*

Terhi Koulumiehen blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Poliittinen vaikuttaminen

Valittaja vai vaikuttaja?

"Minä kyllä yritin, mutta muut päättivät toisin!" Tätä kuulee harvemmin eduskunnasta, mutta paikallisella tasolla useammin. Sillä aikaa kun yksi julistaa omaa aikaansaamattomuuttaan, muut kaikessa rauhassa edistävät tärkeinä pitämiään asioita.

Malmin lentokenttäkysymys on murtamassa uskoni julkiseen päätöksentekoon

Myönnän heti kärkeen muutaman faktan: minulla ei ole lentolupakirjaa, asun Kaarinassa (Turun naapurikunnassa), eikä minulla ole muuta kytköstä Malmi-kysymykseen kuin kiinnostus ilmailuun ja yhteiskunnan päätöksenteon toimintaan. Kirjoitin vuosi sitten siitä, miksi meitä ulkopaikkakuntalaisiakin pitäisi kiinnostaa Malmin lentokentän tuho.

Presidentti-sarjan Kansalaiskanava

Ylen Presidentti-sarjasta on vielä pari jaksoa katsomatta. Viihdefiktiosarja ei ole tosikoille tarkoitettu, mutta itse genren kuluttajana täytyy oikein ihmetellä, että Suomessakin on pystytty saamaan aikaan ei ollenkaan raskas vaan kevyesti kulkeva poliitiikan viihdesarja. 

Turku, Vihreät ja kunnallisvaalit 2017

Turun Vihreiden ehdokasvalinta on käynyt kuumana jo usean kuukauden ajan. Olen ollut itse potentiaalisena ehdokkaana muiden mukana valintaprosessin alusta saakka, jolloin minut kutsuttiin ehdokasvalintatyöryhmän haastatteluun. Tuolloin koin haastattelun sujuvan hyvin. Kerroin lukuisista itselleni tärkeistä kunnallispoliittisista teemoista. Palautteeni oli, että minun pitäisi vielä rajata teemojeni joukosta muutamia minulle kaikkein tärkeimpiä.

 

Voiko poliittisen blogin kirjoittamisella vaikuttaa yhteiskuntaan?

Tahdon vaikuttaa maailmaan. Olen kiinnostunut politiikasta. Mieleeni nousee usein kysymys, voiko poliittisen blogin kirjoittamisella todella vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan? Internet, some ja poliittisen blogin kirjoittaminen ovat kanavia, joiden avulla periaatteessa kuka tahansa voi osallistua yhteiskunnallisesti merkittävään keskusteluun. Vaikuttaminen kirjoittamisen avulla tuntuu edelleen vaativan paljon työtä ja pitkäjänteisyyttä. Ennen sosiaalista mediaa ja internetin kirjoitusalustoja tilanne on ollut tosin vielä huomattavasti haastavampi.

Miksi perussuomalaiset?

Poliittinen herääminen on tapahtunut kohdallani varsin myöhään. Ensimmäisen kerran äänestin 30-vuotiaana. Miksi? Olen tähän asti vastustanut puoluepolitiikkaa ja ajattelin, että päättäjiksi pitää saada sellaisia ihmisiä, joilla on oikeasti osaamista ja halua muuttaa asioita. Sinne eivät kuuluu puoluekirjan omaavat joo-joo miehet eikä naiset. Olen matkani varrella äänestänyt demareita (antakaa anteeksi, ei tule toistumaan), kokoomusta, keskustaa.

Poliittisen vaikuttamisen mahdollisuudet

Jokaisella suomalaisella tulisi olla tasa-arvoinen mahdollisuus vaikuttaa elämäänsä ja elinympäristöönsä. Harvainvallan pitäisi olla menneisyyttä. Kaikille yhteiskunnan jäsenille on tarpeellista taata mahdollisuuksien tasa-arvo, sosiaalinen liikkuvuus sekä tosiasiallinen mahdollisuus käyttää omaehtoista valtaa elinolojensa suhteen. Suomalainen elämänmuoto ja tähän vaikuttava politiikka on suurelta osin pitkälle kehittynyttä, oikeudenmukaista, tasa-arvoista ja moraalista. Valta ja mahdollisuudet vaikuttaa asioihin eivät kuitenkaan jakaudu tasapuolisesti.

Suomen tarpeet puoluepolitiikkaa painavammat

Perussuomalaiset rp:n 3. vpj. Sebastian Tynkkynen esitti avoimessa kannanotossaan tietoisen uhkavaatimuksen puolueelleen ja asetti siten kynnyskysymyksen perussuomalaisissa jatkamiselleen.

Uudessa puolueessa vai vanhassa, onnistuuko vaikuttaminen kummassakaan?

Uudet puolueet eivät lähes koskaan saa nostettua itseään eduskuntaan asti. Siitä syytetään useinmiten medianäkyvyyden vähäisyyttä. Asiaan on vaikea vaikuttaa johtuen joukkoviestinten omista linjoista. Harva kansalainen siis tulee edes informoiduksi uusista vaihtoehdoista.

Vaalishokki

Tämä kirjoitus on niille jotka haluavat muutosta nykyiseen eduskuntaan tai tapaan jolla asioita viedään eteenpäin.

 

Monilla on se näkemys, että äänestämättä jättäminen on paras muoto protestoida nykyistä politiikkaa, mutta se toimii vain jos lähes 100% jättää äänestämättä. Epäonnistuessaan tämä jättää myös mahdollisuuden siihen, että erilaiset pienryhmät pääsevät ajamaan sisään itsekkäitä asioitaan läpi kuten varakkaiden etuja muun kansan kustannuksella.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä