Terhi Koulumiehen blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Tupakointi

Beverly Hills kieltää tupakan myynnin 2021, Suomi vuonna 2030

Los Angelesin kupeessa oleva Hollywoodin ökyrikkaiden kaupunki Beverly Hills on päättänyt kieltää kaikenlaisten tupakkatuotteiden myynnin alkaen vuodesta 2021. Kielto koskee myös sähkösavukkeita. Samaan aikaan kun jotkut osavaltiot siirtyvät kannabiksen laillistamisen suuntaan, tämä on nyt ensimmäinen kaupunki USA:ssa joka lähtee tupakkatuotteiden kohdalla päinvastaiseen suuntaan.

https://edition.cnn.com/2019/06/05/us/beverly-hills-tobacco-ban-trnd/ind...

Savuttomuuden edistäminen on tasa-arvoteko

Marraskuu on keuhkosyöpäkuukausi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä. Suomessa keuhkosyöpään sairastuu noin 2500 ihmistä vuodessa. Tupakointi on keuhkosyövän tärkein riskitekijä: se aiheuttaa 90% keuhkosyövistä. Näin ollen tupakka aiheuttaa niiden kautta huomattavan määrän yhteiskunnallisia kustannuksia. Lainsäätäjät eivät voi kääntää tosiasioille selkäänsä. 
 

Tupakoitsijat ovat toisen luokan kansalaisia

Miksi "pöljä" polttaa? Entisaikaan tupakkaa käytettiin jopa hoitokeinona mm. tuberkuloosiin. Nykyisin tiedämme, että tupakoinnista ei ole mitään terveyshyötyä. Tupakointi onkin todettu heikon itsetunnon omaavien tavaksi. Varmasti tupakoivien joukossa on myös hyvän itsetunnon omaavia henkilöitä. Miksi he sitten ovat ajautuneet tupakoitsijoiksi onkin toinen juttu.

Suomen kannabislinja

Kannabis laillistuu vähitellen. Samaan aikaan kun kannabiksen käytöstä tulee sallitumpaa niin tupakoinnista tulee kielletympää.

Tupakoinnista on vaikea jopa löytää mitään hyötyjä. Kannabiksen käytöstä hyötyjä on mahdollista löytää, siksi kannabis on jopa lääke.

Onko sitten järkevää, että tupakointi kielletään ja kannabis sallitaan? Kun kannabis sallitaan niin saako sitä käyttää polttamalla?

Onko jossain tulevaisuudessa aika jolloin tupakan polttamisesta saa sakon? Polttaessa pitäisi osoittaa: tämä mitä poltan on kannabista.

Tupakointikielto etenee Suomessa - KRP:kin valjastettu apuun?

Suomesta pyritään saamaan savuton maa vuoteen 2030 mennessä. Nyt tavoitteen saavuttamiseksi on saatu aikaiseksi oikein kunnon julkisuuskampanja professori Erkki Aurejärven johdolla. Osaksi kampanjaa on päässyt myös KRP kun Aurejärvi avustajineen on tehnyt rikosilmoituksen kevytsavukkeiden myynnistä vuosina 1972-2002.

Pelkkiä oletuksia?

Baker Schultz hiilivero ei nouse lentoon - Soininvaara unelmoi turhaan

Osmo Soininvaara blogissaan on olevinaan tuskissaan, koska joutuu olemaan amerikkalaisten pahisten eli republikaanien kanssa samaa mieltä, eli nyt täytyy purkaa tehoton EU:n hiilidioksidipäästöjä "vähentävä" (oikeasti lisäävä kuten Saksan esimerkki osoittaa) ja asettaa USA:n oikeiston esittämä hiilivero.

http://www.soininvaara.fi/2017/02/18/rpeublikaaneilta-vahva-ilmastopolii...

Jos röökaajat lopettaisivat, olisi kiky-lisä enää 4min/työntekijä

Sanottakoon heti aluksi, että kaikki ihmiset ovat pohjimmaltaan ihania, myös röökaajat. Vihapuhe olkoon minusta kaukana kuin itä lännestä, vaikka ne Beringinsalmella yhtyvätkin.

Tutkiskelin aamulla tupakointitilastoja ja työllisyysastetta Suomessa. Ja tein myös joitakin laskelmia. Työllisiä on Suomessa noin 2 421 000 (1). Aikuisten tupakointiprosentti on noin 17%(2). Tämä tekee noin 411 500 tupakoitsijaa työelämässä. Tupakoinnin hintalapuksi on arvioitu ammattilaisten toimesta 1,5mrd €/vuosi (3). 

Holhoamisesta on järki kaukana

Tällä viikolla uutisoitiin siitä, miten Royal College of Physicians kehui sähkötupakkaa vuosituhannen terveysinnovaatioksi.

Sähkötupakka on tutkitusti tehokas ja pienihaittainen korvaushoitotuote, joten maailmanlaajuisesti arvostettu lääketieteen ammattilaisten järjestö puoltaa sen käyttöä nikotiinivieroituksessa. THL:n pääjohtaja Juhani Eskola kuitenkin tyrmäsi raportin suoriltaan.

"THL:n viesti on, että sähkötupakointi on haitallista. Siitä on varma näyttö," sanoi Eskola. 

Tupakka on myrkkyä

Tupakka-askin hinta nousee kahdella eurolla, kun hallitus korottaa tupakkaveroa. Vero tulee nousemaan yhteensä noin 270 miljoonalla eurolla, arvioi Veronmaksajien keskusliitto.

Jos poltat askin päivässä, tulee kuukauden pöllit maksamaan sinulle noin 60 euroa enemmän. Vuodessa tämä tarkoittaa peräti yli 700 euron lisämaksua pelkästä körssyttelystä. Se varmasti laittaa monet miettimään.

Toimivaksi todettu tapa vaihtaa tupakointi parempaan

Artikkelin voisi aloittaa myös kysymyksellä: pääseekö tupakoinnista irti sähkötupakalla? Sähkötupakka on nykyisin kasvava tupakan korvaaja ja tästä kertoo esim. se että eri firmat ovat vaihtaneet tupakointikiellon koskettamaan lisäksi sähkötupakointia. Uusimmissa rafloissa saa nimittäin tuprutella tätä uutuustuotetta. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä