Terhi Koulumiehen blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Udmurtin kieli

Terminologia on ilmoitusasia! Kielioppisanasto udmurtissa

Kevään kunniaksi tulee nyt riemukas kirjoitus. Olen täällä valittanut lukuisia kertoja suomalais-ugrilaisten kielten ja kirjallisuuksien karmeasta asemasta ennen ja nyt, toki aiheesta.

On olemassa yksi ilonaihe, ainoa valopilkku udmurtin kielen osalta: omapohjainen kielioppiterminologia. Muiden alojen uudelleen kehitetty omakielinen sanasto on jäänyt pitkälti sanastojen sivuille. Yleiskielisissä teksteissä käytettävää sanastoa, esimerkiksi politiikan sanastoa on myös osittain omaperäistetty menestyksellä sekä otettu oikeasti käyttöön.

Sanomalehden päätoimittaja osasi lapsena vain udmurttia!

 

Miksi Zinaida Rjabininasta tuli Udmurt Dunnen päätoimittaja?


Eilinen udmurtin kielen päivä 27.11. poiki muun muassa kiintoisia tilityksiä ihmisten suhteista udmurtin kieleen.
Tärkeimmän udmurtinkielisen median eli sanomalehti Udmurt Dunnen päätoimittaja Zinaida Rjabinina kertoi myös, miten hän päätyi tähän merkittävään ja näkyvään asemaan:

Udmurtin kielen päivä 27.11.


Vuonna 2001 hyväksyttiin Udmurtiassa kielilaki udmurtista tasavallan valtiollisena kielenä venäjän rinnalla. Se tapahtui juuri 27.11. Olin muuten silloin itsekin Izhevskissä vaihto-opiskelijana toista kertaa. Muistan vieläkin tuosta tapauksesta elävästi jotakin. 

Kielten tappamisen perusteita III: se on niin ehanaa

 

- Siinä meni nuoret sekä vanhat samanlailla.


Tämä on vastaus kysymykseen, mitä yhteistä on Hiroshiman atomipommilla ja Vesivehmaan jenkalla. Itse olen tästä kuullut muunnoksen, jossa viitataan hutujen ja tutsien taannoiseen välienselvittelyyn Hiroshiman atomipommin sijaan.

Jälleen kielivaino rehahti duumassa

 

Syksyiset kielivainot jatkuvat. Niillä oli melkoisen dramaattinen vaikutus joillain alueilla, tosin tietoakin on vaikea saada asiasta (kun aikani kuluu pitkälti lehtorin työssä ja udmurttilaisten novellien kääntämisessä). Ilmeisesti kuitenkaan kaikki eivät ole tyytyväisiä ja haluavat varmistaa vähemmistökielten nitistämisen.
Liitän oheen tämän kuvat lakialoitteesta, jossa lyhyesti sanottuna vouhotetaan vapaaehtoisuudesta ja siitä, että muut kielet eivät saa olla haitaksi venäjän kielelle.

Syyria on nyt käsitelty


Tämän päivän Puheenvuorojen suosituimmista viisi seitsemästä käsittelee jälleen Syyrian idioottimaista sotaa. Ja kuinka kauan tätä on jo jatkunut? En suoralta kädeltä muista olisiko 5, 10 vai 15 vuotta?


Kaksi suurvaltaa tai useampikin suurvalta sekoilee kaukana rajojensa ulkopuolella ja muun maailman pitäisi ilmeisesti seurata tätä sairasta näytelmää 7/24 ja kenties kuvitella, että seuraamisesta olisi vielä jotain hyötyä!!!? Ihan kuin Syyria olisi Venäjän tai Suomen sisäinen asia!

Kielitieteen laboratorio 25 vuotta!


Tänään Udmurtian valtionyliopiston "Lingvistiikan laboratorio" (uudemmalta nimeltään Kielikartastojen ja historiallisen leksikologian yksikkö) täytti 25 vuotta. Täsmälleen 25 vuotta sitten yksikkö perustettiin virallisesti. Se sijaitsi alkuaikoina asuntolan nro 1 tiloissa, nykyisin korpuksen nro 2 kolmannessa kerroksessa.

Udmurtti pakolliseksi oppiaineeksi _____ udmurttien alkuperäinen vetoomus

 


Udmurteille suunnattu vetoomus talvelta 2014 suomeksi. Alkuperäinen teksti löytyy täältä:
http://udmdunne.ru/2014/02/12892/

Nuorisoyhdistyksen Kun kyl ja Udmurt Keneshin toimeenpanevan komitean vetoomus 


Hyvät udmurtit!

Pyydämme teitä kannattamaan Udmurt Keneshin ehdotusta udmurtin kielen lisäämisestä koulujen pakollisten oppiaineiden joukkoon valtion virallisena kielenä.
Nyt meidän kaikkien on aika yhdistää voimamme. 

 

"Kansa ei ole valmis vielä" 

Äidinkielen päivä 21.2. - mutta mikä on äidinkieli?

 

Kansainvälistä äidinkielen päivää vietettiin eilen. Suomessa se varmaan moneltakin jäi huomaamatta. Siihen on Suomessa varaa, kun äidinkieli on itsestäänselvyys suomalaiselle.


Itsestäänselvyys se ei ole monien muiden suomalais-ugrilaisten kansojen parissa, monessakin mielessä. Oikeus äidinkieleen ja sen käyttöön voi olla uhattuna.


Mutta uhattuna on myös termin äidinkieli merkitys. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä