Terhi Koulumiehen blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Transihmiset

Transaktivisteja seuraamalla päädymme tyranniaan

Suomi on nykyisin onneksi ollut jälkijunassa lähes kaikessa sosiaalisessa kehityksessä. Kehityksen hitaus on antanut meille aikaa reagoida tapahtuviin muutoksiin, jotka on jo nähtävissä ulkomailla. Siis seuraamalla uutisia ulkomailta näemme mahdollisen tulevaisuuden Suomelle ja voimme muuttaa kurssia halutessaamme.

Puhe Trans Day of Remembrance 2018

 

20.11. kunnioitetaan vuoden aikana surmattujen transihmisten muistoa. Vuonna 2018 jouduimme lukemaan 369 nimeä, mikä on 44 enemmän kuin edellisenä vuonna. Tässä puheeni, jonka pidin Eduskuntatalon portailla järjestetyssä tilaisuudessa.

 

 

Puhe Translain uudistuksen puolesta 20.11.2018


Tänään aamulla Amnesty, Seta ja Trasek luovuttivat puolueille vetoomuksen Translain kokonaisuudistuksen puolesta. Vetoomuksen oli allekirjoittanut 18 000 suomalaista.

Sain kunnian pitää tilaisuudessa puheen transihmisen näkökulmasta. Videolle sitä ei ikävä kyllä taidettu saada, mutta jaan sen tässä luettavaksi.

 

Transsukupuolisten pakkosteriloinnit kuin suoraan rotuhygienian oppikirjoista

Transihmisten perus- ja ihmisoikeudet olivat esillä torstaina eduskunnan täysistunnon kyselytunnilla. Jani Toivola, Vihreiden kansanedustaja, vaati kysymyksessään transihmisten kehollista itsemääräämisoikeutta räikeästi loukkaavan translain kokonaisvaltaista uudistamista. Sukupuolen juridisen vahvistamisprosessin edellytyksenä Suomessa on edelleenkin pakkosterilointi. Muissa Pohjoismaissa tämä on historiaa. Ruotsin valtiopäivät teki vastikään päätöksen korvata vuosien 1972-2013 aikana pakkosteriloiduille transihmisille, mikä on ainutlaatuista koko maailmassa.

Voiko sukupuoltaan vaihtaa?

Toisen aallon beauvoirilaista feminismiä edustavan yhdysvaltalaisen kirjailija-opettaja Camille Paglian valistuneen käsityksen mukaan ihmisen sukupuolen vaihtaminen on sula mahdottomuus. Viimeaikaisissa transaktivismia käsitelleissä kirjoituksissaan itsekin transihmiseksi tunnustautuva Paglia on kritisoinut sukupuolen moninaisuuden ympärillä käytävää julkista keskustelua teoreettiseksi ideologisoinniksi  ja "biologiset tosiasiat ohittavaksi retoriseksi politikoinniksi".

Jokaisella on oikeus omaan nimeen

Kansainvälistä transmuistopäivää vietetään tänään ympäri maailmaa. Muistopäivällä halutaan kunnioittaa kaikkia niitä transihmisiä, jotka ovat kuolleet viharikosten seurauksena. Suomessa transmuistopäivä näkyy  tänään erityisesti Helsingissä eduskuntatalon edessä, kun kansalaisjärjestöt kokoontuvat jättämään kynttilät uhrien muistoksi. Tänään vietetään myös Kansainvälistä lasten oikeuksien päivää ja onkin tärkeää muistaa, että meidän tulee taata joka ikiselle lapselle - myös translapsille - turvallinen tulevaisuus. 

Kansainvälinen transihmisten hoitosuositus

Kansainvälinen transihmisten hoitosuositus on käännetty nyt myös suomen kielelle - hoitosuosituksen tavoite on tarjota kliinistä ohjeistusta terveydenhuollon asiantuntijoille, jotta he voivat tukea transihmisten turvallista ja henkilön yksilöllistä hyvinvointia tukevaa polkua.

 

Mitä jos transihmiset eivät tekisikään itsestään friikkejä?

Yhä useammin on Suomessa havaittavissa, että sukupuolivähemmistöt ovat alkaneet hyppäämään SJW-tyyppien (suomi-versio: puolestaloukkaantujat) kelkkaan, ja täten tehden itsestään kaikesta loukkaantuvia kitisijöitä, joiden kanssa kukaan ei halua olla missään tekemisissä.

Kuvahaun tulos haulle triggered

Friikiksi ei siis tee itse sukupuolivähemmistöön kuuluminen, vaan sen, että kaikki ympärillä olevat ihmiset joutuvat varomaan puheitaan ja pelkäämään, etteivät loukkaa tätä transihmistä.

Turku Pride

Turku Pride on saanut osakseen kovaa kritiikkiä.

Tapahtuman painotukset on koettu mm. liian yksipuolisina. Taustalla on sanottu olevan kasvava vastakkainasettelu cis-homojen ja transihmisten välillä.

Voin omalta, yksityisen ihmisen ja cis-homon näkökulmasta kommentoida ko. prideä.

Henkilökohtainen sukupuolihistoria

"Mä muutun. Musta tulee ehkä paljon parempi mies kuin ykskään mies jonka tunnen. Musta tulee ehkä jotain tosi hienoa."

Näin pohtii tulevaisuuttaan päähenkilö Valto Kuuluvaisen monologissa Eino - henkilökohtainen sukupuolihistoria, joka ensiesitettiin Mad House Helsingissä maaliskuussa 2016. Perjantaina ja tänään sunnuntaina se nähtiin myös Kutomossa osana Turku Pride 2017 -tapahtuman ohjelmaa. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä