Terhi Koulumiehen blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Kaivosala

Oikea vastaus on: Kanada

Aloin kirjoittamaan tätä blogia Lontoon Heathrown kentällä. Yli Atlantin vienyt, noin 7 tuntinen lentomatka, on takana ja edessä oli loppukiri kohti Helsinkiä. Kerron tässä nyt ihan yleisellä tasolla matkakertomuksen omaisesti matkastamme. Viestintää hoidettiin Twitterissä hashtagilla #JarppaCANADA

Hinnalla millä hyvänsä

Vuonna 1987 tein ensimmäisen matkani Lappiin. Tunturit tekivät 10-vuotiaaseen tyttöön lähtemättömän vaikutuksen ja siitä saakka olen käynyt pohjoisessa lähes joka vuosi, vaikka matkaa Varsinais-Suomesta kertyy yli 1000 kilometriä. 

Pari sanaa kaivoksista

Kaivosyhtiö Terrafamen saatua uuden vähemmistöomistajan Trafigurasta, on keskustelu kaivoksista jälleen kiihtynyt. Trafiguran historia huolestuttaa monia. Väärinkäytökset ovat tapahtuneet yhtiön alkuaikoina ja ne on kaikki luonnollisesti selvitettävä. Yhtiön osalta on kuitenkin hyvä huomioida, että se ei osallistu Terrafamen operatiiviseen toimintaan millään tavalla. Valtion enemmistöomistus yhtiössä varmistaa, että kaivostoiminta toteutetaan vastuullisesti.

Seitsemän veljeksen "kaivos- ja metsäpisnes"

Tällä kertaa kultapotti menee Australiaan: "Australialainen kaivosyhtiö Avalon Minerals on vakuuttunut, että Hämeen maaperässä voi olla merkittävä kultaesiintymä, Yle kertoo. Professori Olli Tahvosen mielestä Suomi antaa luonnonvaransa ulkomaisille yhtiöille liki ilmaiseksi.".

Samaan aikaan toisaalla...

Kuinka Suomi vapauttaa Norjan?

Moni ihmettelee miksi Norja pitää vallata. Maa on rikas kuin Midas. Norja omistaa euroopan suurimman fosfaattikaivoksen, siilinjärven. Myös muita rikkauksia on kertynyt jaettavaksi asti. Kohta myös suomen valtion metsät ja viimeiset toimivat tehtaat.

Kuinka valtaus toteutetaan? Menetelmä on yksinkertainen.

  • Suomi solmii Meksikon kanssa sopimuksen ja lähettää Meksikoon 10 Hornettia harjoittelemaan ydinaselastissa.

  • USA säikähtää uhkaa lähinaapurissa ja neuvottelee sopimuksen. Saatte Norjan jos vedätte koneet pois.

Uusi kotimainen kaivos nostaa Kolarin kunnan kukoistukseen?

Kirjoitin aiheesta blogin 4.3.2014 ja paljon on vettä ehtinyt virrata Muonionjoessa tuon jälkeen. Kaivosyhtiö Nordland meni konkurssiin ja Kolarin kunnan toivo kaivostoiminnasta ja sadoista työpaikoista hiipui. Kaivostoiminnan osalta työpaikat syntyivät Ruotsiin ja vaikeuksissa olleen ruotsin tytäryhtiön otti haltuun ruotsin valtion omistama kaivosyhtiö SSAB muutaman suurimman velkojan kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä