti eurojärjestelmän sisäiset saamiset ovat saamisia EKP:ltä, eikä siten näihin saataviin liity luottoriskiä."

---
---
Löytyykö keltään haluja yrittää arvailla että millaisen vipuvarren ja tukipisteen kanssa (=Suomi) tässä nyt kaikkineen EKP on jotakin rakentamassa?

Jos tietäisi että raha on tullut Suomeen usean, vaikka 20-30 eri ulkomaisen pankin kautta, niin voisi vaikka uskoakin että raha on "kulkeutunut" sitä kautta suomalaisiin pankkeihin.

Itse arvelen että koko rahamälli on tullut suht pienen pankkimäärän, kenties 3..4 ulkomaisen pankin kautta meille.

  1. Britanniasta ja muualta on esitetty hätähuutoja että Euron tukipaketti pitäisi olla nykyisen EVVR-rahaston 780 miljardin euron sijasta 1500-2000 miljardia.
  3. Ranskan valtio haluaa, tai oikeastaan vaatii että Ranskan pankit pääomitetaan EVVR-rahastosta, johon nykyinen potti vain ei oikein tahdo riittää.

En usko hetkeäkään siihen että tämä rahamäärä olisi sattumoisin nyt vaan "kulkeutunut" suomalaisiin pankkeihin. Ja siitä edelleen Suomen Pankkiin, ja edelleen jonkinlaiseksi taselukemaksi takaisin EKP:n taseisiin.

Joku EKP-vetoinen, ja todennäköisesti lopulta turmiollinen häslinki tässä on nyt rakenteilla.

Tätä ei ilmeisesti pysty kukaan, millään pysäyttämään.

Mutta se vaan, ettei noi leikkijät tässä häslätessä nyt menis täysin rikkomaan niitä Suomen kolme aata.

Suomen AAA-luokitus voi rusahtaa EU-vipuvarren kiintopisteessä maatessaan aika pieniksi päreiksi.

---
---
Löytyykö keltään sopivaa koulutuspohjaista tietoa, sekä myös riittävästi englantilais-ranskalaistyyppistä kieroa euromielikuvitusta siitä että mitä tässä voisi olla tekeillä?

Mikä on kuvio, tällaisen rahamättökasan paalaamisessa ja parkkeeraamisessa Suomen Pankin kohdalle?

Olli Pusa

Ehkä kannattaa yrittää purkaa täsmällisemmin auki tätä Suomen Pankin operaatiota. Kun lukee pankin selostusta vaikuttaisi tapahtumaketju seuraavalta:

1. Kreikkalainen pankki nostaa EKP:stä rahaa ja antaa vakuudeksi
Kreikan valtion lainapaperin.
2. Kreikkalainen pankki myy rahan Suomessa toimivalle pankille
3. Suomessa toimiva pankki tallettaa rahan Suomen Pankkiin
4. Suomen Pankki tallettaa rahat EKP-järjestelmään ja sen
taseeseen tulee saaminen vastaamaan sen vastaanottamaa
talletusta.

Eli mitä siis tapahtuu:

Kreikkalainen pankki hyötyy, kun sen hallussa oleva Kreikan valtion puoliksi arvoton paperi muuttuu Suomessa toimivan pankin paperiksi, jolla on enemmän arvoa. Silloin varmaankin raha kannattaa nostaa, vaikka siitä saisi aika huonon hinnan Suomessa toimivalta pankilta.

Miksi Suomessa toimivan pankin kannattaa tallettaa raha Suomen Pankkiin? Saako se rahalle paremman tuoton kuin joutuu itse maksamaan?

Entä saako Suomen Pankki voittoa myydessään vastaanottamansa talletuksen EKP:hen?

Siis raha kiertää EKP:stä EKP:hen ilman, että se millään tavalla lisää rahan tarjontaa yrityksille tai kansalaisille? Onko koko operaation tarkoitus vain parantaa kreikkalaisen pankin asemaa ja piilottaa sen hallussa olevan Kreikan valtion paperin sisältämä tosiasiallinen tappio EKP:n vakuusholviin? Muille ilmeisesti maksetaan pieni voitto siitä, että osallistuvat kierrätykseen.

Vai mistä on kyse?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyse on luottolaman lisääntymisestä. Pankit eivät arvaa tarjota muille pankeille edes lyhytaikaista rahoitusta. Ylimääräisen likvidin joku pankki pistää EKP:n tilille saadakseen edes jotain korkoa takaisin. Vastaavasti likvidipulasta kärsivät pankit hakevat EKP:n tililtä helpotusta iltaan, että seuraavanakin päivänä voi torpata huhut heikosta taloudenpidosta. Tämä kikkailu maksaa.

Mitä isommat lukemat EKP:n tukirahoituksesta, sen suurempi luottolama. Tuossa aiemmin tänä vuonna oli päivä, jolloin sieltä EKP:n holvista vedettiin (kuvainnollisesti) yli 5 miljardia euroa. Sattumoisin edeltävänä päivänä oli huolia siitä, ettei Société Généralen vakavaraisuus ole kunnossa. Seuraavana päivänä huhut torjuttiin. Tiedä sitten, mihin kaikkiin osoitteisiin tuo 5 miljardia euroa meni.

Samanlaisia lukemia tuolla on päivittäin. Korkoerot niin Euriborissa kuin Liborissa (Lontoon Cityn "oma korko") repeävät pikkuhiljaa fiksattuun yli yön talletuksiin.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Pankin taseessa talletus on itse asiassa velka tallettajalle.

Yksityinen pankki ei saa tuottoa keskuspankkiin tallettamasta likviditeetistä. Päin vastoin, ekp:n antama talletuskorko on tavallisesti pienempi kuin ekp:n perimä korko alkuperäisestä lainasta.

Keskuspankkiin tehty talletus ikään kuin vakuuttaa talletetun likviditeetin. Ekp:n perimän lainakoron ja antaman talletuskoron välinen erotus on hinta, jonka pankki maksaa pitääkseen likviditeettinsä arvossaan.

SP:n saatava ekp:lta taas ei ole velkapaperi kuten asuntolaina tai valtion joukkolaina. Se on taseeseen merkitty vastaerä ylsityisen pankin talletukselle.

Tämän enempää en ehdi selittämään, sillä bussimatkani päättyy tähän.

Jari Jakonen

Kun edellisessä yhteisen rahan maailmassamme Tahvo Tallettajat eivät enää yhteisesti ja yhtaikaa tunnustaneet uskoaan, he irtisanoivat sen poikkeamalla sankoin joukoin kukin omaan lähimpään pankkiherranvirastoon ja pyrkivät nostamaan talletuksensa yhtaikaisesti. Puhuttiin talletuspaosta. Uskomme lujittamiseksi valtiot ryhtyivät pankkitalletustemme takaajiksi.

Nykyisen bonuskaitselmuksen ohjaaman maailmamme aikaan itse pankkiherroillemme koitti uskonkriisi - he eivät enää luota eli luotota toisiaan: usko on jopa kerrassaan niin vähäistä, että se ei kanna edes yön yli. Valtio-instituuttia on jälleen huudettu tai pikemminkin kiristetty apuun pankkiherrojen keskinäisen uskon palauttamiseksi ja vahvistamiseksi.

Pankki- ja bonusherrojemme keskinäisten ali- ja ylitiskin solmittujen sopimusten eli varjopankkimaailman sököpelien polettien eurokassoittaminen kuitenkin uhkaa nyt vaan ylittää yhteisen elämämme järjestämiseen kehittämiemme instituutioiden kuten valtioiden ja sen perustana olevien lakien rakenteellisen kestokyvyn.

Varjopankkimaailman bonuspelien ylläpitäminen ja takaaminen on siis musertaen poispyyhkäisemässä yhteisen rahan aikana kehittämämme yhteiselämämme institutionaaliset muodot.

t. JJ

Radio-ohjelma Mikä Maailmaa Liikuttaa (Kuusela/Sjöstedt/Jakonen)
http://liikuttaa.ning.com/

Kari Arvola

Target-saldot jakaantuvat eurosysteemissä siten, että rahoittajina toimivat (viime vuoden lopussa) vain Saksa, Luxemburg, Hollanti, Suomi ja Italia. Näiden osuus oli 459 miljardia euroa. Velkapuolen kärkenä oli tuttu nelivaljakko Espanja, Portugali, Kreikka ja Irlanti, yhteensä 340 miljardin euron summalla.

Target-saldo kuvaa suoraan sitä rahamäärää, jolla keskuspankki tukee velkaantuneiden maiden ostoja ulkomailta jälleenrahoituslainojen ja hätätilainojen muodossa. Tämä tapahtuu uutta rahaa liikkeelle laskien. Kyseessä on käytännössä yhden sortin eurobond-järjestelmä.

Tämän päälle tulevat euromaiden myöntämät varsinaiset tuet ja lainat, joista puhutaan suurella äänellä vakuuksista kiistelleen. Keskustelua merkittävästi mittavammasta target-lainoituksesta ei käydä juuurikaan poliitikkopiireissä, koska niissä asiaan ei nähtävästi ole lainkaan paneuduttu.

Target-rahoituksessa on tapahtunut vuoden 2009 jälkeen dramaattinen harppaus. Myös Suomen Pankin taseessa kasvuvauhti on hurjistunut laukkaan kuluvan vuoden aikana. Target-saamiset ovat yli kaksinkertaistuneet viime vuoden lopun tasosta.

Pelinvaraa target-rahoituksen kasvattamiseen ei EKP:llä ole enää kovinkaan paljon. Uuden rahan perustana olevat vakuudet muuttuvat yhä heikommiksi ja niiden saanti vaikeutuu. Siksi poliitikot ja EKP puhuvat tarpeesta nopeuttaa pysyvän vakausrahaston käyttöönottoa jo ennen vuotta 2013.

Nyt hyvällä alulla oleva uusi pankkikriisi nostaa väkisinkin päivänvaloon eurosysteemin korttitalon heikkoudet. Yksi sellainen on hallitsemattomasti kasvavan target-systeemin kautta tapahtuva velkamaiden luototus.

Käyttäjän MikaHiltunen kuva
Mika Hiltunen

Ahnaasti riensivät talousasiantuntijat puolustelemaan Suomen Pankkia ja EKP:n toimia kuin Lehman Brothersin asiantuntijat pankkiaan aikanaan. Samalla kuitenkin kautta rantain myönnettiin, että Suomi on yksinkertaisudessaan ostanut rupumaiden arvottomia joukkovelkakirjoja nostaakseen niiden arvoa/luokitusta.

Mielenkiintoisia väitteitä näissä keskusteluissa ovat olleet myös:

1. Valtion keskuspankki ei voi mennä konkurssiin
2. Euroopan keskuspankki ei voi mennä konkurssiin

Hienosti muotoiltu fakta, mutta nurin ne voivat kyllä pyllähtää ja lakata olemasta. Silloin Suomelle jää velkakirjat ja muille jää kansantajuisesti sanottuna Suomen rahat. Pankkijankki käyttää niistä hienoja termejään, joilla velkakin käännetään saatavaksi. Likviditeetti, kestävyysvaje, AAA-joukkovelkakirja, vakuussaatava, prosentti. Voiko niitä syödä?

Kun EKP menee nurin tai esim. Saksa ilmoittaa eroavansa eurozonesta, tulee AAA-joukkovelkakirjasta arvoton pala paperia, jota se käytännössä jo nyt on, koska eurozone hajoaa joka tapauksessa.

Mielenkiintoista on myös maailmantalouden tilasta jotain väärää sanovien hörhöttely. Nämä samat keskustelut on käyty Lehman Brothersin sisäisissä sähköposteissa pari viikkoa ennen puljun pyllähdystä. Kyseenalaistajat on hörhötelty pois ja kaikki tietävät taloustohtorit ovat pitäneet puheita ja hännystelijät ovat hurranneet heidän lupauksilleen tuotoista ja suhdanteiden kääntymisestä.

Oikeassa oleminen arvovaltaisten väärässä olevien talousherrojen ringin keskellä ei ole helppoa. Jos nämä puolustelijaherrat olisivat aina oikeassa, niin Lehman Brothersin kaltaisia möhläilyjä ei tapahtuisi. Nyt sellainen tulee tapahtumaan EKP:lle, mutta eihän sitä voi tapahtua, kun herrat kerran niin sanovat.

Pankkitoiminta edellyttää luottamusta a) kuluttajataviksilta ja b) pankeilta itseltään sekä toisilta pankeilta. Talousasiantuntijat puhuvat yleensä vain tuosta kuluttajatavisten luottamuksesta a, koska tuo pankkien ja järjestelmän sisäinen luottamus b on selviö. Kuluttajien luottamuspulaa a ollaan kauhisteltu. Mitä, jos kansa menee ja nostaa rahansa pankkitileiltään? No sitähän ei ole tapahtunut, mutta entä jos pankit yhtä aikaa haluavat rahansa toisista pankeista?

Nyt ovat talousherrat sormi suussa, kun tuo pankkien keskinäinen luottamus b on romahtanut nollaan ja kymmenet miljardit heilahtelevat sinne tänne. EU:n jäsenvaltiot pelaavat Hullunkuriset perheet -korttipeliä ja kurkkivat Suomen kortit ja nauravat jo etukäteen, miten meille käy.

Euroopan talous romahtaa kolmen viikon kuluessa.

Pekka Puhkala

Kahta kovempia rahasummia heitellään peliin, millä määrällä rahaa Eurooppa olisi "maksettavissa" ulos nykyisestä tilanteestaan. Tämän päivän lehdistönoteeraus on 7000 mrd € http://tinyurl.com/5tumx4l jolla vanha Euroopan kupla saataisiin puhallettua takaisin entisen pyöreäksi taas.

Siksi mielessä pyörii tuo Suomen Pankin taseeseen kasattu 40 mrd € lisäkuorma. Sen mahdolliset vaikutukset mikäli ounasteltu iso romahduspommi tulee.

Alla sekalaisesti listattuna mahdollisia eri osapuolten intressejä sille, miksi tuollainen kirjanpidollinen rahasumma näyttäisi ikäänkuin olevan ja makaavan Suomen Pankin hallinnassa.
Mutta ei kuitenkaan "oikeana rahana", vaan ollen kuitenkin Suomen Pankin ulottumattomissa. Toisaalta se kuitenkin näkyy täytenä velkavastuuna rahan antajien suuntaan.

  1. EKP:n mahdolliset intressit

  1.1 Pankilla arvioidaan olevan 300–350 mrd euron edestä Kreikan, Italian ja Espanjan liikepankeilta lunastettuja, kyseisten valtioiden velkakirjoja taseessaan.

  1.2 EKP:n itselleen ottaman roskapankin roolia pyritään häivyttämään. Yksi tapa tehdä tätä on poistaa 40 mrd € velkapaperit suoraan EKP:n taseesta, ja siirtää velkapaperit olemaan ja näkymään Suomen Pankin ja Suomen velkataseessa.

  2. Ulkomaisen liikepankin mahdolliset syyt ja intressit
  2.1 Ulkomainen liikepankki on saanut EKP:n lunastamaan roskalainapapereitaan sillä ehdolla että saatu kauppasumma talletetaan, esim. Target-järjestelmän kautta ankilla EKP:n määrittämän maan liikepankkien tileille. Kohdemaaksi EKP on antanut 40 mrd edestä Suomen liikepankit, eikä niillä itsellään ole tässä kohdin mitään sananvaltaa asiassa.
  2.2 Ulkomainen liikepankki ei täysin luota EKP:hen. Se laskeskelee niin että se saa vieläkin paremman suojan rahoilleen kun se sijoittaa ne Target-järjestelmän kautta suomalaisten liikepankkien tileille. Sitä kautta rahojen takaajana ovat sekä Suomen liikepankkien vakavaraisuus, että niiden takana oleva Suomen Pankki ja edelleen samainen EKP.
  3. Suomen Pankin mahdolliset syyt ja intressit

  3.2 Pankin pääjohtaja, entinen komissaari Erkki Liikanen on kertonut tekevänsä "by the book". Kuuluvansa EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichetin leiriin, ja tekevänsä tuolta annettujen ohjeiden mukaisesti.
  3.2 Todennäköisesti Liikasella kuitenkin täytynee olla Suomen Pankkivaltuustolta saatu, joko kirjallinen tai hiljainen hyväksyntä tämän mittaluokan tekemiselleen.

  4. Suomalaisten liikepankkien mahdolliset syyt ja intressit
  4.1 Suomen pankit ovat stressitestien perusteella vakavaraisia, eikä lainan saannissa Suomen Pankin kautta ole ongelmia.
  4.2 Mitään tarvetta ei näytä olevan sille että suomalaisten pankkien kannattaisi ottaa taseisiinsa ulkomaisia talletuksia 40 mrd € edestä.
  4.3 Rahaa ei näköjään ole tarkoitus koettaa lainata suoraan liikepankeista sen paremmin kotimaisiin kuin ulkomaisinkaan kohteisiin. Näyttää siltä että raha yksinkertaisesti tulee liikepankkien tileille, ja se siirretään saman tien SP:n kautta EKP:lle.
  4.4 Suomalaisten liikepankkien ainoa intressi lienee jonkinlainen korko, "Me tienataan tällä" jota niille tästä välitystehtävästä maksetaan. Saatava korkoero voisi olla vaikka 0.3-0.5% luokkaa, koska välitystehtävää EKP-takuisena pidetään riskittömänä. Kaikkiaan 40 miljardista saatava korkohyöty Suomelle voisi siis olla 120-150 milj € suuruusluokassa.
  5. EKP on riskitön, "pankki, se ei voi kaatua"
  EKP ei kuitenkaan ole "rajaton kaivo ammentaa", vaan sillekin löytyy numeroille kerrottavissa olevia rajatekijöitä. EKP:n pääoma on vain 10.8 mrd euroa http://tinyurl.com/6km2ldr. Vastaavasti EKP:n tase on 1944 mrd € http://tinyurl.com/5w54d6e

  EKP:n pientä pääomaa perustellaan sillä että se saa tarvittaessa jäsenvaltioiltaan tarvittavan määrän lisäpääomaa. Mutta kun vilkaisee EKP:n nykyistä tasesumaa ja suhteuttaa sen näiden "rahoittavien" jäsenvaltioiden velkamääriinrahamääriin, niin EKP:n tase alkaa vaikuttaa niiden rinnalla aika vaatimattomaltakin rahasummalta.

  http://tinyurl.com/6he9wdw
  Italia velka 1840 mrd €
  Espanja velka 640 mrd €
  Belgia velka 340 mrd €
  Kreikka velka 330 mrd €

  Numerojen valossa, noiden maiden tukeen luottaen, noiden velkapussimaiden "tukemana" EKP voisi siis uudella annetulla keskuspankin likviditeetillä kuitata ko. maiden omia vanhoja velkoja??
  Mainittu EKP:n "kaatumattomuus" alkaa olla aika lailla katteetonta legendaa.

  6. Euroopan pankkijärjestelmän "kaatuminen"
  Asiantuntijataholta mm. Britanniasta on arveltu että EU maksujärjestelmät saattavat romahtaa tai mennä kaaokseen 2 viikossa.

  Tämä tarkoittaa silloin että edes EKP ei pysty lunastamaan antamiaan sitoumuksia, eikä toisaalta sen jäsenvaltioilla ole takauksillaan rahkeita nostaa EKP:tä jaloilleen.

  Viimeisenä hätätilana EKP voi tietenkin työntää lisää "likviditettiä" markkinoille, haluamanansa määränä uutta eurorahaa, mutta olisiko tuollakaan toimella silloin enää mitään käytännön merkitystä?

  7. Jos kaikki kaatuu, niin mitä se 40 mrd ottolainaus liikepankeillemme tarkoittaa
  Jonkinlaisen kirjanpidon mukaan suomalaisilla liikepankeilla on nyt 40 miljardin edestä ulkomaisista liikepankeista saatua lainarahaa. Nuo pankit alkavat nyt pyytää maksamaan sitä takaisin. Suomen liikepankit eivät saa rahaa Suomen Pankilta, joka ei vastaavasti saa sitä EKP:ltä.

  Mikäli suomalaiset liikepankit kuuluivat AAA-ryhmään, niin eivätpä kuulu enää. Niskassa olevat 40 mrd velka takaa että lainaa ei saada enää mistään kautta.

  Silloin myös Suomen Pankilla on sitä 40 mrd velkarahapottiaan vastaamassa vain niitä EKP:n hallussa olevia PIIGS-maiden roskavelkapapereita.

  8. Mitä siis pitäisi nyt tehdä?
  Suomen pankin UK-kielisessä taseraportissa http://tinyurl.com/3lhtv9y mainitaan tosiaan "Intra-Eurosystem claims 47.499€"
  Samalla nimella rahapottia ei näytä kasaantuneen sen paremmin Saksan http://tinyurl.com/6gomg7k kuin Hollanninkaan http://tinyurl.com/69zekzq keskuspankeille.

  Kuitenkin molemmat nuo maat ovat samanlaisia AAA-luottomaita kuin Suomikin. Miksi yksinomaan Suomelle on tuollainen riskaabelin näköinen tasepatti kasvatettu? Miksei Hollanti käytä tuota samaa "tienausmenetelmää" kuin Suomen Pankki?

  Mikäli Euroopan rahamarkkinat ja EKP olisivat likellekään normaalissa kunnossa, niin tuollaista hämärän tuntuista rahan kierrättämistä ulkomaisilta pankeilta suomalaisten liikepankkien kautta takaisin EKP:lle ei tarvittaisi lainkaan.
  Järjestelmä ei ole kunnossa, ja luotettava! Juuri siksi tällainen hämärä kikkamo on rakennettu, ja jo yksinään sen pitäisi herättää hälytyskellot kenen tahansa päässä.

  Tarkalleen en tiedä mitä ne rahat ovat, ja mitä niiden nykyinen kirjaustapa SP:n ja EKP-taseissa tarkalleen tarkoittaa. Mutta pahaa pelkään että kohdassa 4. mainittu "Hei me tienataan tällä" tienesti ei riitä lähellekään kattamaan ko. potin Suomen Valtiolle synnyttämää lisäriskiä.

  Sanoisin tällaisena keskuspankkialaa kokemattomana kadunmiehen ohjeena että nuo 40 mrd lainarahat pitää kotiuttaa EKP:stä välittömästi Suomen pankkiin. Ja palauttaa alkuperäistä ketjuaan pitkin alkuperäisille lainaajille, pois Suomen liikepankkien taseista.

  Rahat on palautettava EKP:ltä Suomelle ja Suomen poistettava ne omista taseistaan per heti. Siis ei 6 kk aikana vaan heti, eli 1-2 viikon sisällä,

  Tällä keinolla olisi, kenties, mahdollisuus, että ainakin osa Suomen liikepankeista voisi säilyä jollakin lailla toimintakuntoisina, jos se iso romahdus tulee.

Jonkinlainen Euro-romahdus tulee väistämättä, katteeton kupla on vain niin valtava tällä hetkellä. Syömävelalla eletty elintaso ei voi säilyä. Kuplaa ei saa pysymään kasassa, lisätukemiset eivät riitä pitämään sitä ennallaan.

---
Lisää ja parempia selostus- ja toimenpide-ehdotuksia varmaan tulee muilta tähän perään?

Voi sitten ainakin sanoa että jo ennen tulevaa romahdusta on ainakin koettanut tarjota omia näkemyksiään ja kommentteja ja ehdotuksia asiaan.

Pekka Puhkala

Näyttäisi siltä että Suomen Pankin taseen Target -positiolta on marraskuun alussa purettu 10 mrd € verran pois. http://tinyurl.com/68j7l8z

Jäljellä ei ole enää kuin 33 miljardia euroa. Vieläkään en ole keksinyt järkeä miksi tuo rahapatti taseessa makaa. Ilmeisesti se tosiaan on sellaista Erkki Liikasen pankkiputiikin omana "tienaamisrahana".

Jonkinlaisella laskennallisella korkoerolla tehdään nyt Suomen Pankin bisneksenä laskennallinen parin sadan miljoonan euron voitto Suomen valtion tilille.

Näissä nykyoloissa tuollainen patti vaan voi olla samalla myös täysin tuntematon ja tunnistamaton riski. Velkasitoumus on olemassa Suomen liikepankkien niskassa mutta rahahan ei tosiaan ole Suomen hallussa, vaan "talletettuna" EKP:ssä.

Toimituksen poiminnat