Terhi Koulumiehen blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Turvatakuut

Trumppi on ostamassa Kimin bluffin

Trump on pelastamassa Kimin. Rutiköyhä pikkuvaltio Pohjois-Korea on suuri bluffi. Maalla on pari ydinpommia ja jokunen ohjus, joita se ei pysty ohjaamaan maaliin. Se synnyttää hysteriaa tekemällä ydinkokeita ja ampumalla näitä valmiiksi saamiaan ohjuksi merelle, Japaninkin yli. Luullaan, että se on merkittävä ydinasevaltio, joka on uhka maailmanrauhalle.

Kannatan: Suomelle USA turvatakuut

 

Katsoin eilen Vietnamin sodan historiaa tv:stä. Mielenkiintoinen seikka jota en aikaisemmin tiennyt. USA lupasi turvatakuut Etelä-Vietnamille ja veti joukot maasta. Pari vuotta ja Vietnam oli kommunistinen valtio.

Koska meillä ei näköjään äänestämällä päästä kommunismiin, olisi fiksuin vaihtoehto tuo USA turvatakuut menetelmä, sillehän on laaja kannatus myös muuten kommunismiin nuivasti suhtautuvissa piireissä.

Uskoisin USA suostuvan helposti, takasihan se Saddaminkin turvallisuuden Iran – Irak sodan aikaan.

https://areena.yle.fi/1-4227565

Suomi on jo liittynyt Natoon

Puolustusvoimien kalusto ja prosessit ovat Nato-yhteensopivia. Suomen puolustusbudjetti on Naton vaatimalla tasolla. Tietojen vaihto Nato-maiden kanssa on aktiivista ja jatkuvaa. Suomalaiset sotilaat maajoukoista ilmavoimiin harjoittelevat Nato-maissa Nato-sotilaiden kanssa, ja vastaavasti Nato-sotilaat harjoittelevat Suomessa. Suomi myös osallistuu vapaaehtoisesti tositoimiin Naton johtamissa operaatioissa ulkomailla, kuten Afganistanissa.

NATO:n artikla 5. - dead or still alive?

Vertaa:

”NATOn 5. artikla ei ole koskaan ollut niin mätä kala kuin juuri nyt, kun sen nimiin täällä eniten vannotaan.”

Huuska 28.5.2017 NATO-blogin kommentissaan (ennen liittokansleri Angela Merkelin  Münchenin
 puhetta 28.5.2017); http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237524-suomen-natojasenyyskysymys-1992-koiviston-muistelmissa

*

Puolustuksessa hyvä aika tiivistää länsi-integraatiota

Yhdysvaltojen ulko- ja turvallisuuspolitiikalla ei ole selkeää uutta doktriinia. Häilyvä presidentti luo epävarmuutta, vaikka maailmanpolitiikan näyttämö rauhoittuikin helmikuussa Donald Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvontantajan Michael Flynnin erottamisen myötä.

 

Ken on viisas? Hän, joka jokaiselta jotain oppii. Tilanne Suomessa juuri nyt?

Mauno Koivistolta kysyttiin vuonna 1981, minkälaiset suhteet hänellä on Neuvostoliittoon. "Ei ole kehumista", sanoi  Koivisto.  Se oli harvinaisen rehellinen vastaus ja vastaavaa tunnustusta tuskin monikaan olisi siihen aikaan suomettuneessa Suomessa uskaltanut tehdä. 

Sotilasvala velvoittaa Isänmaan, ei EU:n, puolustamiseen

Käsittelimme eilen lähetekeskustelussa hallituksen esitystä kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta. Olemme Euroopan unionin jäseninä sitoutuneet Lissabonin sopimukseen sisältyvään yhteisvastuulausekkeeseen sekä keskinäisen avunannon lausekkeeseen. Nämä EU:n turvatakuut ovat meille äärimmäisen tärkeät. Suomen on tarpeen tullessa kyettävä antamaan ja ottamaan vastaan sotilaallistakin apua. On suorastaan häpeällistä, että olemme olleet sitoutuneina näihin lausekkeisiin jo 7 vuotta kykenemättä niitä kuitenkaan tosiallisesti noudattamaan.

Hurahtiko persuministeri avunantolausekkeen myötä EU-uskoon?

Puolen vuoden hallitusvastuu näyttää hioneen viimeisetkin särmät persuministerien EU-kriittisyydeltä. Vaikuttaa siltä, että avunpyyntö – jonka Ranskan hallitus EU:n avunantolausekkeen perusteella Pariisin terrori-iskujen jälkeen esitti – on pehmittänyt puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.) oikein kunnolla. Partiopoika on partiopoika EU:ssakin.

Sotatoimille vaadittava turvallisuusneuvoston valtuutus

Innostus EU:n turvatakuiden aktivoimisesta on jättänyt varjoonsa kysymyksen unionin peruskirjan avunantovelvoitteen ja YK:n peruskirjan voimankäyttöä koskevien artiklojen soveltamisen perusteista.

Vaikka Ranska vetosi EU:n avunantolausekkeeseen Pariisin terrori-iskujen jälkeen, se ei tarkoita, että sille on kestävät perusteet.

Sipilä turhentaa EU-maiden turvatakuut

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan unionin turvatakuut eivät muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjaa eikä kyse ole sotilasliitolle tyypillisistä turvatakuista, uutisoi YLE Sipilän selittäneen keskustan puoluevaltuustolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä