Terhi Koulumiehen blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Erdogan

Kurdit ovat tehneet tehtävänsä, joten unohtakaamme heidät

Syyriassa sijaitsevan kurdien tosiasiallisen itsehallintoalueen Afrinin samanniminen pääkaupunki on viimeisiä vastarintapesäkkeitä vaille joutunut nyt Turkin ja sen islamistiliittolaisten haltuun.  Nato-Turkin joukot ovat nyt Afrinin keskustassa ja ensi töikseen tuhosivat iranilaisille kansoille keskeisen mytologisen henkilön Kavehin patsaan. Sota kurdien kulttuuria vastaan on avointa. Se ei kuitenkaan yllätä tietäen tilanteen Turkin puolella rajaa. 

 

Katsommeko jälleen muualle Turkin jatkaessa tuhoamisen tiellä?

Samalla kun viimeisiä ISIS-ryhmittymän pesäkkeitä vielä puhdistetaan, on Turkki käynnistänyt hyökkäyksen Syyrian kurdeja vastaan. On surullista nähdä, kuinka välinpitämätön ulkomaailman reaktio on ollut. Nyt kun kurdit ovat tehneet tehtävänsä ja olleet ratkaisevassa roolissa ISIS:in tuhoamisessa, heidät voidaan jälleen kerran pettää ja jättää yksin. Turkin yhä itsevaltaisemman presidentin Erdoganin johdolla Turkki käy sotaa kurdeja vastaan liittolaisinaan ääri-islamistiset ryhmittymät ja nyt luoteis-Syyrian Afrinin alueelle on isketty usealta suunnalta.

Erdogan rakentaa Turkista diktatuuria lännen katsoessa sivusta

Huhtikuussa turkkilaisilta kysytään kansanäänestyksessä sitä, että hyväksyvätkö he perustuslain uudistamisen. Käytännössä se tarkoittaisi parlamentaristisesta järjestelmästä siirtymistä presidenttijohtoiseen järjestelmään. Kyse on häikäilemättömästä vallan keskittämisestä presidentille, mikä käytännössä alistaisi parlamentin täysin toisarvoiseen asemaan. Kun tämän yhdistää Erdoganin ja hänen AKP-puolueensa muihin toimiin, on selvää että Turkissa on käynnissä hidas vallankaappaus.

Demokratiaa on puolustettava, siis ihan pakko

Kuin kirjan otsikolla aloitan blogin - demokratiaa on puolustettava -. Demokratia ( demos - tavallinen kansa ja kratos - valta, hallita ) tuo kohtuu uusi yhteiskunta- ja hallintomuoto ihmiskunnan historiassa. Vuonna 1906, meillä Suomessa tuli voimaan hallintojen ensimmäiset todelliset tasa-arvoiset demokraattiset ääni- ja ehdokasoikeudet.  Siis "rispektit" meille, ensimmäisenä koko maailmassa, nämä sukupuoleen, asemaan tai etniseen taustaan rajoittumattomat ääni- ja ehdokasoikeudet.

Jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa on keskeytettävä

Turkki aloitti jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa hiukan yli kymmenen vuotta sitten. Tuolloin maan tilanne oli kehittynyt suotuisasti ja suunta vaikutti hyvälle, vaikka (vakaviakin) ongelmia oli. Ongelmien Lähi-idässä Turkki näytti olevan positiivinen poikkeus.  Valitettavasti olemme saaneet oppia, että islamistit olivat sittenkin uhka ja jälkiviisaasti on helppo todeta, että näiden ryhmien pitäminen kurissa viime kädessä oli turvannut nähdyn positiivisen kehityksen.  

Erdoganin "puhdistukset" Turkissa jatkuvat

Turkin massiiviset "puhdistukset" vallankaappausyrityksen jälkeen jatkuvat. Toistaiseksi yli 60000 on pidätetty tai irtisanottu toimistaan. Tässä joukossa on sotilaita, tuomareita, poliiseja, opettajia ja muita virkamiehiä. Lisäksi myös yliopistojen tutkijoille on annettu matkustuskielto ulkomaille.

Erdogan jatkaa "puhdistuksiaan". Hän on antanut pidätysmääräyksen 42:sta toimittajasta. Ilmeisesti tarkoituksena on estää median mahdollisuus kaikenlaiseen arvosteluun Erdogania ja maan hallitusta vastaan.

Erdoganin kristalliyö

Vuonna 1938 Pariisiin paennut Saksan juutalainen murhasi Saksan lähtystövirkailijan. Tästä Hitler sai tekosyyn laajamittaiseen juutalaisvainoon. Vainossa tuhottiin 1 300 synagoogaa, 7 000 liikettä ja kotia. Yli 30 000 juutalaista vietiin keskitysleireihin.

Turkissa tapahtunut leikkikaappaus on Erdoganin masinoima kopio Hitlerin toimista ja tekosyy lopunkin opposition tukahduttamiseen.

Turkkilainen Pokèmon Go

Viime päivien uutisia ovat hallinneet varsin erilaiset tapahtumat, joista voi myös löytää yhteläisyyksiä. Turkin epäonnistunut vallankaappaus ja Pokèmon Go-pelin aiheuttama huuma ovat saaneet ihmiset kaduille.

Turkissa presidentti Erdogan suojatteineen metsästää vallankaappaukseen osallisia ja nykyhallintoa vastustaneita sotilaita ja virkamiehiä. Pokémon Go:ssa taas jahdataan pelihahmoja.

Molemmissa ajojahti näyttää olevan yhtä kiihkeää.

Erdoğan ja Turkin kapinalliset tuomarit ja poliisit

Erdoğan on uutistietojen mukaan erottanut tuhansia poliiseja ja tuomareita.  Ilmeisesti erottamisen peruste on että nämä oikeuden ja maallisen virkavallan edustejat olisivat olleet jotenkin osallisina Erdoğania vastaan suunnattuun vallankaappausyritykseen.

Onnistuessaan sotilasvallankaappaus olisi vahvistanut Turkin demokratiaa

Kuluneen 24 tunnin aikana osa Turkin asevoimista yritti ja epäonnistui sotilasvallankaappauksessa presidentti Erdoganin ja hallitsevan AK-puolueen syrjäyttämiseksi. Epäonnistunut vallankaappaus vahvistaa Erdoganin asemaa ja heikentää Turkin demokratian tilaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä